Kapsa kolostor

Kapsa kolostor (Moni Kapsa, Kapsa Monastery)

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.020534, 26.053719

Kréta sziget délkeleti részének takaros kolostorát a sziklák oldalába építették, közvetlenül a Perivolakia-szurdok mellé.


A Kapsa kolostort (Moni Kapsa, Kapsa Monastery) a középkorban alapították, az írások szerint a 15. században. A Kréta délkeleti felén, Ierapetrától bő 30 kilométerre fekvő kolostort a megalapítását követően alig néhány évvel már török fosztogatók rohanták meg és rabolták ki, akik ezalatt néhány épületet is leromboltak. A szerzetesek ekkor el is hagyták a környéket, az addig emelt vallási épületeket pedig otthagyták lakatlanul.

Kapsa kolostor, Moni Kapsa Monastery

Ekkortól csaknem négyszáz évig senki sem népesítette be a Kapsa kolostor (Moni Kapsa) környékét, amikor egy szerzetes, Joseph Gerontogiannis irányításával újjáépült a kolostor. Az intézmény helyreállítását 1841-től kezdték el, és a több évig tartó munkálatokban a papok mellett több helybéli is segédkezett. A jelenleg is látható ikonok, festmények, és a belső rendezés nagy része is ebben az időszakban készültek, melyeket nagy becsben tartanak a mai napig. A krétai lakosság hamar elfogadta a megújult Kapsa kolostort, és ajándékokkal, élelemmel látták el a papokat. A második világháború éveiben a kolostor a krétai ellenállás egyik bázisaként szolgált, ahol többször gyűlt össze a környék lakossága megbeszéléseket tartani, valamint a szövetséges haderő is indított innen támadásokat. Amikor 1943-ban a németek rájöttek a Kapsa kolostor (Moni Kapsa) ellenállásban vállalt szerepére, a katonák kiűzték a szerzeteseket az épületekből, az intézmény ismét teljesen kiürült.

Kapsa kolostor (Moni Kapsa Monastery)

A háború végén a papok visszatértek, és ismét birtokba vették a Kapsa kolostort, és a mai napig is élnek benne néhányan, amivel Kréta délkeleti részének egyik legjelentősebb intézménye. A vöröses-szürkés sziklafalak árnyékába épített kolostor legnagyobb ünnepe a minden év augusztus 29-én megrendezésre kerülő Szent János nap. A tengerszint felett 57 méteres magasságban épült kolostor teljes neve a ‘The Holy Monastery of Timios Prodromos Kapsa’. Külső látogatókat is fogad, ám udvara meglehetősen kicsi, és viszonylag sok benne a lépcső a speciális építésmódja miatt.

A Kapsa kolostor (Moni Kapsa, Kapsa Monastery) természeti környezete a túrázók számára is érdekes: az épületek szomszédságában húzódik a 4 kilométer hosszú Perivolakia-szurdok (Perivolakia Gorge), mely két-három órás sétán át biztosít kellemes élményeket.

A legközelebbi ismertebb települések Makry Gialos 10 kilométerre és Európa legdélebbi városaként Ierapetra, mely kb. 35 kilométerre fekszik.

Moni Kapsa (Kapsa Monastery), Kapsa kolostor Kelet-Kréta Ierapetra

Egyéb nevek, írásmódok: The Holy Monastery of Timios Prodromos Kapsa, Moni Kapsa, Monastiraki Kapsa, Kapsa’s Monastery

Scroll to Top