Melyik települést válaszd Krétán?

Hová érdemes utazni Krétán? Utazási és nyaralási szállástippek Nyugat-Kréta és Kelet-Kréta településeihez

Kréta a legnagyobb görög sziget, ehhez mérten hatalmas, rengeteg lehetőséggel: itt nem mindegy, hová utazik, illetve hol választ szállást a nyaraló. Emiatt rengeteg kérdés hangzik el utazóktól, hogy hol érdemes szállást foglalni, hol nyaraljak Krétán, a sziget melyik részére érdemes utazni?


A kérdésekre adott válaszokhoz, hogy hová érdemes utazni Kréta szigetén, érdemes feltenni néhány fontosabb kérdést, melyek sokat segíthetnek a választásban.

Az első, ám legfontosabb kérdés, hogy mi vonz Téged a leginkább, amiért a legkalandosabb görög szigetre utaznál? Ezt a kérdést kell csupán feltenned magadnak, és mi tippekkel válaszolunk rá. Nézzük át együtt, hogy hol is töltenéd legszívesebben krétai nyaralásod napjait!

Melyik várost válaszd Kréta szigetén? Hová érdemes utazni nyaralni, Kelet-Kréta vagy Nyugat-Kréta?

Hová menjek, ha a legszebb krétai strandokat keresem?

Gyakori kérdés, melyre a sziget méretéből adódóan nem könnyű a válasz: rengeteg álomszép és rendkívül változatos strand van mind Nyugat-Krétán, mind Kelet-Krétán, és az sem mindegy, hogy a homokkal borított, a kavicsos, vagy a sziklás strandokat kedveled.

Ha a világhíres lagúnák, Balos beach, Elafonissi beach vagy a Falassarna beach nyomában jársz, akkor egyértelműen Nyugat-Krétán, Chania régiójában keress szállást, amelynek nyugati oldalának nyaralóvároskáiból, Agia Marina, Platanias, Maleme és Gerani falvakból még viszonylag jól elérhetőek a Kréta legszebb strandjai közé tartozó tengerpartok. Rethymno környéke esetében már hosszabb utazásra, akár egy órával több autózásra számíts, ha ezek a partok az elsődleges célok. Szóba jöhet még Kissamos környéke, mint a legnyugatabbra fekvő kisváros, ám utóbbi település sokak véleménye szerint elmarad látványban és lehetőségekben a Chania környéki nyaralóvároskáktól.

Hol vannak Kréta sziget legszebb strandjai Nyugat-Krétán, Kelet-Krétán

Általánosságban elmondható – természetesen néhány kivétellel – hogy a legszebb, legérdekesebb látványt nyújtó sziklastrandok Kréta sziget déli részein vannak, Rethymno régiójának déli része különösen gazdag ilyen téren. A vadregényes környezetben lévő, kristálytiszta vízzel, az északi oldalnál kevesebb számú fürdőzővel rendelkező strandok néhol szinte egymást érik, melyek búvárkodásra is ajánlottak. A víz hőfoka általában valamivel még melegebb is délen, mint északon, így a fázósabbak is nyugodtan belemerülhetnek a Líbiai-tengerbe.

Hova menjek Kréta szigetén, Kelet vagy Nyugat

Ha Kelet-Kréta legszebb strandjainak minősülő tengerpartokat szeretnéd felkeresni, például Chrissi cédrusokkal benőtt, fehér homokkal borított szigetét, Vai pálmafákkal benőtt strandját, vagy Xerocambos szépséges partjait, akkor északon Sitia vagy Agios Nikolaos, vagy délen az Ierapetra környéki, délkeleti települések jöhetnek szóba, mint pl. Makry Gialos.

Hová utazzak, ha Kréta legjobb régészeti látnivalói érdekelnek?

Kréta szigete egyedülálló múlttal rendelkezik, így a régészeti leletek megtekintése hagyományosan nagy jelentőséggel bír a szigetre látogatásban. A sziget nagysága miatt a különböző korokból származó látnivalók meglehetősen elszórtan találhatóak, ám vannak olyan települések, ahol szinte dúskálni a krétai régészeti emlékekben.

A történelmi városokban, Chaniában és Rethymnóban rengeteg velencei és török korból származó emlék és óvárosi rész nyűgözi le a látogatókat, a sziget keleti régióiban pedig a mínoszi kor legfőbb emlékei, Knossos (Knosszosz), Phaistos (Fesztosz), Gortys (Gortüsz), a máliai és zakrosi palota találhatóak. A híres velencei erőd, Spinalonga is keleten, Agios Nikolaos hangulatos városa közelében fekszik.

Kréta legjobb látnivalói hol vannak

Történelmi látnivalókban leginkább bővelkedő, óvárosi hangulattal rendelkező városok Krétán: Chania, Rethymno

Ajánlott kiindulópontok Kréta legismertebb ókori emlékeit felfedezni vágyóknak: Heraklion, Gouves, Kokkini Hani, Malia, Stalis, Hersonissos, és a többi északkelet-krétai nyaralóváros

Hol nyaraljak, ahol van élet Krétán?

Ha kedveled a nyüzsgést, akkor feltétlenül Kréta északi oldalát válaszd, hiszen a sziget fővárosánál, vagy híres nyaralóvárosainál kevés jobb lehetőséged va. Nyugat-Krétán a történelmi városokban, Chaniában, Rethymnóban vagy Heraklionban nagyon élénk az élet, és az olyan nyaralóvároskák, mint Agia Marina vagy Platanias nyáron kifejezetten pezsgő helyek.

Hová utazzak Krétán? Nyugat-Kréta vagy Kelet-Kréta érdemes?

Kréta keleti része híres még a nagyobb életéről, Kokkini Hani és Gouves térségétől Agios Nikolaosig nyaranta nem sokat áll meg az élet. A leginkább élénk helyeknek Kelet-Krétán Hersonissos, Stalis és Malia városai számítanak, ahol nem csupán a nappali, hanem az éjszakai órákban is sokan megtalálják a számításukat. Rengeteg bár, szórakozóhely, étterem, ajándéküzletek és ruhaboltok hosszú sora áll a turisták rendelkezésére, így itt nincs gond az idő eltöltésével. Ezen kelet-krétai települések tengerparti szakaszain hosszú sétálóutcák, tavernasorok találhatóak, ahol ajándékvásárlásra, nézelődésre éppúgy lehetőséged van, mint beülni a számtalan bár egyikébe, és jólesően meginni valami hűsítőt. Északon Analipsi, Gouves, Anissaras településeken némileg kevésbé élénk az élet, ám itt is csak alig néhány kilométer választ csak el attól, hogy belevesd magad a nyüzsgésbe.

A déli részen Kréta legnagyobb városa Ierapetra, éjszakai életben jóval visszafogottabb, mint az északi városok.

A nagyobb észak-krétai városok közül a nyüzsgésre vágyók számára ajánlott: Chania (+Agia Marina, Platanias), Rethymno, Heraklion, Kokkini Hani, Gouves, Hersonissos, Stalis, Malia, Agios Nikolaos

Ha a nyugodt, pihentető krétai nyaralás a célod

Krétán a sziget mérete és földrajza miatt szinte mindenhol lehet nyugodtabb szegleteket találni, akár még a nagyvárosok néhány kilométeres körzetében is. Aki a nagy nyüzsgéstől távol szeretne lenni, azok számára elsősorban a kisebb települések javasoltak: hogy a keleti, vagy nyugati oldalt választja valaki, az lényegében szinte mindegy: délen, a Líbiai-tenger mentén a falvak kisebbek, barátságosabbak, és még főszezonban is nyugodtak.

Ezeken a településeken a főként családi vezetésű tavernák kínálata vár, melyekben a tulajdonos és a személyzetet alkotó család többi tagja minden tőle telhetőt megtesz a vendégért. Több helyen az étkezések után még apró ajándékokkal, vagy desszerttel is gondoskodnak.

Hová érdemes menni Kréta szigeten nyaralni

A dél-krétai tengerpartok kevésbé zsúfoltak, vadregényesebb látványt nyújtanak, tisztább vizűek, ám néhány esetben nehezebben megközelíthetőek, mint északi társaik. A nudizmus a legtöbb déli strandon megengedett, azonban mielőtt ledobod magadról a ruhát, érdemes szétnézni, vagy tájékozódni, hogy valóban így van-e. A dél-krétai látnivalókat főként a környék hangulatos halászfalvai, a Líbiai-tenger látványa, a hegyes-völgyes természeti látnivalók adják.

Tippek Nyugat-Krétán: Paleochora, Sougia, Loutro, Chora Sfakion, Plakias, Agia Galini

Tippek Kelet-Krétán: Matala, Lentas, Myrtos, Koutsounari, Ferma, Makry Gialos, Xerocambos

A nyüzsgő északi részeken is van azonban néhány kifejezetten nyugodt település, ott a következőket ajánljuk: Kissamos, Bali, Agia Pelagia, Mochlos, Istro, Elounda

Hol érdemes szállást foglalni, ha fel akarom fedezni Krétát?

Ne is várd, hogy az első, vagy akár második látogatásod alkalmával mindent láss, hiszen a legnagyobb görög sziget valóban hatalmas. Viszont ha egy hetet aktívan szeretnél eltölteni Krétán, így is kiváló lehetőségeid vannak a környék számtalan látnivalójának, strandjának felfedezésére.

Hová utazzak Kréta szigeten?

Kréta szigetének alaposabb felfedezésére a távolságok miatt az a legjobb megoldás, ha több településen is megszállsz – de ettől függetlenül a csillagpontból túrázás alkalmával is életre szóló élményeket szerezhetsz. Ezekből a kiindulópontokból indulva rengeteg krétai látnivaló és komoly strand elérhető, anélkül hogy többször is átutaznád a szigetet. Nagyon fontos, hogy Kréta igazi, részletekbe is menő felfedezése hónapokba is telhet, így azok számára, akik ezzel a céllal kacérkodnak, érdemes elgondolkozni rajta, hogy minden régióban érdemes külön is megszállni. Mind Kelet-Kréta, mind Nyugat-Kréta a földrajzi változatossága, a hegyes-völgyes vidéke miatt viszonylag nehezen, hosszú idő alatt járható be, így egyetlen hét gyakran egy régió alapos felfedezésére sem elég!

Legjobb kiindulópontok a környék általános felfedezésére, ha csillagtúraszerűen, egy pontból járnád be a környéket: Chania környéke, Rethymno környéke, Heraklion környéke, Agios Nikolaos környéke

Ha Krétára vagy Görögországba utazol, ne felejtsd el megnézni, hogy mi is az ide évre ajánlott utasbiztosítás? Kattints ide, és válaszd ki a számodra leginkább szimpatikus ajánlatot akár irodával, akár egyénileg utazol, és kösd meg egy perc alatt online nyaralásodhoz!

Hol érdemes enni egy jót Krétán?

A gasztroturizmusra ajánlható települések felsorolásától eltekintenénk, hiszen nincs olyan település Krétán, ahol ne lenne legalább néhány olyan taverna, ami nyugodt szívvel, bátran ajánlható – viszont ezeket már Neked kell felfedezd!

Melyek Kréta legjobb éttermei, tavernái?

Ha megtaláltad a megfelelő szálláshelyed, már csak egy dologgal kell foglalkozz: érezd jól magad Kréta szigetén!

Scroll to Top