Dikteon barlang

Dikteon-barlang, avagy a Zeusz-barlang (Diktaion Andron, Psychro Cave)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.164948, 25.447487

Kréta szigetének legismertebb barlangjában, a Diktaion Andron (Psychro) barlangban a legenda szerint nem kisebb személyiség, mint maga Zeusz született. Az emiatt Zeusz-barlangnak is hívott sziklaüreget mitológiai vonatkozása miatt már évezredekkel ezelőtt, az ókorban is látogatták.


A Kréta keleti részén, a Lassithi-fennsíkon található barlang 1025 méteres magasságban, a Dikte hegy északi oldalán, Psychro falu közelségében található. A Zeusz-barlangnak számos különféle írásmódja van, de mind ugyanazt jelöli: említik Dikteon, Diktaion Andron, illetve Psychro-barlangként is.

Zeusz főisten szülőhelye Kréta északi üdülőtelepüléseiről, többek között Gouvesről, Stalisból, Maliából és Hersonissosból érhető el legkönnyebben, távolságtól függően kb. fél – egy órás autózással. Aki Malia felől közelíti, út közben találkozhat a Kera Kardiotissa kolostorral (Monastery Panagia Kera Kardiotissa), a Homo Sapiens múzeummal (Homo Sapiens Museum), illetve a Roza szurdokkal (Roza Gorge).

A Dikteon barlanghoz (Diktaion Andron Cave) vezető út végállomása Psychro falu lesz, ahol a barlang előtt fizetős parkolóban lehet letenni a bérelt autókat és más járműveket. A parkoló körül néhány étterem (közülük a vélemények szerint a Taverna Dictamus és a Chalavro az ajánlott), és egy kis görög mitológiát bemutató múzeum működik (Greek Mithology Thematic Park), utóbbi korabeli szobrok, festmények és más képzőművészeti alkotások segítségével eleveníti fel a helyi legendákat, mellettük többek között görög, angol és német nyelvű magyarázatokkal.

Dikteon barlang (Diktaion Andron Cave, Psychro Cave) Kelet-Kréta

A Kelet-Kréta látnivalói közé tartozó barlang bejáratához a parkolóból még túrázni kell felfelé nagyjából 700-800 métert, ugyanis Zeusz szülőhelyének bejárata egy magaslatról nyílik. A Diktaion Andron barlanghoz közeledve, egyre fentebb sétálva szép a panoráma a Lassithi-fennsíkra (Lassithi Plateau), a levegőt az errefelé szinte mindig lengedező szellő frissíti valamelyest még a legnagyobb nyári forróságban is.

Belépve a mitikus Dikteon barlangba (Diktaion Andron) 85%-ot megközelítő páratartalom, és általában mély csend fogad. A legelső teremben egy korabeli oltár látható, melyre az évezredek során az emberek az isteneknek szánt áldozataikat helyezték. Ezeket meggyújtották, a hamut pedig összegyűjtötték az oltár mellé.

A további kisebb-nagyobb kamrákban néhány, évezredes múltra visszatekintő emléktárgy tekinthető meg, majd a krétai Zeusz-barlang legmélyebb pontjára érve egy tó fogad. A barlangtó körül cseppkövek emelkednek, ide a nedvesség miatt már a zárt cipő is elkélhet. A víz szeptemberben a legsekélyebb, télen és tavasszal a gyakoribb esőzéseknek köszönhetően jelentősen megemelkedhet.

Dikteon barlang, Zeusz barlang (Diktaion Andron, Psychro, Zeus Cave) Kelet-Kréta látnivalók

A leghíresebb cseppkövet a barlangban Zeusz palástjának nevezik, ugyanis a tó fölött függő képződmény formája egy köpenyre emlékeztet. Zeusz szülőhelye pedig a néphagyomány szerint nem más, mint a tó mögötti egyik kis bemélyedés.

A legkorábbi tárgyi bizonyítékok emberek jelenlétére Kréta sziget leghíresebb barlangjában i.e. 6000-ből származnak, majd a mínoszi kultúra népe és a rómaiak is ismerték a helyet. A középkorban elsősorban a helyi pásztorok menedékhelyéül szolgált, történészek általi feltárásra csak 1886-tól került sor, majd 10 évvel később Sir Arthur Evans, Knosszosz (Knossos) felfedezője is feltárásokat végzett itt. Az itt talált tárgyi leletek fontosságáról sokat elmond, hogy a Heraklion Régészeti Múzeuma mellett a Louvre és a British Museum kiállításain is látható számos innen származó régészeti emlék.

A számos néven és írásmódon ismert Dikteon, avagy a Zeusz-barlang belsejét azóta részlegesen kiépítették, számos lépcsőt készítettek a közlekedés megkönnyítésére, valamint világítást vezettek be. Figyelem: a domboldalra felfelé vezető túra, illetve a barlangban történő lépcsőzés néhányaknak megerőltető lehet. Fontos információ még, hogy a barlang nem mindig látogatható: az utóbbi években többször is időszakosan lezárták, főként amikor a térségben földmozgás történik. Apró érdekesség, hogy a barlang Kréta szigetén területileg ugyan Lassithi régióhoz tartozik, de gyakorlatilag szinte a Heraklion és Lassithi régiókat kettéválasztó vonalon helyezkedik el: aki Heraklion régió Malia, Stalis, Hersonissos, Gouves vagy Kokkini Hani nyaralóhelyein tölti szabadidejét, azok számára nincs túl messze.

Lassithi fennsík, Zeusz barlang Kelet-Kréta
A Lassithi fennsík Kelet-Krétán

Dikteon barlang (Diktaion Andron) információk

A Zeusz Barlang (Diktaion Andron Cave) nyitva tartása
Nyári időszakban: 8:00 – 20:00
Téli időszakban: 8:00 – 15:00

Belépőjegy díja: kb. 6-7 Euro / fő

Egyéb nevek, írásmódok: Diktaion Andron Cave, Diktaean, Psychro Cave, Dikteon, Zeus Cave

Távolságok

Stalis, Malia, Hersonissos: 25-30 km
Gouves, Kokkini Hani: 45-50 km
Heraklion: 59 km
Agios Nikolaos: 55 km
Rethymno: 137 km
Chania: 199 km
Plakias: 170 km
Chora Sfakion: 201 km
Paleochora: 266 km
Matala: 126 km
Ierapetra: 84 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top