Giali Tzamisi

Giali Tzamisi (Kücük Hasan pasa mecset)

Chania város velencei kikötőjének egyik legjellegzetesebb épületét a törökök emelték a 17. században.


A Kioutsouk Hassan (Kücük Hasan), chaniai elöljáró tiszteletére épített mecset legismertebb nevét, a Giali Tzamisi elnevezést fekvése után kapta: a jelentése ‘mecset a tengerparton’.

Kücük Hasan pasa mecset Chania Kréta sziget (Giali Tzamisi)

Nyugat-Kréta egyik legismertebb mecsetje az 1600-as évek második felétől szolgálta a város megszállóit, az Oszmán Birodalom katonái és a kikötő környékén lakó török köznép járt ide imádkozni. Akkoriban a Giali Tziamisi, avagy a Kücük Hasan pasa mecset (Kücük Hasan pasha mosque) még kissé másként nézett ki, ugyanis egy apró minaret, valamint pálmákkal szegélyezett kert is tartozott hozzá. A pálmafákat és a kis kertet az 1900-as évek elején, a város felszabadulásakor rombolták le a helyiek, mint a török elnyomók egyik jelképét.

Kücük Hasan pasa mecset (Giali Tzamisi, Kyuchuk Hassan Pasha Mosque) Nyugat Kréta Chania látnivalói

A Kücük Hasan pasa mecset (Giali Tzamisi) teteje egy nagy és több kisebb kupolából áll, a nagyot oldalról boltívek támasztják. Az épület egy időben régészeti múzeumként is működött, napjainkban kiállításokat, ünnepségeket szerveznek benne, illetve körülötte.

Kyuchuk Hassan Pasha Mosque (Kücük Hasan pasa mecset) Chania látnivalók

Napjainkban Chania városának és Nyugat-Krétának egyik felettébb jellegzetes épülete, mely a velencei kikötőben megtekintető látnivalók sorát gyarapítja. Aki meglátogatná, gyakorlatilag sem sem tudja téveszteni, mivel egyből a tengerparton fekszik, a Chania jelképének is tartott világítótorony közelében.

Chania látnivalói (Kyuchuk Hassan Pasha Mosque) mecset

Chania velencei kikötőben lévő mecset koordinátái: 35.517564, 24.017891

Egyéb nevek, írásmódok: Kücük Hasan pasa mecset, Kiotsouk Hassan pasha mosque, Kyuchuk Hassan Mosque, Chania mosque, Giali Tzamisi

Kücük Hasan pasa mecset (Kyuchuk Hassan pasha mosque)
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top