Gonia kolostor

Gonia Odigitria kolostor (Gonia Odigitria Monastery)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.550222, 23.776914

A Chania várostól 25 kilométerre nyugatra fekvő, erődszerű falakkal megerősített Gonia kolostor mai formájában a 17. század óta létezik.


A Gonia Odigitria kolostor a Chania környékéről, illetve a város nyugati felén elterülő nyaralóvárosokból lehet a legkönnyebben megközelíteni: a tengerparttal párhuzamosan futó út Chaniától végigfut az öböl nyugati szegletéig, ahová ez a kolostor is épült. A kolostorhoz legközelebb eső település Kolymvari, ahonnan mindössze egy kilométeres a táv, míg Platanias 14 kilométer, Agia Marina 16 kilométer, Chania központjából pedig 26 kilométeres út.

Gonia Odigitria kolostor, Chania Nyugat-Kréta

A Gonia Odigitria kolostor (Goni Odigitria Monastery) több évszázados múltra tekint vissza: a középkorban temető működött a környékén, amihez a 12. század környékén egy kis kápolnát is emeltek. Ez hamarosan kibővült egy kisebb méretű kolostorépülettel is, amelynek építéséhez a velenceiek is hozzájárultak, majd erődszerű falakkal vették körbe.

Gonia Odigitria kolostor (Gonia Odigitria Monastery)

Bár a vastag falak a fosztogatók ellen hatásosnak bizonyultak, azonban a Kréta szigetét meghódítani szándékozó Oszmán Birodalom ellen már nyújtottak kellő védelmet: a sziget török megszállásakor a Gonia Odigitria kolostor súlyos károkat szenvedett. Az ezt követő évszázadok során több felkelés is kipattant a megszállók ellen, ám a török had minden lázadást levert. A kolostor Kréta északnyugati részén a lázadások egyik kiindulópontjának számított, emiatt a törökök többször is ágyúval és kézifegyverekkel ostromolták meg.

Gonia Odigitria Monastery, kolostor Nyugat-Kréta

A Gonia Odigitria kolostor (Goni Odigitria Monastery) falaiban néhol még ma is látszanak a golyók ütötte nyomok, sőt egy-két helyen még maguk az ágyúgolyók is. Ezeket a sérüléseket a falakban szándékosan hagyták meg, hogy mindig emlékeztessenek a helyiek áldozatára és az elnyomók elleni harcra.

A második világháborúban a németek a kolostor egy részét sajnos lebombázták, majd a megmaradt épületeket elfoglalták – az ellenállók számára segítséget, menedéket és ápolást nyújtó szerzeteseket elfogták, és a háború végéig Chania környéki börtönökben őrizték.

Gonia Odigitria

A közvetlenül a tengerpart mellett fekvő kolostorban és az egyik belső épületben létrehozott kolostormúzeumban ma vallási ereklyéket őriznek, melyek többsége a velencei időkből, még a 16. századból származik.

Gonia Odigitria kolostor, Chania, Kolymvari
Gonia Odigitria kolostor múzeum
Gonia kolostor múzeum

A Gonia Odigitria kolostor (Gonia Odigitria Monastery) belső udvara szépen rendben tartott, nagyon békés hely. Az árnyékolókra szőlőt futtattak, a falak mellett fák és virágok zöldítik a sárgás-barnás színvilágú épületeket. A fő templom az udvar közepén áll, több szintű harangtornya és a patinás falú templomépület igen látványos.

Gonia Odigitria kolostor, Nyugat-Kréta legjobb látnivalói
Kréta legszebb kolostorai és templomai, Odigitria Gonia kolostor Chania régió

A kertből ezen túl szép kilátás is nyílik a környékre, tiszta időben akár egészen Chania városig ellátni: közben kivehetőek a nyaralók által kedvelt Gerani, Maleme, Platanias, Agia Marina városkák is végig a parton.

Gonia Odigitria kolostor Nyugat-Kréta templomok, kolostorok Chania
Gonia kolostor, Kréta látnivalói
Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top