Kalamafka

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi körzet
Koordináták: 35.074126,25.657356 

Kréta keleti hegyvidékén megbúvó, csendes kis falucska, Ierapetrától mindössze néhány kilométerre.


Az évezredes múltú város, Larissa romjaira épült falu dimbes-dombos vidéken fekszik, tengerszint feletti kb. 500 méteres magasságban. Az ókori Larissa a mínoszi időkben ismert városállam volt, fejlett infrastruktúrákkal, vízvezetékekkel, saját gazdasággal. A középkorban és Kréta velencei időszakában már Kalamafka néven emlegetett település a környék vezetőjének székhelyeként szolgált, innen irányították a közeli falvak életét.

Kalamafka

Manapság a kelet-krétai falucskában kb. 500-an élnek, elsősorban mezőgazdasággal foglalkozva: Kréta ezen régiójában az olíva olaj készítés, a gyümölcsök termesztése, illetve a helyi szőlészetek és borgazdaságok adják a megélhetés gerincét.

Kalamafka, Kréta sziget

Az ódon épületek között szűk utcák kanyarognak, melyek még a nyári főszezonban is csendesnek hatnak – néha áll meg csupán egy-egy turistabusz Kalamafkában. A békés falucskában minössze néhány taverna, és egy-két kisebb üzlet található platánfák és szőlőlugasok között. Kalamafka környezetének természeti szépsége miatt a túrázók is fordulnak meg itt, ugyanis több krétai szurdokvölgy és túraösvény található errefelé.

Kalamafka Kelet-Kréta

Kalamafka látnivalói

Kalamafka leghíresebb látnivalója a település határában emelkedő magas sziklára, a Kastelosra épült Timios Stauros kápolna, mely a környékbeliek zarándokhelye is. A 224 lépcsőfokon megközelíthető barlangtemplom kilátójából festői panoráma nyílik a falura és a környező vidékre. A Kastelos szikla további érdekessége, hogy az Ierapetra felőli, déli részen a kápolna alatt egy fejre emlékeztető alakzat látható, melyet kőistennek hívnak. A fej sziluettje csak bizonyos szögekből látható, és onnan is csupán korlátozott ideig: leginkább a nyári hónapok délutáni óráiban, 16-18 óra között tekinthető meg. A helybéliek szerint maga Zeusz figyeli a környéket a szikla tetejéről, míg mások Asclepiust, az ősi Larissa városának főistenét sejtik az arc mögött.

Kalamafka, Dél-Kréta

A falutól közelségében fekszik Ierapetra, Európa legdélebbi városa, ahol a francia császár, Napóleon is megszállt egykor. Kréta legszűkebb pontjára remek kilátás nyílik a közeli két tenger kilátóból, mely Kalamafkából kiindulva néhány kilométerre északra található a főút mentén. Egy másik érdekesség a közeli Bramiana víztározó, mely a sziget déli részének legnagyobb vízgyűjtője.

Kalamafka, Kelet-Kréta

Távolságok

Ierapetra: 16 km
Agios Nikolaos: 25 km
Heraklion: 87 km
Rethymno: 164 km
Chania: 224 km
Plakias: 197 km
Sitia: 71 km
Stalis: 55 km

Scroll to Top