Tömegközlekedés Krétán

Kréta tömegközlekedése, helyi buszok

Kréta szigetének buszközlekedése görög viszonylatban jónak mondható, a nagyobb települések között napi rendszerességgel indulnak járatok a nagyobb városok buszpályaudvarairól.


Kréta buszközlekedése az egyik legjobb a görög szigetek között, mivel a buszok többsége modern, a menetrend is viszonylag pontos. A régióközpontokat jelentő nagyvárosokban, így Heraklionban, Chaniában, Rethymnóban és Agios Nikolaosban nagyobb buszpályaudvarok jelentik a fő csomópontokat, melyek segítenek a közlekedésben a helyiek és Krétát busszal felfedezők számára. Egyedül a sziget kisebb falvai, melyek a főbb útvonalaktól távolabb esnek, nincsenek mindig bekapcsolva a helyi tömegközlekedésbe – ugyanis a szűk és kanyargós mellékutakon sokszor a buszok el sem férnek.

Kréta buszközlekedés, helyi buszjáratok

Kréta helyi buszközlekedése

Kréta sziget legnagyobb pályaudvara Heraklionban, Kréta fővárosában található, ahonnan a sziget négy nagy régiójába indulnak járatok. A nagyobb városok pályaudvarai váróteremmel, mellékhelyiségekkel, irodával felszereltek, míg a kis településekre csak egy-egy megállót építettek, településmérettől függően akár többet is. A kisebb falvakban gyakran csak egy boltnál, kávézónál, vagy trafiknál áll meg a busz, ami a helyi jegyirodaként is funkcionál. A jegyeket vagy ezekben az irodákban, vagy a buszra felszálláskor, a sofőrnél van lehetőség megvásárolni.

Kréta helyi buszmenetrendjei a buszmegállókban és az interneten is megtekinthetőek: célszerű az utazás előtti napokban ellenőrizni, ugyanis a szigeten a menetrendek évszaktól függően is változhatnak! Krétán a helyi busztársaságok a KTEL nyugat-krétai és kelet-krétai cége, melyeknek buszai jó műszaki állapotban vannak, és légkondícionálóval döntően felszereltek. A buszok kora változatos, bár az utóbbi években már nagy többségbe kerültek a modern, kényelmes új buszok a KTEL flottájában. A sofőrök biztonságosan vezetnek, tapasztaltak és odafigyelnek az útviszonyokra, így a buszokat érintő balesetek rendkívül ritkák.

Kréta buszközlekedés, menetrend

A sziget helyi buszmenetrendje Nyugat-Krétán és Kelet-Krétán

Kréta buszmenetrendje eltérő a sziget keleti és nyugati oldalán, két külön weboldal szolgál a menetrend ellenőrzésére. A nyugati oldalon a KTEL Chania-Rethymno végzi a kiszolgálást, míg a keleti részen a KTEL Heraklio-Lasithi.

Helyi buszmenetrend Nyugat-Krétán: e-ktel.com
(Chania, Rethymno régiója)

Helyi buszmenetrend Kelet-Krétán: ktelherlas.gr
(Heraklion, Lassithi régiója)

Heraklion buszpályaudvarai

A sziget fővárosában, Heraklionban két nagy buszpályaudvar található: a legnagyobb és legfontosabb az A jelű, azaz a Central Bus Station / Limenos a kikötő közelében (koordináták: 35.341335, 25.138959), és a kisebb méretű B jelű, azaz a Chanioporta Bus Station a nyugati velencei falaknál (koordináták: 35.336845, 25.123412).

Heraklion A jelű buszpályaudvaráról (Central Bus Station / Limenos) Kréta nyugati régiói felé, Chania és Rethymno irányába indulnak a buszok, és a keleti települések közül a legtöbb (Kokkini Hani, Gouves, Hersonissos, Stalis, Malia, Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitia) helyi buszjárat szintén innen érhető el. A B jelűről pedig elsősorban a Heraklion közelének falvait, többek között Anogia, Dafnes, Rogdia falvakat lehet megközelíteni.

Chania buszpályaudvar (KTEL Central Bus Station of Chania)

Chania buszpályaudvara a központban, a velencei kikötőtől kb. 700 méterre délre fekszik. Innen indulnak / ide érkeznek a helyi buszjáratok többek között Agia Marina, Platanias, Kissamos településekről, illetve Rethymno vagy Heraklion pályaudvarairól is. Az aktuális menetrend: e-ktel.com

Chania buszpályaudvar koordinátái: 35.512299, 24.016606

Rethymno buszpályaudvar (KTEL Central Bus Station of Rethymno)

Rethymno város buszpályaudvara a nyugat-krétai település nyugati felén, a híres velencei erődtől, a Fortezzától délre található. Az aktuális menetrend: e-ktel.com

Rethymno buszpályaudvar koordináták: 35.366697, 24.468417

Scroll to Top