Gavdos sziget

Gavdos sziget (Gavdos island)

A legnagyobb, Kréta körüli sziget a Líbiai-tengerben elterülő Gavdos, ami Kréta délnyugati régiójában fekszik. A Chora Sfakiontól kb. 45 kilométerre fekvő, háromszög alakzatra emlékeztető sziget Európa legdélebbi pontja, és nem teljesen lakatlan, hanem néhányan élnek is élnek rajta: 50-60 fős állandó lakossal rendelkezik.


Gavdos sziget (Gavdos island) látványos természeti adottságokkal rendelkezik: a 9 km hosszú szigeten a sziklás területektől a homokdűnékig geográfiai formák széles választéka várja a látogatót. A legendák szerint még maga a híres utazó, Odüsszeusz is járt a szigeten, igaz nem volt örömteli a látogatás: Kalypso tartotta őt itt fogságban.

Gavdos sziget, Kréta mellett

Az ókorban, több ezer évvel ezelőtt Gavdoson akár 5000-en is élhettek, az ebben az időszakban virágzott városok megmaradt romjai helyenként a mai napig is láthatóak. A velencei időszakban, az 1600-as években már főként kalózok tanyája volt a sziget, ahonnan csak majd’ egy évszázaddal később sikerült kifüstölni őket.

Az alig néhány fős kistelepülések közül a sziget központjának Kastri települést választották: a településen kb 30-an laknak, és itt találhatóak a sziget olyan alapvetőbb infrastruktúrái, mint pl. postahivatal vagy nagyobb szupermarket. Kikötő a sziget keleti oldalán, Karaves kistelepülésnél található, a Gavdosra szigetre érkező hajók és kompok itt kötnek ki.

Gavdos csekély számú népe a nyári hónapokban sokszorosára duzzad, amikor beindul a nyári szezon: egyszerre akár 3000-en is élvezhetik a napsütést, az itt lévő nyugalmat, a sziget tiszta vizű strandjait. Az ide eljutó nyaralók nem csupán a szigeten található néhány szállodában és apartmanban laknak, de kedvelt a sátorban történő megszállás is.

Gavdos Görögország és Európa legdélebbi pontja

Európa legdélebbi pontján, melyet Trypiti (Trypiti, the southernmost point of Greece ) névre hallgat, bárki megpihenhet: egy hatalmas faszék jelzi, hogy Görögországban ennél délebbre már nem utazhatunk. Gavdos gyalogtúrával elérhető, Görögország legdélebbi pontjának számító híres Trypiti széke mellett egy aranyhomokkal és sóderrel borított kiépítetlen strand, a Trypiti beach is meglátogatható.

Gavdos szék, Európa és Görögország legdélebbi pontja

Gavdos sziget strandjai közül a legismertebb a Sarakiniko beach (Paralia Sarakiniko), mely a legjobban kiépített tengerpart a szigeten tavernával, beach bárral. A Sarakiniko beach Karaves kikötőtől mindössze másfél kilométerre fekszik, így viszonylag könnyen elérhető. Említésre méltó strandok még Gavdoson a Potamos beach (Paralia Potamos), melyet a legszebbnek tartanak, a Pyrgos beach, a Lavrakas beach és az Agios Ioannis beach északon. Keleten a Korfos beach, délen pedig az Európa és Görögország legdélebbi pontjaként elhíresült Trypiti beach várja a látogatókat.

Gavdos strandjai

Gavdos főként aranyló homokkal, illetve sóderszerű aprókaviccsal borított partjai legtöbbször lassan mélyülnek, így akár családoknak is ajánlottak lehetnek, viszont kiépítve többségük egyáltalán nincs. Az érintetlen tengerpartok szegletében nudista szekció is megszokott, így a ruhátlan fürdőzés kedvelői is bátran fürdőzhetnek Gavdoson.

Gavdos sziget hajóval, komppal

A sziget elérése hajóval lehetséges: a Kréta délnyugati felén elterülő településekről lehet megközelíteni. Az Anendyk társaság kompja jár Gavdosra Chora Sfakion, Loutro, Sougia, Agia Roumeli, Palaichora falvakből, a nyári hónapokban naponta többször. A kompra jármű nélküli utasként és autóval egyaránt fel lehet menni, az aktuális díjak az Anendyk társaság honlapján olvashatóak.

Kréta – Gavros menetrend, jegyárak, Anendyk kompjára információk: anendyk.gr

Scroll to Top