Gramvousa sziget

Gramvousa sziget (Imeri Gramvousa)

A Balos beachre induló hajókirándulások egyik megállóhelye, nyugat-krétai fakultatív programok színhelye a híres strandtól alig három kilométerre fekvő Imeri Gramvousa sziget.


Kréta északnyugati félszigete, a Gramvousa-félsziget nem csupán Görögország egyik legszebb strandját, a Balos beachet rejti, hanem több kis kis sziget is emelkedik mellette. Itt emelkedik ugyanis ki a tengerből a délebbi Imeri Gramvousa és az északon fekvő Agria Gramvousa sziget, egymástól kb. két kilométerre, melyek közül az Imeri mind történelmileg, mind turisztikailag meglehetősen fontos hely Chania régiójában.

Imeri Gramvousa sziget Nyugat-Kréta látnivalói

Az Imeri Gramvousa sziget ugyanis Kréta egyik velencei erődjének helye is, mely több mint száz méter magasból vigyázott a nyugati partvonal eme szegletére. A Kissamos város kikötőjéből Balosra induló kirándulóhajók első kikötési pontja Gramvousa kikötője (Gramvousa Jetty), ahol a fakultatív programokon részt vevők kiszállhatnak a szigetre, és vagy elindulnak felfedezni az erődöt, vagy strandolnak egyet annak Gramvousa beach névre keresztelt strandján.

Imeri Gramvousa sziget, Kréta

Imeri Gramvousa sziget, Kréta

Gramvousa sziget (Gramvousa island) Kréta sziget

A helyi kikötő gyakorlatilag egy kiépítetlen, aprócska betonmóló a magas sziklákra épített erőd árnyékában, mely egyből a strand, a Gramvousa beach mellett épült fel. A part mögött a kis méretű Agios Georgios templom (Ekklisia Agios Georgios) látogatható meg, ahol a nap tűző ereje elől árnyékot találunk.

Gramvousa Balos hajókirándulás

Gramvousa velencei erődje (Gramvousa Fortress)

A tengerből hirtelen kiemelkedő sziklamagaslaton Gramvousa erőd (Gramvousa Fortress) erőd romjai magasodnak, melynek építését a velenceiek még 1579-ben kezdték el, majd végül 1584-ben fejezték be. Az erőd fő feladata az itt elhaladó velencei kereskedelmi útvonal védelme volt, melyet a kalózok és az Égei-tengeren cirkáló török hajók egyre gyakrabban fosztogattak.

Gramvousa és Balos fakultatív program

A Gramvousa erőd (Gramvousa Fortress) meglehetősen jó figyelőállomást jelentett a középkorban, ugyanis 137 méteres magasságban épült fel. Méretére jellemző, hogy fénykorában több mint 3000 ember befogadására volt alkalmas. Az erőd Kréta szigetének török megszállását követően is sokáig velencei kézben maradt – hasonlóan a keleti rész híres Spinalonga erődjéhez – és egészen 1692-ig kitartott az Oszmán Birodalom ellen. Ezt követően a törökök költöztettek bele katonákat, és ekkortól majdnem másfél évszázadig török megfigyelőállásként szolgált.

Gramvousa erőd (Gramvousa Fortress)

A törökök ellen lázadó krétaiak 1825-ben csellel foglalták el: többen török katonának öltöztek, beszivárogtak az erődbe, majd belülről és kívülről is támadást indítottak az itt állomásozó megszállók ellen. Ekkortól néhány évig a Gramvousa erőd (Gramvousa Fortress) a krétai lázadók kezére került, akik tábort rendeztek be itt, majd a törökök ellen innen is indítottak rajtaütéseket.

Gramvousa erőd, Nyugat-Kréta hajókirándulás sziget

Mivel egy idő után már válogatás nélkül minden tengeri járművet megtámadtak Kréta szigete körül, a kalózkodásra átállt helyieket 1828-ban francia és orosz hadsereg seperte ki a Gramvousa erődből, majd 1831-ben egy nemzetközi egyezménynek köszönhetően a vár ismét török kézre került.

Gramvousa erőd (Gramvousa Fortress) Kréta Crete

A ma Nyugat-Kréta látnivalói közé tartozó Gramvousa erőd külső falainak többsége jó állapotban maradt fenn, ezen felül néhány kiszolgáló épület, és a Theotokos templom látható még ma is a várfalon belül.

Gramvousa erőd (Gramvousa Fortress), Theotokos kápolna

A történelmi vonatkozásán felül ami miatt még érdemes felsétálni a kikötőből, az a látványos kilátás Kréta sziget északnyugati részének hegyeire, és a közeli Balos strandra. A kilátóponton gyakran a jól ismert, kék-fehér görög zászló is lobog, mely rengeteg nyaraló kedvelt fényképezkedési helye is, háttérben Balosszal.

Gramvousa és Balos hajókirándulás (Gramvousa Fortress)

Említésre érdemes, hogy a várhoz felfelé vezető lépcső helyenként szűk és meredek, a nyári forróságban megerőltető is lehet, így mindenkinek a saját döntése, hogy felmegy-e körülnézni. A legtöbben a sétát választják, így a kirándulóhajók, és a fakultatív programokon részt vevő nyaralók szép sorban haladnak felfelé, hogy Nyugat-Kréta ezen velencei emlékét is felfedezzék, illetve élvezzék a fentről nyíló panorámát.

Gramvousa Balos hajóval, fakultatív program információk

Sokak számára fontos információ, hogy a vár fent kiépítetlen, természetes árnyék a falak között gyakorlatilag alig van, így fejfedő kifejezetten ajánlott. A Gramvousa erőd fenti megtekintésénél érdemes fejben tartani a hajó indulását is, nehogy véletlenül lekéssük azt: a séta felfelé, illetve lefelé tempótól és erőnléttől függően 10-20 perc közötti.

Gramvousa erőd és Balos beach fakultativ program

Gramvousa beach

Gramvousa-félsziget strandja, a Gramvousa beach közvetlenül az erőd alatt, egyből a kikötő mellett fekszik. Az aprókavicsos és homokkal borított parton túl sziklás partszakasz terül el, mely viszonylag lassan mélyül.

Gramvousa beach Nyugat-Kréta strandjai

A tengerben lévő sziklapadok miatt vízicipő az érzékenyebb talpúak számára jól jöhet. A Gramvousa beachen sokan a velencei erőd megmászását követően, a partra visszatérve frissülnek fel, legalábbis amennyiben van még rá idő – de olyanok is akadnak, akik a felfelé tartó várnéző túra helyett inkább fürdenek itt egyet.

Gramvousa beach, Nyugat-Kréta tengerpartjai

A hajóroncs Gramvousánál (Dimitrios P. shipwreck)

Aki hajóval kirándul a Balos beachhez, illetve a Gramvousával egybekötött fakultatív programon vesz részt, egy napjainkra már igencsak elnyűtt hajó roncsát is felfedezheti a kristálytiszta vízben.

Dimitris P Gramvousa Kréta hajóroncs

A Dimitrios P. (térképeken Motor ship Dimitrios P, vagy Dimitrios P. shipwreck) egy 1921-ben épített szállítóhajó volt, mely Németországból származott. Már több mint 50 éve, 1968 januárjában süllyedt el, amikor a viharos időjárás miatt a part közelében kellett hajóznia. Először a parttól nagyobb távolságban, több mint 200 méterre eresztette le mindkét horgányát, ám miután az egyik elszakadt és a motorház lassan telni kezdett vízzel, a kapitány úgy döntött, ameddig csak lehet, kiviszi a hajót a legközelebbi szárazföld, az Imeri Gramvousa sziget mellé, hogy ott épségben kitehesse a legénységet.

Dimitrios P Gramvousa (motor boat ship wreck)

A Dimitrios P. legénysége végül partra is szállt, ahonnan hamarosan ki is mentették őket, de a hajó a sziklákon végleg megfeneklett, és ott hagyták, ahol ma is látható: az Imeri Gramvousa sziget partjától alig 20 méterre.

Gramvousa Dimitrios P Nyugat-Kréta hajókirándulás, fakultatív program Balos

Az Imeri Gramvousa sziget

Imeri Gramvousa és testvérszigete, az Agria Gramvousa a legkopárabb földdarabok közé tartoznak a Nyugat-Kréta körüli szigetek között. Növényzetükre jellemző, hogy erdős terület egyiken sincs, a nyaralók által látogatott Imeri Gramvousán néhány fa csupán a kikötő mellett, a strand mögött található. Az állatvilág is viszonylag gyér: a cserjék és szórós mediterrán bokrok között főként csak kisebb rágcsálók élnek, a sziklafalakban pedig madarak fészkelnek. Helyi különlegesség ellenben, hogy Kréta szigetén Gramvousa körül mediterrán barátfókák (Monachus Monachus) is élnek, elsősorban a sziget távolabbi, hajóforgalomtól is háborítatlan tengeri barlangjaiban.

Gramvousa Kréta Balos hajókirándulás

Kellemes hajókirándulást kívánunk Imeri Gramvousa szigetére és a szomszédos Balos beachre, Kréta egyik legszebb strandjára!

Scroll to Top