Kato Zakros beach

Kato Zakros beach

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.098035, 26.262938

Kato Zakros strandja Kelet-Kréta egyik leginkább elhagyatott részén fekvő, érdekes természeti környezetű tengerpart.


A krétai Kato Zakros a sziget keleti szegletében fekszik, minden nagyobb településtől viszonylag távol. Az apró, több évezredes múlttal rendelkező falucskát rendkívül egyedi természet veszi körül, itt már szinte afrikai kopárságú a táj: ez Kréta sziget keleti felének talán legkopárabb része.

Kato Zakros Kelet-Kréta

Kato Zakros strandja fokozottan ideális a relaxálásra és nyugodt pihenésre, mivel zsúfoltság még a nyári hónapokban nem fordul elő: a nagy távolságok miatt már csak meglehetősen kevesen kalandoznak el idáig. Ierapetrától 77 kilométer, Agios Nikolaostól 110 kilométer, Malia, Stalis és Hersonissos városoktól pedig már 140 kilométer távolságot kell autózni Kelet-Kréta ezen szegletéig. Parkolók, megállóhelyek a strand mögé kanyarodó út mentén vannak, fizetni természetesen nem kell értük.

Kato Zakros strand, Kelet-Kréta strandjai

A karakteres hegyek által körülvett, két oldalról is védett öböl partján néhány taverna is várja vendégeit, melyek közül a legjobban kedveltek a Nostos, a Taverna Glaros és az Amnesia Cafe Snack Bar. Kiépítve is elsősorban előttük van a strand, ahol bérelhető napernyők és napágyak várják az ide látogatókat.

Kato Zakros taverna, apartman

Természetes árnyékként néhány tamariszkuszfa szolgál a part háttérben, de ha valaki saját napernyőt állítana a kavicsok közé, természetesen azt is megteheti.

Kato Zakros beach, Kelet-Kréta

Kato Zakros beach fövenye elsősorban kisebb-nagyobb méretű, színes kavicsokból áll, melyet a vízben nagy kerek kövek és sziklák váltanak fel. A tenger mélyülése közepesen gyors, azonban a parthoz közel van néhány sziklapad, ahol lassabban mélyül a víz, ott elővigyázatosabbnak is kell lenni. Aki itt nudista strandot keres, látogassa meg a legészakabbi részt, amelyet kifejezetten naturisták látogatnak.

Kato Zakros beach
Kato Zakros beach (Kato Zakros strand Kelet-Kréta)

Kato Zakros strand környéke

Kato Zakrosban járva érdemes megtekinteni a parttól alig száz méterre található zakroszi palotát (Minoan Palace of Zakros), mely Knosszosz (Knossos), Fesztosz (Phaistos), és Malia palotája után a negyedik legjelentősebb Krétán fellelhető mínoszi emlék a régészek szerint. További közeli érdekességek a Halottak Völgyének is hívott Zakros szurdok (Zakros Gorge), illetve Xerokambos festői strandjai.

Kato Zakros, Kréta sziget

Az apró faluból bő három kilométeres gyalogtúrával érhető el a Pelekita barlang (Pelekita Cave), mely egy érdekes kis cseppkőbarlang Kato Zakrostól északra, ingyen látogatható. Meglátogatása esetén túracipő, kalap és sok víz ajánlott, mivel természetes árnyék vagy forrás út közben nincs.

Kato Zakrost kevésbé strandjának szépsége, mint inkább egyedisége, nyugodt hangulata, és évezredes történelmi vonatkozása miatt érdemes felkeresni.

Kato Zakros beach

Szállás Kato Zakrosban

Ahhoz képest, hogy Kato Zakros sokak számára a ‘világ végén’ van, a különleges helyekre vágyók itt is találnak szálláshelyeket. Akár egy-két napra, akár hosszabb időre érkezik valaki, végtelen nyugalomban lesz része a helyi apartmanokban és studiókban. A szállások egy része nem közvetlenül a strand mellett, hanem a tengertől kb. másfél kilométerre, egy domboldalra épülve várja a vendégeit.

Kelet-Kréta, Kato Zakros

Kato Zakros beach információk

Part: Aprókavicsos / köves / sziklás
Víz: Kék
Hullámzás: időszakosan előfordulhat
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Kato Zakros, Kato Zakros beach

Kato Zakros, Kréta (Crete)
Scroll to Top