Joseph Sifakis – Kréta híres emberei

Joseph Sifakis (1946 -), informatikus

A Kréta szigetén, Heraklionban született Joseph Sifakis két társával együtt 2007-ben elnyerte a rangos Turing díjat, amelyet a számítástechnika fejlődésében kulcsszerepet játszó tudósok nyerhetnek el.

A világ egyik legelismertebb informatikai díját Alan Turing alapította, és a győztest világ legjelentősebb informatikusait tömörítő szövetsége, azt ACM hirdeti ki évről évre.

Sifakis felsőfokú tanulmányait Athénban, a Műszaki Egyetemen végezte, majd azok befejeztével Franciaországban beiratkozott a Grenoble-i egyetemre, ahol doktorált. Az országban maradva folytatta a kutatómunkát, és a beilleszkedést megkönnyítendően felvette a francia állampolgárságot is, így görög-francia kettős állampolgár.

Főként informatikai elemzésekkel, algoritmusok programozásával, beágyazott informatikai rendszerek fejlesztésével foglalkozott kollégáival a VERIMAG kutatólaboratóriumában, melyek fő megrendelői repülőgéptervező irodák, telekommunikációs cégek, elektronikával foglalkozó vállalatok voltak. Az utóbbi időszakban a társaival alapított kutatóirodájának fókuszába a gépi tanulás és az önvezető autók is belekerültek.

Sifakis még ma is aktív, szerte a világban informatikával kapcsolatos előadásokat tart. 2014-ben Görögország Kutatásért és Technológiáért Tanácsának elnöke lett.

Joseph Sifakis
A krétai születésű Joseph Sifakis
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top