Gouves beach

Gouves beach (Kato Gouves)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion régió
Koordináták: 35.334619, 25.318807

A Kréta keleti oldalán, Herakliontól húsz kilométerre keletre fekvő Gouves üdülőfalujának strandjai.


Gouves a népszerű nyaralófalvak sorához tartozik a sziget északi részén, melyet sokan azért is választják nyaralási helyszínül, mert Heraklion nemzetközi repülőtere mindössze bő negyed órás autózással elérhető. Maga az igazi Gouves ugyan nem a tenger mellett fekszik, hanem attól valamivel távolabb, bő két kilométerre, ám a part melletti Kato Gouvest is gyakran magával a Gouves névvel azonosítják.

Gouves strand (Gouves beach)

Kato Gouvesben ugyan meglehetősen sok szálloda, apartman, kávézó, taverna és üzlet található meg, ám érezhetően csendesebb, mint keleti szomszédai, a főként brit nyaralók által közkedvelt Malia vagy Hersonissos. Ennek köszönhetően a strandjára, Gouves beach-re is a nagyobb nyugalom a jellemző, azonban itt nem egybefüggő strandot kell elképzelni: a természet homokkő sziklákkal elválasztott kisebb-nagyobb öblöket képezett Kréta ezen részén.

Gouves strand (Gouves beach)

Gouves strandjait a part mögött hosszan út és járda is összeköti, melyen akár több mint két kilométeren át is lehet sétálni végig a tengerparton. A fürdőhelyek Kréta ezen részén sárgás-barnás homokkal borítottak, mely helyenként a tengerben kavicsosra vált. Gouves kis strandjainak mindegyike kiépített napernyőkkel és napágyakkal, melyeket mögöttük beach bárok és kávézók kereteznek, gyakran az út másik oldalán működve.

Gouves strand Kelet-Kréta

A tengerpartot Gouvesnél a családok is kedvelik, ugyanis a strand vize sok helyen viszonylag lassan mélyül, a helyi szolgáltatások széleskörűek, életmentő szolgálat is működik helyenként, és ezen túl a part tisztaságára is igyekeznek ügyelni. Helyben még különféle vízisportokra is adódik lehetőség: a Gouves Water Sports-nál jet-ski, banán, parasailing szerepel a nyári szezon főbb attrakciói között. Gouves apró kikötője (Gouves port) is az egyik helyi strand mellett található, benne kis bárkák ringanak, hullámtörőkkel védve az északi hullámoktól. Ez azért is fontos, mivel Gouves strandjai Kréta északi felén terülnek el, ahol némileg gyakrabban hullámzik a tenger, mint a déli részen.

Gouves beach, Kelet-Kréta információk

Gouves strandja (Gouves beach) nyugat felől a hasonló karakterű Gournes strandjával szomszédos, mely mellett Kokkini Hani strandjai fekszenek – kelet felé, a másik irányban pedig Analipsi strandja következik.

Hol érdemes szállást keresni Gouvesben?

A Heraklion közelében fekvő település jó kiindulópont lehet azoknak, akik kíváncsiak Kréta középső részére, hiszen itt is számos érdekes látnivaló várja a nyaralókat. Gouves külső szélén működik kelet-krétai látnivalók közé tartozó, népszerű CretAquarium, a Dinosauria Park, és Knosszosz (Knossos) mínoszi palotája is mindössze 20 kilométeres táv. Heraklion, Kréta szigetének fővárosa olyan érdekességeket nyújt többek között, mint a Régészeti Múzeum (Historical Museum of Crete), a Természettudományi Múzeum (Natural History Museum of Crete), vagy a kikötőben megcsodálható velencei erőd (Rocca a Mare Fortress, avagy a Kastello del Molo erőd). A heraklioni repülőtér mindössze 16 kilométer, így Gouves bérelt autóval vagy taxival is könnyen és gyorsan megközelíthető.

Hogy milyen utasbiztosítást érdemes kötni egyéni vagy szervezett nyaraláshoz krétai nyaralásnál, arról itt lehet olvasni, és itt utasbiztosítási kalkulátort is találunk.

A krétai nyaralók egyéni utazók számára az alábbi szállásokat ajánlják a kelet-krétai nyaralóvárosban vagy kattints ide a szállásokért Gouvesben!

Gouves strand információk

Part: Homok / kavics / szikla
Víz: Kék, sok helyen lassan mélyül
Kiépítettség: a legtöbb helyen kiépített bérelhető napernyőkkel és napágyakkal, bárok, vízisport
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Gouve, Gouves Marina beach

Scroll to Top