Agia Marina strand

Agia Marina strand (Agia Marina beach)

Koordináták: 35.521353, 23.929921

Mit érdemes tudni Agia Marina, a kedvelt nyugat-krétai nyaralóváros tengerpartjáról?

Agia Marina strand információk

Nyugat-Krétán, Chania környékének nyaralóvárosai között Agia Marina az egyik legnépszerűbb település, melyet az utóbbi években már a magyar utazók is szívesen választanak nyaralásuk helyszínéül.

Agia Marina strand információk

Agia Marina azonban nem csupán a hazai, Krétára nyaralást szervező utazási irodák ügyfeleinek körében örvend népszerűségnek, hanem Európa más országaiból is ezrek jönnek minden évben. A sziget északnyugati felének Chaniához közel fekvő kisvárosa rengeteg szállodával, apartmannal, étteremmel és üzlettel szolgálja ki a krétai nyaralásra érkező vendégeket, és meglehetősen sok a visszatérő látogató is. És most lássuk milyen is a helyi tengerpart!

Agia Marina strandja (Agia Marina beach) a települést átszelő főúttal párhuzamosan halad, az úttól mindössze 100-200 méterre. Parkolni vagy a főút mellett (ahol engedélyezett), vagy a főútról leágazó kis utcákban lehet, melyek a tengerhez vezetnek. Az utcákról két oldalt apartmanok, szállodák, beach bárok és tavernák tucatjai nyílnak, melyek kora tavasztól késő őszig várják az ide érkezőket.

Agia Marina beach Kréta

Mi található Agia Marina tengerpartján?

A tengerpart Agia Marina előtt teljesen kiépített, hosszan húzódó napernyő- és napágy sorokkal, a fürdőzők mögött bárokkal és tavernákkal. A napernyőket és napágyakat bárki kibérelheti néhány órára meghatározott összegekért (helytől függően átlagban 7-12 Euro között), az árat gyakran táblákon jeleznek. A gyakran Kék Zászlóval (Blue Flag Awards) is díjazott nyugat-krétai tengerparton júniustól kora őszig életmentő szolgálat is működik, ezen felül pedig tusolókat és öltözőkabinokat is találni helyenként.

Agia Marina strand, tengerpart Nyugat-Kréta

A strand fövenye Agia Marinánál szinte teljes hosszában aranyszínű, illetve sárgásbarna homokkal borított, mely kényelmesen puha. A hosszú, több száz méteres partot néhány szikla szakítja meg, ezzel egymástól kisebb strand-szakaszokat létrehozva. A part meglehetősen lassan mélyül, így hullámoktól mentes időszakokban különösen gyerekbarátnak minősül. Egyetlen kivétel akkor adódik, amikor Kréta szigetét északról az aktuális időjárás és a tengeráramlások nagy hullámokkal ostromolják, de olyankor senkinek nem ajánlott fürdőzés, és a hullámzás szinte mindenhol jelen van az északi oldalon.

Agia Marina, Nyugat-Kréta tengerpart

Vízisportokra is lehetőség nyílik, érdemes végigsétálni a parton akit érdekel ez az időtöltés. A strandon kis kunyhókban a lehetőségeket és az árakat is elmondják, gyakran táblák is kint vannak róla: gyakran látni a part előtt a tenger felett ejtőernyőzőket (parasailing a Paraflight Sea Sport csapatnál). Lehet bérelni továbbá vízibiciklit, vagy akár lehet nagy sebességgel fánkokban motorcsónak mögött siklani a vízen (az Agis Water Sports csapatánál).

Agia Marina beach Nyugat-Kréta

Agia Marina tengerpartja a nyugati részen összeér a szomszédos Platanias strandjával (Platanias beach), keleten (Chania felé) pedig Kato Stalos a szomszéd. Meglehetősen hasonló karakterű partok, melyekben közös az aranyhomokos part, a teljes kiépítettség, és könnyű megközelítés.

Agia Marina strand, Nyugat-Kréta

Kinek ajánlott Agia Marina strand?

A kifejezetten lassan mélyülő víz, illetve a homokos föveny a családosoknak, a kisebb gyerekeknek is kifejezetten ajánlott Kréta szigetén. Agia Marina előtt többségében sík a víztükör, és ugyan nagyobb hullámzás havonta néhányszor előfordulhat, összességében mégsem túlzottan gyakori. A teljes kiépítettség miatt számos kényelmi szolgáltatás érhető el a közelben.

Agia Marina, nyaralás Nyugat-Krétán

Agia Marina strandjával éppen átellenben, kb. egy kilométerre a parttól emelkedik ki az Agia Theodori sziget, mely a krétai legendák szerint valójában egy száját épp ordításra nyitó, megkövült szörny, melynek mítosza a nyugat-krétai nyaralóváros leírásánál olvasható.

Agia Marina strand, Nyugat-Kréta
A lassan mélyülő part miatt a kisebbeknek, illetve az úszni kevésbé tudóknak is ajánlott

Agia Marina strandja búvárkodásra, sznorkelezésre a homokos, lassan mélyülő aljzat miatt kevéssé megfelelő: Kréta körül a legélénkebb és legsokrétűbb víz alatti élővilág leginkább a sziklás, kövek partok környékén figyelhető meg.

Ajánlott szállások Agia Marinában, Nyugat-Krétán

Agia Marina magyar utazási irodával is elérhető: Partnerünk, a Personal Tours Nyugat-Krétára szervezett nyaralása keretében is könnyedén és egyszerűen meglátogatható, az ajánlatokat itt találod.

Ha egyénileg utaznál a Agia Marinába, a független krétai nyaralók az alábbi szállodákat, hoteleket, apartmanokat javasolják, foglald le bátran a számodra szimpatikus szállást. A szervezett nyaraláshoz, illetve az egyéni utazáshoz ajánlott utasbiztosításokról itt olvashatsz, ahol kalkulátort is találsz, és egy perc alatt online meg is köthető a szimpatikus utasbiztosítás.

Ajánlott apartmanok és studiók Agia Marinában

Litinakis Studios (2-5 fő)

Studios Vasilis (2-3 fő)

Merabello Apartments (2-4 fő)

Dias Hotel Apartments (2 fő)

Hermes Beach Studios (2-4 fő)

Folia Apartments (2 fő)

Seagull Hotel & Apartments (2-4 fő)

Georgina Studios (2-4 fő)

Sarpidon Suites (2-3 fő)

Mythos Premium Rooms (2-4 fő)

Raph Studios (2 fő)

Agia Marina legjobb szállodái

Elia Agia Marina Hotel (2-4 fős szobák)

Vergina Beach Hotel (2-6 fős szobák)

Lilium Luxury Suites (2 fő)

Iolida Village Water Park Hotel (2-4 fő)

Abella Hotel (2-4 fő)

Eden Beach Hotel (2-4 fő)

Toxo Hotel (2-4 fő)

Agia Marina további apartmanjaihoz és szállodáihoz kattints ide!

Nyugat-Kréta, Agia Marina strand

Agia Marina beach info

Régió: Nyugat-Kréta, Chania közelében
Part: homokkal borított, kavicsos, aprókavicsos, helyenként sziklás
Mélyülés: lassan mélyül
Hullámzás: előfordulhat
Kiépítettség: bérelhető napernyők, napágyak, beach bárok, éttermek, helyenként öltözőfülke és tusoló, életmentő szolgálat, vízisport, parasailing

Kellemes nyaralást kívánunk Agia Marinában és Nyugat-Krétán, Görögországban!

Scroll to Top