Myrtos (Mirtos)

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi körzet
Koordináták: 35.004568, 25.585966

A dél-krétai Myrtos nyugodt, kellemes hangulatú település a sziget keleti felén, távol a nyüzsgő északi városoktól.

Myrtos történelem

A település környékét évezredek óta lakják, a régészek a környéken a mínoszi korból is találtak emlékeket: a itt feltárt ókori város neve Pyrgos volt. Eleinte a lakóházakat nem közvetlenül a tenger mellé, hanem a parttól valamivel távolabb, a hegyek magaslataira emelték, ugyanis a kalózok Kréta szigetének ezen régiójában is évszázadokon át aktívan fosztogattak. A mai Myrtos alapjait csupán a veszély elmúltával, a 19. század után rakták le, amikor az addig hegyekben élők lassan lemerészkedtek a tengerpartra, és a továbbiakban már ott építkeztek.

Myrtos, Kréta

A második világháború pusztítása sajnos Myrtos lakosait sem kerülte el, 1944. szeptember 15-én a falu megszállásakor a németek több helybelit is lemészároltak, házaikat felgyújtották. A tűzvészben szinte az egész település leégett, azonban néhány évvel később az elmenekült lakók visszatértek, és a legtöbb házat újjáépítették. A falu egyik utcájában ma is megtekinthető a szomorú eseményt felidéző emlékmű.

Myrtos, Görögország

A 60-as évektől kezdőden, Matalához némileg hasonlóan Myrtos is a világ minden tájáról idesereglő hippik egyik kedvelt helye volt, majd eltűnésük után a 80-as évektől lassacskán a Krétán egyre inkább teret hódító turizmus is felfedezte a falut. Ma a Líbiai-tenger partján fekvő halászfalunak kb. 600 állandó lakosa van, akik főként a mezőgazdaságból és az idegenforgalomból élnek. A város keleti határában, Myrtos és Ierapetra között rengeteg fóliasátor található, ahonnan nem csupán Görögország más részeire, de egész Európa területére szállítanak árut.

Myrtos, Kréta sziget, Ierapetra mellett

Miért látogasd meg Myrtos falut Dél-Krétán?

Myrtosban természetesen több taverna, kávézó, szupermarket és apartmanház is található, ám a település ennek ellenére nyaralókkal zsúfoltnak vagy forgalmasnak egyáltalán nem nevezhető. A központi részeken szűkös, gyakran egyirányú utcák vezetnek át, nagyobb parkoló a település külső részén található.

Dél-Kréta Myrtos

A krétai városkát a lakosai rendben és tisztán tartják, az utcák sok esetben virágokkal és zöldellő növényekkel tarkítottak. Mivel a sziget ezen régiójában gyakran nyár közepén is csend honol, így a település még ma is kellemes atmoszférájáról, békés legköréről híres – főként a nyugalmat keresők találják meg itt a számításukat.

Myrtos, Kréta sziget (Dél-Kréta)

Myrtos strandja és látnivalók a környéken

Myrtos strandja (Myrtos beach, de nem összetévesztendő Görögország Kefalonia sziget híres Myrtos strandjával) kavicsokkal borított, közvetlenül a tavernák sora előtt húzódik. Itt bérelhető napernyők árnyékában, napágyakon van lehetőség pihenni, a kért frissítőket közvetlenül a közeli tavernákból hozzák. Myrtos történelmének főbb fejezeteiről, valamint az itt fellelt múltbeli ereklyékről egy aprócska múzeum tart állandó tárlatot.

Myrtos Dél-Kréta, Görögország

Ierapetra közelségének köszönhetően, ami Európa legdélebbi városa, a nagyobb nyüzsgés is elérhető annak, aki erre vágyik. A közeli városból fakultatív hajókirándulások indulnak többek között a meseszép Chrissi szigetére, melyet Kréta legszebb strandjai között tartanak számon, megtekinthető 1-2 kisebb múzeum és kiállítás, sőt a kikötőben egy velencei erőd is.

Az ókori Pyrgoshoz (Ancient Pyrgos-Myrtos) fel is lehet sétálni: a romok a központtól néhány száz méterre fekszenek, Ierapetra irányában a part menti út feletti dombokon.

Myrtos, Kréta sziget, Görögország
Myrtos, Görögország

Távolságok

Heraklion: 80 km
Ierapetra: 16 km
Stalis, Malia, Hersonissos: 80-95 km
Rethymno: 158 km
Chania: 225 km
Plakias: 160 km
Chora Sfakion: 222 km
Paleochora: 287 km

Balos: 260 km
Elafonissi: 299 km
Falassarna: 266 km
Vai: 99 km
Chrissi sziget: 25 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top