Imbrosz szurdok

Imbrosz szurdok (Imbros Gorge)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.229410, 24.161199

Nem csupán a Szamariai-szurdok az egyetlen látványos szurdokvölgy Nyugat-Krétán: vele párhuzamosan keleten, Chora Sfakion közelében húzódik a 11 kilométer hosszú Imbrosz-szurdok (Imbros Gorge).


Az Imbrosz-szurdok bejáratához vezető út északról Vrisses (Vryes) irányából közelíthető meg, mely Chania és Rethymno városok között félúton elterülő falucska. Aki éppen ellenkező irányból, Kréta szigetének déli részéről érkezne, annak Chora Sfakion települést kell megcéloznia, mely mögött szerpentines út kanyarodik fel a hegyekbe.

Imbrosz szurdok, Nyugat-Kréta természeti látnivalók Chania régió

Az észak-déli irányú út éppen az Imbrosz szurdok mellett halad Askifou-fennsík (Askifou Plateau) és Chora Sfakion között, ahová néhány kilátót is építettek, és meg lehet állni autóval is. A hasadék vadregényes környezete így nem fentről is megcsodálható, és egy apró szeletet az is láthat belőle, aki nem szeretne lemerészkedni a nyugat-krétai szurdok aljára.

Imbrosz szurdok (Imbros Gorge)

Az Imbrosz-szurdok (Imbros Gorge) valamivel könnyebb és kevesebb erőfeszítést igénylő útvonal, mint a híres Szamariai-szurdok (Samaria Gorge), ám a természeti környezet a híresebb szurdoktestvérhez hasonlóan igencsak impozáns. A völgy a legszűkebb pontjánál mindössze másfél méter széles, a sziklafalak magassága pedig helyenként eléri a 300 métert!

Imbrosz szurdok, Nyugat-Kréta

A hasadékban csordogáló patak vízmennyisége a téli hónapokban megnő, azonban igazán bő vízhozama ekkor sincs. A melegebb évszakok során, a nyári hónapokra a víz akár teljesen el is tűnhet a mederből, így téve könnyebbé a túrázást. A környezet még a patak kiszáradása ellenére is élettel teli, főként a tavaszi és kora nyári hónapokban zöldül ki minden. Az Imbrosz-hasadékban vezető ösvény mellett cédrusok, mediterrán tűlevelűek, vadvirágok sokasága zöldell, és teszik ellenállhatatlanná a látványt még a száraz nyári évszakokban is.

Imbrosz szurdok (Imbros Gorge)

Az Imbrosz-szurdok bejáratának (Imbros Gorge Entrance) koordinátái, ahol a túraútvonal kezdődik: 35.254221, 24.171669. Az egyből a főút mellett lévő a Kalinorisma taverna (Cafe Taverna Kalinorisma) mellett visz le az ösvény – az étterem mellett vannak parkolóhelyek az autók számára, ám az itt parkolásért a taverna pénzt (vagy fogyasztást) kér. Magába az Imbrosz szurdokba szóló belépőjegyet néhány száz méterrel lentebb, egy kioszkban lehet megvásárolni.

Az Imbrosz-szurdokban lévő túraútvonal hossza kb 8 kilométeres: feltétlenül ajánlott a kényelmes túracipő, az árnyat adó fejfedő, valamint a víz – a szurdokban ugyanis nincs sok vízadó hely.

Imbrosz szurdok bejárat, belépődíj, túra Nyugat-Kréta

Maga a túraútvonal kb. 700 méteres magasságban kezdődik, és valamivel a tengerszint fölött ér véget, Komitades falucskában, Chora Sfakiontól 5 kilométerre keletre. A településen néhány kisebb taverna mellett időnként taxisok is várják a túrázókat, hogy visszavigyék őket a kiindulási helyen hagyott járműveikhez.

Nyitva tartás: az év legnagyobb részében bejárható, ám a nagyobb esőzések alkalmával, illetve télen lezárhatják
Belépő: kb. 3-4 Euro

Egyéb nevek, írásmódok: Imbros Gorge, Imbros Ravine, Faraggi Imbrou, Improu

Imbrosz szurdok, Kréta látnivalói Chania régióban
Scroll to Top