Krétai Tengerészeti Múzeum

Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania, velencei kikötő
Koordináták: 35.517974, 24.016018

Az 1973 óta működő krétai múzeum kifejezetten ritka dolgokat mutat be kiállításain: a görög tengerészetet!


Kréta egyik legérdekesebb múzeuma a sziget nyugati felén, Chania városban működik, a velencei kikötőben. A Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete) kifejezetten jellegzetes, pirosra mázolt épületét szinte el sem lehet téveszteni, hiszen a kikötő tengeri bejáratánál, a Firka erőd (Firka Fortress) mellett, a világítótoronnyal éppen átellenben található. Már a múzeum bejáratához is egy méretes hajócsavart, horgonyt és torpedókat helyeztek ki, ezzel is súlyt adva Görögország egyik legérdekesebb tengerészeti múzeumának.

Krétai Tengerészeti Múzeum Chania (Maritime Museum of Crete)

A több korszak hajózási történelmét, a Kréta sziget és a görög tengerészet fontos állomásait bemutató kiállításokon több mint 2500 makett, tárgyi emlék, festmény tekinthető meg. A kiállítások kronológiai sorrend szerint követik egymást a Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete) termeiben, kezdve az időszámításunk előttről ránk maradt hajózási ereklyékkel, elsüllyedt hajókról származó amfórákkal és ókori relikviákkal.

Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete), Chania múzeum

Görögország lakosai mindig is különleges kapcsolatban voltak a tengerrel: az ország területének legnagyobb része határos vele. A tenger a megélhetést, a közlekedést, a szállítást is biztosította a szigetek és a partközeli tájak lakosainak, létfontosságú megélhetési forrást adva kezükbe. A múzeum kiállításának egyik területén emiatt még életnagyságú krétai halászhajók is megtekinthetőek, melyek évszázadokkal ezelőtt szelték a tengert.

Chania Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete)

A kiállításon tengerből kiemelt hajóroncsok darabjai éppen úgy láthatóak, mint a második világháború tengerészeti legendái, pl. a híres Papanikolis tengeralattjáró kicsinyített mása, hadihajók, rombolók és fregattok. A második világháború görög tengerészetének makettjein kívül életnagyságú torpedók között sétálhatunk, korabeli hangfelvételeket hallgathatunk, rengeteg fotó társaságában. Egy teremben például a torpedó indítása, és annak semmi máshoz nem hasonlítható, tenger alatt surranó hangja játszható le.

Krétai Tengerészeti Múzeum Chania

Egy másik teremben a mínoszi kultúra hajózását megelevenítő, korabeli eszközökkel és anyagokkal megmunkált, életnagyságú hajó másolata fogad. Van olyan kiállítás is a múzeumban, melybe egy rombolóhajó parancsnoki hídják helyezték, a hozzá kapcsolódó műszerekkel, radarral, telekommunikációs eszközökkel. Szintén külön fejetet kapott a II. világháború eseményei közül a Krétai csata, mely 1941. május 20 és június 1 között zajlott, és mely alatt a német haderő néhány nap alatt rendkívül erős offenzívában, sok áldozatot követelve elfoglalta és megszállta Kréta szigetét.

A Chania városában helyet foglaló nyugat-krétai múzeum kiállításai nem csupán a hajózásról, de magáról a tengerről is szólnak: egy szobát például különféle méretű és színű kagylóknak szenteltek, továbbá rákok, tengeri csillagok is láthatóak vitrinekben. A Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete) két szintes, egyiket se felejtsük el bejárni!

A Krétai Tengerészeti Múzeumhoz könyvtár is tartozik, görög és más kultúrák széleskörű tengerészeti irodalmával.

Maritime Museum of Crete (Chania), Krétai tengerészeti múzeum

A Krétai Tengerészeti Múzeum (Maritime Museum of Crete) információk, nyitva tartása Chania városban

A múzeum eltérő téli és nyári látogatási időszakkal rendelkezik, igazodva a megnövekedett nyári érdeklődéshez.

  • Nyári nyitva tartás: május 1-től október 31-ig: 9:00 – 17:00 (vasárnap és ünnepnapokon zárva)
  • Téli nyitva tartás: november 1-től április 31-ig: 9:00 – 15:00 (vasárnap és ünnepnapokon zárva)

Belépődíj: kb. 3-4 Euro / fő, diákoknak és 12 fő alatt kedvezményes

A hagyományos görög hajókészítési állandó kiállításhoz kiegészítő belépőjegy szükséges, mely kb. 2 Euro. Ez a kiállítás időszakban általában nem látogatható, és csak a nyári szezontól nyitják ki – helyileg is máshol van, a Chania világítótornyához vezető mólóról nyílik.

Egyéb nevek, írásmódok: Maritime Museum of Crete, Crete Nautical Museum, Chania Nautical Museum

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top