Mikis Theodorakis – Kréta híres emberei

Mikis Theodorakis (1925 – 2021), zeneszerző

A több mint ezer zeneművet szerző Mikis Theodorakis dallamait az egész világon felismerik: ő szerezte a Krétának világhírnevet hozó film, a Zorba, a görög (Zorba, the Greek) című hollywoodi alkotás zenéjét.

Mikis Theodorakis élete és munkássága

A zeneszerző 1925-ben született, ám nem Krétán, hanem Chios szigetén látta meg a napvilágot. Az édesapja révén mégis krétai származású, ugyanis az apa egy kis krétai faluban született, valamint a szigeten élt és dolgozott hosszú ideig.

Az ifjú Mikis Theodorakis családja sokat költözött, megfordultak között Kefalónia szigete mellett Patras, Pyrgos, Tripoli városaiban is. Az utazások alatt dalokkal foglalta el magát, ekkor írta meg első műveit is – bár a kottákat ugyan papírra vetette, ám hangszerei ekkor még nem voltak. Évekkel később, a görög polgárháborús időkben aktív szerepet vállalt, mígnem elfogták és börtönbe vetették. Szabadulásakor Athénba ment, ahol beiratkozott a konzervatóriumba, és éveken keresztül zenei tanulmányokkal foglalta el magát. Miután végzett, a krétai Chaniába utazott, ahol megalapította első zenekarát.

Mikis Theodorakis élete, zenéi

Még ugyanitt, Kréta szigetén nősült meg, majd négy évvel később feleségével Párizsba utazott, hogy tovább csiszolja tehetségét. A francia városban eltöltött évek végére már a legjobb európai zeneszerzők között emlegették. 1960-ban tért vissza Görögországba, és a görög irodalom felé fordult: ismert műveket zenésített meg olyan kreativitással és a művek iránti alázattal, hogy egy csapásra ismert lett saját országában is.

Ezután politikai szerepet is vállalt, ám ez a későbbiekben visszaütött: a politika által kettészakított Görögországban több művét is betiltották, nem játszhatták sem rádiók, sem színházak.

Zorba, a görög: zenéjét szerezte Mikis Theodorakis

1964-ben viszont páratlan lehetősége adódott: rábízták a Zorba, a görög c. film zenéjének elkészítését. Az Anthony Quinn főszereplésével készült film igazi világsiker lett, amiben Mikis Theodorakis különleges zenéjének is nagy szerepe volt: a híres Szirtaki tánc (Sirtaki, Syrtaki) dallamait a régi krétai dalok inspirálták. A Zorba, a görög film zenéje a mai napig Görögország egyik legismertebb dallama, melyet a mai napig rendszeresen játszanak zenei aláfestésként, görög esteken, és szinte mindenhol szeretettel veszik elő, aminek görög vonatkozása van.

Mikis Theodorakis zeneszerző
Mikis Theodorakis

Néhány évvel később Görögországban még mindig diktatúra volt, ő pedig a szabadság élharcosaként nemkívánatossá vált, és ismét letartóztatták: szabadulásakor Franciaországba szökött, ahová felesége és két gyermeke is követte.

Mikis Theodorakis zenéi és munkássága

Európát körbejárva az emberi jogok mellett foglalt állást, amivel rengeteg görög szimpátiáját elnyerte, valóságos hősként kezdte a nép országszerte emlegetni. Utazási közben nem hagyta abba a zenék szerzését, több tucatnyi művet vetett ekkor papírra.

A diktatúra bukása után, 1974-ben visszatért Görögországba, és ott folytatta zeneszerzői tevékenységét. Baletteket és operákat írt, melyeket széles közönség előtt mutattak be. Zeneművei öt, jól elkülöníthető ciklusra különíthetőek el, melyek egy-egy nagyobb korszakot fémjeleznek az életében.

Több alkalommal is kitüntették, az emberi jogok melletti kiállásáért és a páratlan zenei karrierjéért egyaránt. A 2000-es évek végétől fokozatosan visszavonult a nyilvánosságtól, újabb zenekét már nem szerzett.

Mikis Theodorakis 96 évesen, 2021. szeptember 2-án hunyt el Athénban. A számára oly kedves Krétán helyezték örök nyugalomra, kérésének megfelelően szülei és testvére mellé, a Chania mellett fekvő Galata faluban. Temetésén ezrek vettek részt, és a temetésen részt vevő és beszédet mondó görög miniszterelnök úgy jellemezte, hogy „eltávozott a 20. század utolsó nagy Görögje”.

Kréta sziget szállás vélemények tapasztalatok
Scroll to Top