Georgioupoulis

Georgioupolis beach

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.363741, 24.261603

Georgioupoli kis méretű nyaralófalu Kréta északnyugati oldalán, Rethymnótól mindössze 20 kilométerre. Apró érdekesség, hogy a sziget legnagyobb városai közül Georgioupoli ugyan Rethymno városához van közelebb, mégis Chania régiójához tartozik.


A Chania és Rethymno között húzódó partvidéken itt, Georgioupoli közelében található az egyik leghosszabb, szinte egybefüggő strand Nyugat-Krétán, melynek a falucska éppen egyik végén foglal helyet. Ez a tíz kilométeres, néhol homokkő sziklákkal tarkított, sok helyen homokos fövenyű part több helyen is teljesen kiépített, gyakran szállodák és nagyobb apartmanházak működnek a tengerpart közelében.

Georgioupolis Kréta

A lejáratok a strandra a Kréta északi főútjáról, a National Roadról kanyarodnak le, melyekből több is közvetlenül a tengerhez vezet. A parton beach bárok, napernyők sora húzódik, néhol vízisport lehetőségekkel is várják a nyaralókat. A Georgioupoli településtől egészen Petres falucskáig tartó krétai part hétvégéken vonzza a legtöbb látogatót, ekkor a Chania és Rethymno városokból, illetve a környéken fekvő településekről több százan érkeznek ide élvezni a napsütést és a Krétai-tenger vizét. Georgioupoli strandja mögött apartmanok, szupermarketek, tavernák is találhatóak, melyekben az élet tavasztól egészen késő őszig pezseg.

A Krétán is előforduló Égei-tengeri szélnek, a Melteminek köszönhetően a víz errefelé néha a szokásosnál is jobban hullámozhat, ugyanis ebben a régióban az északról érkező légmozgás gyakran érezteti az erejét. Ilyenkor piros zászlóval jelzik a fürdés veszélyességét, és jobb a parton napozni, vagy esetleg más, védettebb strandot keresni a környéken, esetleg lemenni Kréta déli részére, Plakias környékére.

Kréta szigetének itteni partvidékén nem csak kiépített szakaszok vannak, hanem zártabb, kietlenebb részeket is könnyűszerrel találni. Az ilyen elhagyatott, az aszfaltozott utaktól távolabb eső strandrészeket jobbára a nudisták veszik birtokba. A bő 10 kilométeres itteni partvidék több tengerparti szakasza is külön nevet kapott, így az út mellett található a homokos Peristeras beach, az Episkopi beach, illetve már keletre a túloldalon a Petres beach.

Georgioupoli és a környék legjobb látnivalói közé tartozik a krétai szárazföld belső részén fekvő Kournas-tó (Kournas Lake), mely a sziget legnagyobb édesvizű tava – kedvelt kirándulási célpont, innen mindössze 5 kilométer. Az egyik legszebb krétai város, a látnivalók tucatjaival rendelkező Rethymno a falutól szintén mindössze 20 kilométer, kettejük között a National Road gyors és biztonságos kapcsolatot jelent.

Ajánlott szállodák, apartmanok Georgioupoliban és környékén

Egyéni nyaraláshoz az alábbi szállásokat ajánljuk a faluban, ám szervezetten is van lehetőség itt nyaralni utazási iroda partnerünkkel: katt ide érte!

Georgioupolis Beach Hotel **** (2-4 fős szobák)

River Side Hotel *** (2-4 fős szobák)

Pilot Amphora Boutique Hotel ***** (csak felnőtteknek, 2 fős szobák)

Georgioupoulis beach információk

Régió: Nyugat-Kréta, Chania régió
Part: homokos / aprókavicsos / kavicsos
Mélyülés: változó, sekélyebb részekkel
Hullámzás: előfordulhat
Szél: gyakran szeles
Víz: zöld / kék
Kiépítettség: sok helyen kiépített beach bárokkal, bérelhető napernyőkkel, napágyakkal

Scroll to Top