Loggia

A velencei Loggia (Rethymno Loggia)

A 16. század közepén épített Loggia a Rimondi szökőkúthoz (Rimondi Fountain) hasonlóan Rethymno óvárosában fekszik, a velencei kikötőhöz rendkívül közel.


A nyugat-krétai Rethymno látnivalói közé tartozó Loggia a velenceiek idejében fontos találkozóhely volt, afféle centrum: rendszerint a város vezetői, a gazdagabb kereskedők, a velencei nemesek gyűltek össze, hogy itt vitassák meg az aktuális gazdasági és politikai kérdéseket. A velencei idők legfontosabb városaiban a hagyományok szerint szinte mindenhol megtalálható volt az épület, így Rethymno sem létezhetett nélküle Kréta szigetén.

Velencei Loggia Rethymno óváros

A négyszög alakú velencei Loggia épület terveit Michele Sanmicheli készítette, aki híres korabeli építész volt. Meglepő dolog, de Rethymno város jellegzetes épületének eredetileg csak falakat tervezett, nem szánt rá egyáltalán tetőt, így azt csak később építették rá.

Loggia Rethymno óváros velencei látnivalók (Venetian Loggia)

Rethymno elfoglalásakor a törökök a velencei Loggiát mecsetté alakították át, ráadásként még egy minarettel is kibővítették. A minaret azonban nem volt hosszú életű, mivel uralmuk után néhány évvel, 1930-ban a helyiek lerombolták, majd az üressé vált épületbe a város régészeti múzeuma költözött. Az 1990-ben teljes felújításon átesett Loggiában jelenleg a múzeum egyik üzlete működik, elsősorban történelmi relikviák másolatai vásárolhatóak meg itt.

Loggia Rethymno múzeum

Rethymno velencei Loggiájának koordinátái: 35.369953, 24.475665

Scroll to Top