Frangokastello erőd

Frangokastello erőd (Frangokastello Fortress)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.182468, 24.234467

A velenceiek által a 14. században épített erőd Kréta délnyugati részén évszázadokig erős védőbástyának számított.


A Frangokastello, avagy Frangocastello név sokak számára lehet ismerős, akik Kréta szigetének déli részén barangolnak: a Chora Sfakion és Plakias települések között elterülő falucska a nevét a még ma is álló erődről kapta. Ennek a nyugat-krétai történelmi látnivalónak megközelítése meglehetősen egyszerű, ugyanis gyakorlatilag egyből a szintén róla elnevezett strand mögött emelkedik, mellette parkolóval.

Kréta sziget, Frangokastello

A Frangokastello erőd története

A krétai Frangokastello erőd (Frangokastello Fortress) közelében több ezer éves épületromokat is találtak, de ennek az építménynek az alapkő letételére csak jóval később, 1371 és 1374 között került sor. A velencei szenátus azért határozott egy megerősített építmény felhúzása mellett Kréta szigetének délnyugati részén, mivel a régióban szokatlanul határozottan lázadozott ellenük a lakosság, melyet tetézett, hogy a tenger felől érkező kalózok, fosztogatók is meglehetősen gyakran bukkantak fel a Líbiai-tenger horizontján.

Frangokastello

Az eredetileg St. Nikitas erődnek (St. Nikitas Kastro) hívott erődöt Kréta ezen részének lakói nem nézték jó szemmel, ugyanis tartottak a velenceiek jelentősebb helyi befolyásától, hatalmuk a szigeten való teljes megszilárdításától. Helyi lázadók csoportjai ezért időről-időre megkísérelték lerombolni az erődöt, de legalábbis komoly károkat tenni benne. A napjainkban is használatos nevét eredetileg szintén a krétai lázadóktól kapta: a frankok erődjeként, vagyis Castel Franco (Castelfranco) néven kezdték emlegetni a lakosság szemében zsarnokság jelképének tűnő építményt. A Castelfranco nevet lassan a velenciek is átvették, és a köztudatban is már ez terjedt el, ami csak később változott Frangokastello erődre (Frangokastello Fortress).

Frangokastello Kréta

A Frangokastello erődöt végül csak évtizedekkel később, hosszas próbálkozások után sikerült a krétaiaknak elfoglalnia, ám az öröm nem tartott sokáig: új hódítók jelentek meg Kréta szigetén, a törökök. Az Oszmán Birodalom katonái visszafoglalták a várat, és egészen a 19. századig már ők uralták innen a környéket.

Frangokastello Kréta sziget várak, erődök, történelmi látnivalók

A krétaiak 1828-ban fellázadtak a törökök ellen is, és véres ütközetben végül sikerült legyőzniük Frangokastello védőit. Az Oszmán Birodalom krétai parancsnoksága ezt nem hagyta annyiban: értesülvén Frangokastello elestéről, még ugyanabban az évben több ezer katonát vezényeltek a vár visszafoglalására. A falak alá masírozó a török haderő nem tétlenkedett, azonnal elkezdték az ostromot: a 700 fős, zömében helyi parasztokból álló védelem kétségbeesetten próbálta állni a sarat, ám hiába. A Musztafa Naili pasa által irányított óriási túlerőt még így is egy teljes hétig fel tudták tartóztatni, ám végül a törököknek sikerült betörnie a várba.

Frangokastello erőd Kréta sziget

Frangokastello szinte minden védőjét lemészárolták: 335 ember esett áldozatául az ellenállók hősies védekezésén feldühödött török katonáknak. Az elesett védőket még csak el sem temették, nem adtak nekik végtisztességet, csupán kihordták testüket a várból a környező buckákra, ahol lassan betemette őket a homok. Frangokastello helyi legendája szerint a török katonák áldozatai, a hős krétai védők minden májusban, a csata évfordulójának hajnalán megjelennek itt, előbújnak a homokból, majd a tengerbe sétálva ismét eltűnnek.

A lázadás leverése után a törökök inkább lerombolták az erődöt, csak hogy az ne kerülhessen ismét a lázadók kezére. Néhány évvel később, 1866 – 1869 között azonban megváltoztatták a tervüket: úgy döntöttek, hogy a Frangokastello erőd falait kijavítják, a sérült kaszárnyákat újjáépítik, és nagyobb saját haderőt költöztnek bele. Mivel a vár stratégiailag meglehetősen fontos helyen áll Kréta sziget délnyugati részén, a felkelés miatt kénytelenek voltak helyőrséget állomásoztatni itt.

A török csapatok egészen Kréta felszabadulásáig itt maradtak, azóta Frangokastello erődje üresen áll – a történelem iránt érdeklődők látogatják.

Frangokastello (Frangocastello) Dél-Kréta vár, erőd, történelmi látnivalók)

Frangokastello ma

A téglalap alakú, sarkain bástyákkal is megerősített erőd a kisebb méretű krétai várak közé tartozik, könnyedén körbe lehet sétálni. Aki belülről szeretné megtekinteni, az is megteheti 2-3 Eurós belépődíjért cserébe (12 év alatt ingyenes), jegyet egy kioszkban lehet váltani a bejáratnál.

Frangokastello belépés, belépődíj, bejárat

A Frangokastello erőd (Frangokastello Fortress) belső része nem tartogat túl sok érdekes dolgot, így aki csak kívülről járja körbe, az sem veszít túl sokat.

Frangokastello beach

Frangokastello parkolója mellett,az épület bejárata közelében szobrok állítanak emléket a hős krétai ellenállóknak.

Frangokastello történelem, szobrok, emlékmű

A közelben Frangokastello beach, avagy a helyi strand nyújt kikapcsolódást a nyári hónapokban, körülötte néhány tavernával és beach bárral. A környék Dél-Kréta nyugodt tájainak sorát gyarapítja, ahol a látványos tájak, a tiszta vizű strandok remek pihenési lehetőséget adnak a zsúfoltabb részeket elkerülni szándékozó krétai nyaralóknak. Az ajánlott helyi szállásokat az alábbiakban láthatod, amennyiben gondolkozol rajta, hogy Frangokastello körül is nézelődsz apartmanok vagy studiók után.

Frangokastellótól nincs messze az érdekes, hófehér házairól jellegzetes Chora Sfakion (14 kilométer), és Plakias város (27 km) sem.

Frangokastello, Kréta sziget

Egyéb nevek, írásmódok: Frangocastello, Castelfranco

Scroll to Top