Balos beach

Balos beach (Balos lagúna) guide

Régió: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.585920, 23.598960

Kréta egyik legszebb és legmonumentálisabb tengerpartja a sziget északnyugati csücskében, a Gramvousa-félszigeten terül el. A strandolók körében méltán ismert és elismert Balos lagúnát nem csupán Kréta vagy Görögország, de a világ legszebb strandjai között tartják számon.

Balos, Kréta

Balos Kréta egyik legkülönlegesebb tengerpartja, ahol a természet megannyi szépséget hozott össze: a gyakran fehéres-rózsaszínes árnyalatokban játszó homokföveny, a lagúnaszerűen sekély tenger türkiz színeinek megannyi árnyalata, és a környező vidék lenyűgöző egyedisége méltán emeli Görögország egyik fénypontjává.

Balos beach. Kréta sziget, Görögország

Balos beach, Kréta – hol található a szigeten?

Balos nagyon sok Krétára utazó egyik első számú úticélja, melynek lenyűgöző képeit látva, és azoktól rögtön elcsábulva szinte mindenki meg szeretne látogatni egy krétai nyaralás során. A legfontosabb információ ehhez kapcsolódóan, hogy a Balos lagúna Nyugat-Krétán található, a sziget északnyugati csücskében, egy természetvédelmi terület közepén. A világhíres strand meglátogatása a hatalmas távolságok miatt leginkább azok számára ajánlott, akik Kréta nyugati oldalán töltik nyaralásukat, Chania vagy Rethymno régiókban, többek között olyan településeken mint Agia Marina, Platanias, Gerani, Maleme, vagy épp Chania és Rethymno.

A sziget keleti oldaláról, a Herakliontól keletre fekvő településekről rendkívül hosszú, több órás autózással érhető el csupán: még Heraklion, a sziget nagyjából középen fekvő fővárosa is 190 kilométerre, bő három órás autózásra fekszik Balostól, míg a népszerű Hersonissos, Stalis vagy Malia még ennél is nagyobb távolságra.

Balos beach Nyugat-Kréta, térkép
Balos beach elhelyezkedése Krétán

Balos megközelítése autóval

Balos autóval is elérhető krétai strand, ám mielőtt nekivágnál a túrának, érdemes elolvasni és fejben tartani az alábbiakat – az így történő megközelítésről ugyanis nem árt tudni néhány fontos információt.

A legegyszerűbb közúti megközelítéshez irány Kissamos, majd a nyugat-krétai településen túljutva Kaliviani falut érdemes célba venni (koordináták: 35.514250, 23.608315). Kaliviani után nagyjából egy kilométerrel az aszfaltozott út is véget ér, ahol díjfizető kapu állja az utat, egy-két Eurót fejenként elkérve a továbbhaladásért. A kapu után már földút kezdődik, melynek teljes hossza 8 kilométer: ez egy leágazások nélküli, helyenként rossz minőségű, mély kátyúkkal tarkított út, mely meredek sziklafalak mellett halad.

Balos autóval, földút
A földútról visszatekintve a távolban Kissamos házai fehérlenek

Számítsunk rá, hogy az autót ill. a gumikat rendkívül igénybe veheti az út, és a bérautók szabályzatában a legtöbb krétai autóbérlő cégnél a biztosítás erre az útszakaszra nem terjed ki – ha bármilyen kár éri itt az autót, az a bérlő anyagi felelőssége.

Balos beach autóval
A hegyek oldalába vágott földút a távolból is jól látszik, mely Balos parkolójához visz

A földút végét elérve egy alapból tágas, ám a forgalmas nyári főszezoni hónapok során hamar megtelni képes parkoló fogadja az autókat (Balos parkoló koordináták: 35.586033, 23.598911), majd ha már elfogytak a helyek, az út mellé van lehetőség leparkolni.

Balos beach parkoló
A Balos előtti parkoló

Balos autós megközelítésének legnehezebb szakasza még csak ezt követően jön: a parkolótól kb. másfél kilométeres hosszú gyalogtúra kezdődik, sziklás-köves ösvényen. A strandhoz vezető gyalogtúra idősebbeknek és gyerekeknek a nyári hőségben különösen megerőltető lehet, erre
feltétlenül érdemes tekintettel lenni, és csak ennek tudatában nekivágni!

Balos gyalogtúra, útvonal
A gyalogút Baloshoz: hosszabb túrára készülj

Az út kétharmadához érve bukkan elő a Balos lagúna látképe, melyet a fényképekről már oly jól ismerhet a Krétára érkező nyaraló: egyszerűen mesebeli a látvány! Az ösvény mellett egy kis kövekkel kirakott teraszt is alakítottak ki fotózáshoz, ahol egymást váltják az emberek, és mindenki igyekszik megörökíteni ezt a fantasztikus panorámát, mely oly sok szívet rabolt már el, és tett Kréta szigetének rajongójává.

Balos strand, Kréta sziget, Görögország
A kilátóból képeslapszerű a látvány

Ettől a fotóponttól egy darabig már lépcsők vezetnek lefelé, majd a szakasz utolsó részén homokkal borított ösvény vezet le a partra: itt mindenki eldöntheti, hogy a napernyős részre telepedik le, vagy a kiépített résztől távolabb pihen le. Itt már tényleg nincs más hátra, mint némi jól megérdemelt szusszanás után megmártózni a lagúna hűsítő vizében: légy üdvözölve a világ egyik legszebb strandján, Baloson!

Balos beach (lagúna) Nyugat-Kréta
Balos beach, Kréta

Balos hajóval, fakultatív kirándulással

Kréta világszép lagúnájának másik elérési módja a hajóval történő megközelítés, mely a fakultatív programoknak is része. A Balos beach-re induló hajók Kissamos kikötőjéből futnak ki reggelente, melynek eléréséhez a városon át kell menni, majd az út éppen a kikötő mellett fog elhaladni, ahol ingyenes parkolásra is lehetőség adódik. (Kissamos kikötő koordináta: 35.517646, 23.636702).

Balos hajóval, fakultatív hajókirándulás, Kissamos kikötő
Kissamos kikötője, ahonnan a hajók indulnak Balosra

A viszonylag nagy méretű, egyszerre akár több száz utast is szállító hajók 10 óra körül futnak ki a tengerre, és nem csupán Balost látogatják meg:
először a lagúnához közeli Imeri Gramvousa nevű szigeten állnak meg néhány órára, ahol általában fürdésre és a fent magasodó Gramvousa erőd megtekintésére nyílik lehetőség.

Gramvousa Balos hajókirándulás, fakultatív hajókirándulás
Gramvousa sziget, a Balosra induló hajókirándulások és nyugat-krétai fakultatív programok megállóhelye

A hajók csak ezt követően indulnak tovább Baloshoz, ahol 2-3 órát töltenek, majd utasaikkal visszaindulnak Kissamos kikötőjébe. A Balosra induló fakultatív kirándulások, melyekre az idegenvezetők utasaikat viszik, szintén a Kissamosból kifutó hajókkal közelítik meg a tengerpartot. Egyéni látogatás esetén a hajókra a jegyeket a Kissamos kikötőjében is meg lehet vásárolni a kioszkban.

Balos hajókirándulás
Kikötés Baloson

Hajóval vagy autóval érdemes meglátogatni Balost Krétán?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon jobb meglátogatni Balost, Kréta világhíres strandját. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek, így hát lássuk mik a vélemények róla, előnyök és hátrányok.

Az autós megközelítés legnagyobb előnye, hogy addig marad az ember, amíg csak szeretne. Míg a hajók alig 2-3 órát maradnak, ami rendkívül hamar eltelik helykereséssel, egy kis fürdéssel és egy kis napozással, addig autóval érkezve sehová nem kell sietni, kényelmesen felfedezhető a lagúna, lehet búvárkodni, napozni, strandolni, búvárkodni.

Balos, Kréta

Az autóval érkezők láthatják a kilátóból is Balost, azt a jellegzetes panorámát, amely a legszebb fotókról is visszaköszön. Nem kell utastársakhoz igazodni, várni rájuk, és természetesen nincs a későn visszatérők miatt csúszás. Autóval viszont Balos meglátogatásának igen nagy hátránya a körülményes megközelítés: a földúton zötykölődés, majd a sokak számára megerőltető túra a nyári forróságban gyakran embert próbáló.

Balos gyalog, túra
A gyalogösvény vége

Balos hajós megközelítésének és a fakultatív programoknak legfőbb előnye a kényelem, hiszen így megspórolja az ember a megerőltető gyalogtúrát, illetve így az érdekes Gramvousa szigettel is találkozhat út közben. A Balosra induló fakultatív programok, hajókirándulások hátránya az ott töltött idő rövidsége: erre a csodás helyre sokaknak nem elég 2-3 óra, amiből jó fél óra csak a leszállással, felszállással, hely keresésével telik.

Hajókirándulás Krétán, Balos lagúna
A hajók utasai indulnak felfedezni a strandot

Sokatmondó, hogy aki volt már autóval Baloson, azok közül sokan legközelebb a hajós utat választják, míg akik hajóval voltak először, azok közül többen elgondolkoznak az autós túrán legközelebbi alkalommal. Mi voltunk autóval és hajóval egyaránt: mindkettő teljesen más élményt nyújt, és eltérő szemszögekből mutatják meg Görögország (és a világ) egyik legszebb strandját, viszont egy biztos: ezt a csodát kihagyni igazán nagy vétek lenne!

Balos hajóval Nyugat-Krétán
Balos, Kréta

Görögország egyik legszebb strandja

A Balos beach látványa lélegzetelállító már fentről is, akár a gyalogtúra kilátójából, akár Gramvousa erődből, a távolból tekint le rá a látogató: szikrázó napsütéses időben a színek és a táj összhangja egyszerűen bámulatos. A tengerpartra érve a páratlan élményhez a világos színű, fehérben játszó homok, a helyenként rózsaszín koralltöredékkel borított föveny, valamint a kellemes hőmérsékletű, kristálytiszta tengervíz is hozzátesz.

Balos, Kréta, Görögország

A lagúnának két része van: egy sekélyebb déli, melyet homokpadok és sziklák zárnak körbe, illetve az északi, Gramvousa felé néző, amelyet a nyílt tenger alakít.

Balos beach Kréta

Balos lagúnájának átlagos mélysége átlagban a mindössze bokáig érőtől egy méterig ingadozik, ám ha búvárkodni vagy úszni szeretnél, bizonyos szakaszokon könnyedén találhatsz akár két-három méter mély részt is. A parton helyenként nagyobb sziklák adnak a látogatóknak árnyékot, amik elszórtan a vízben is megtalálhatóak.

Balos strand Nyugat-Kréta

Görögország egyik legszebb strandja alapfokon kiépített: bérelhető napágyak és napernyők sorai, és egy közepes beach bár gondoskodik az ide látogatók kényelméről. A napernyőket mindig az aktuális, a szél és a tenger által igazított formára alakítják, ugyanis Balos minden évben más és más látvánnyal ajándékozza meg a nyaralókat, az aktuális időjárásnak megfelelően.

Balos Lagúna Nyugat-Kréta, Gramvousa

Balos és a Gramvousa-félsziget a Natura 2000 program tagjaként természetvédelmi övezet, így itt különösen ügyelj a környezetedre. A közelben védett madárfajok fészkelnek, és a Caretta-Caretta teknősök, avagy álcserepes teknősök több egyede is környéken rakja le tojásait.

Balos, Kréta sziget

Balos rendkívüli szépsége miatt nagyon népszerű tengerpart Nyugat-Krétán, így a nyári hónapokban, bizonyos időszakokban monumentális méretei ellenére zsúfolt is lehet: főként akkor érezhető zsúfoltság, amikor megérkeznek a kirándulóhajók utasai és a fakultatív programok résztvevői.

Balos beach, Kréta sziget
Balos

Szállások Nyugat-Krétán, avagy hol érdemes szállást foglalni a Balos közelében?

Görögország egyik legszebb, leghíresebb strandja természetvédelmi övezet része, emiatt a közelben nincs egyetlen apartman vagy szálloda sem. A legközelebbi szálláshelyek Kissamosban, illetve a környékbeli falvakban vannak, a strandtól minimum 10-15 kilométerre. Kissamos nem a legfotogénebb krétai település, azonban nagy előnye, hogy negyven kilométeres körzetben Kréta három mesebeli tengerpartja is elérhető: Balos, Falassarna és Elafonissi. Kissamosról bővebben itt olvashatsz, a környékbeli szállásokat pedig 20 kilométeres körzetben a linkre kattintva találod: apartmanok, studiók, hotelek Kissamosban és a környékbeli településeken

Opció még a közelben fekvő Falassarna beach környékén megszállni, ami amellett, hogy az egyik legszebb nyugat-krétai strand, szállásokat is találni. Kattints ide Falassarna szállásaiért…

Balos információk

Balos vagy Elafonissi? Melyiket válasszam?

Balos megközelítésén túl a másik nagyon gyakran felmerülő kérdés, amelyben kikérik a véleményünket, hogy ha csak egy strandot lehetne választani, Balost vagy az Elafonissi strandot válasszuk? Ha röviden kellene válaszolni rá, azt mondanánk: ne legyen ilyen kérdés, mert mindkettőt meg kell látogatni. Ugyanis egyik sem helyettesíti a másikat, mindkettő a maga nemében páratlan, és a nyaralók egy része ezt, a másik azt kedveli jobban: ne döntsön más helyetted. Természetesen nekünk is megvan a magunk egy csipettel nagyobb kedvence a kettő közül, de ettől függetlenül a másikat is igazán nagyon kedveljük, és örömmel térünk vissza minden egyes alkalommal.

Balos vagy Elafonissi
Bal oldalon Balos, jobbon Elafonissi – mindkét lagúna lenyűgöző szépségű krétai strand

Elafonissi beach könnyebben elérhető, hiszen a Kréta délnyugati részén fekvő part közúton is megközelíthető: mind a hajózástól, mind a hosszas gyalogtúrától mentesül a Krétán nyaraló. Ennek köszönhetően azonban jóval kiépítettebb és zsúfoltabb, mint Balos, érezhetően nagyobb a tömeg, és erősebb szél is valamivel gyakrabban fúj.

Balos elérése a lagúna speciális fekvése miatt jóval nehézkesebb, ám természetileg véleményünk szerint látványosabb is: köszönhető ez a körben elterülő magas hegyeknek, és a lagúna speciális kialakításának. Rendszerint itt valamivel kevesebben vannak, a legtöbbször Elafonissihez társított ‘rózsaszín homok‘ (ami egyébként koralltöredék) pedig Balosnál ugyanúgy gyakran megtalálható, sőt az általában halvány rózsaszín Elafonissinél jóval hangsúlyosabban látható rózsaszín homokos partszakaszokat is látni.

Rózsaszín homok, Balos beach, Kréta
Egy kis szerencsével és megfelelő helyen nézelődéssel Balos homokját Elafonissinél is sokkal rózsaszínűbbnek is láthatod

Ha szeretnél hajózni, ‘monumentálisra’ vágysz, mesebeli kilátópontot keresel, nagyobb kalandba vágnád a fejszéd, illetve elkerülnéd a nagyobb tömeget: Balos

Ha könnyebb, egyszerűbben megközelíthető úticélra vágysz, szereted a jól kiépített, kényelmes, beach báros, nyüzsgő helyeket: Elafonissi

Balos beach, Kréta
Kréta és Görögország egyik legszebb strandját a világ legszebbjei közé is gyakran beválogatják

Információk

Régió: Nyugat-Kréta, Chania régió, Kissamos közelében
Part: Homok, rózsaszín koralltöredék, kavicsok, sziklák
Mélyülés: a lagúna lassan mélyül
Hullámzás: nagyobb hullámok ritkák
Szél: gyakran fújhat
Kiépítettség: bérelhető napernyők és napágyak, büfé, öltözőfülke, a strandtól távol parkoló

Távolságok 

Kissamos: 15 km
Chania: 53 km
Agia Marina, Platanias, Maleme, Gerani: 40 km – 45 km között
Rethymno: 110 km
Plakias: 141 km
Heraklion: 190 km
Chora Sfakion: 122 km
Paleochora: 60 km
Stalis, Malia, Hersonissos: 210-220 km
Matala: 184 km
Ierapetra: 284 km

Elafonissi: 58 km
Falassarna: 15 km
Vai: 340 km
Chrissi sziget: 294 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top