Kréta mezőgazdasága

Kréta mezőgazdasági fontossága

Kréta a görög szigetek között szinte egyedülálló módon teljes önellátásra képes: klímájának, sok napsütéses órájának, magas páratartalmának köszönhetően a sziget hatalmas területén több olyan mezőgazdasági régió is van, ahol a gyümölcsösök, zöldségesek, olajfák egyaránt jól érzik magukat.

Görögország legnagyobb szigetének fő mezőgazdasági központjai elsősorban sziget fennsíkjain, valakint a déli régióiban találhatóak. Rendkívüli fontossággal bír délkeleten Ierapetra környéke, valamint délnyugaton Palaiochora (Paleochora) vidéke, ahol nem csupán ültetvényeken, hanem méretes üvegházakban zajlik növények termelése. A nagy alapterületű fóliasátrakban és üvegházakban a legkülönfélébb zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt nevelik: paradicsom, paprika, banán, burgonya, és további növények jelentik a fő termést. Az üvegházak még a hűvösebb téli hónapokban is a megfelelő klímát biztosítanak a növényeknek, és így egész évben szüretelik őket.

Kréta sziget mezőgazdasági információk
Fóliasátrak Kréta délkeleti részén, Makrigialos (Makry Gialos) környékén

A Krétán termesztett zöldségek és gyümölcsök egy része elhagyja a szigetet: komphajókkal, hűtőkonténerekben szállítják őket Athénba, illetve a görög szárazföldre. A sík területeken a gabonatermesztés jelentős, a négyszögletes parcellák a magasabb pontokról jól láthatóak.

Kréta sziget mezőgazdasága
Fóliasátrak fehérlenek a krétai hegyek lábánál

Kréta szőlőültetvényei és borászata

Kréta hegyvidékeinek lankáin, ahol a földrajzi lehetőségek is adottak, kifejezetten sok helyen látni szőlőültetvényeket, melyekből helyi termelők és nagyobb manufaktúrák készítenek kiváló minőségű borokat. A krétai borok Görögországban is híresek, és már az ókor óta nemesítik a tudományt: mínoszi cserépedények falán is megtalálták borok maradványait Knosszoszban (Knossos), vagy Malia palotájában. Apró érdekesség, hogy a sziget török uralma alatt a borkészítést az Oszmán Birodalom kifejezetten ellenezte és üldözte, majdnem véget is vetve az évezredes múltú szakmának. Szerencsére a krétai termelőknél apáról fiúra szállt a készítés hagyománya, így sosem merült végleg feledésbe.

Kréta borászat, olíva olaj
Szőlőültetvények, fóliasátrak, olívafák ligetei

A krétai olívaolaj

A szigeten több millió olajfa él, melyek olajfák terméséből kiváló minőségű olívaolajat sajtolnak. Az extra szűz krétai olívaolaj rendkívül keresett árucikk nem csupán Krétán, de egész Európában is. Az olíva sajtolásnak a borkészítéshez hasonlóan ősi hagyományai vannak, mely évezredekre nyúlik vissza. A világ legöregebb olajfája is Krétán található, Ano Vouves falucskában: a 12,5 méteres kerületű famatuzsálem korát a vizsgálatok 2000-4000 év közöttire becsülik. Apró érdekesség, hogy a szigetet ugyan sokan könyvelik el kopárnak, mégis 160.000 hektáros területen élnek olajfák – ezzel egész Görögországban Kréta a második legnagyobb olíva olaj termelő területének számít. Az étkezési célú, extra szűz olívaolajon kívül számos más terméket is készítenek helyben olívából: szappanokat, különféle kozmetikai készítményeket, melyeket Kréta számos üzletében meg is lehet vásárolni.

Állattartás Krétán

A két legelterjedtebb állat, amivel Kréta szigetén foglalkoznak, a kecske és a birka, ezeken kívül különféle szárnyasokat tartanak még nagy számban. Elsősorban családi gazdaságok nevelik őket, klasszikus nagyüzemi állattartás nem igazán jellemző Krétára szigetére. A négylábúakat a félreesőbb területeken gyakran szabadon engedik, és a megjelölt állatok nap közben szabadon táplálkozhatnak és élhetnek. A szigeten nyaralók is gyakran hallhatnak kolompszót a sziget belsejében, sőt sok helyen maguk a megjelölt állatok is megpillanthatóak, amint az út szélén bandukolnak, vagy nagyobb csapatokban legelésznek békésen.

Krétai kecske
Krétán könnyű összefutni velük

Kréta mezőgazdasági fontosságáról sokatmondó szám, hogy több, mint 95.000 szakosodott vállalkozás van a szigeten, ami növénytermesztéssel vagy állattartással foglalkozik hivatásszerűen!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top