Rethymno (Rethymnon, Rethimno)

Régió: Nyugat-Kréta, Rethymno
Koordináták: 35.367023,24.479866

A 35.000 fős Rethymno Kréta sziget egyik leghangulatosabb, számos történelmi látnivalóval rendelkező nagyvárosa, egyben a sziget egyik nagy nyugati régiójának központja.


Rethmyno (görögül Ρέθυμνο) Kréta sziget nyugati felén, Heraklion és Chania között kb. félúton fekszik, Nyugat-Kréta egyik legfontosabb kulturális és turisztikai központja is. Mai népszerűségét főként a körülötte fekvő vidék számtalan lehetőségének, hangulatos óvárosának és velencei kikötőjének, valamint számtalan tavernájának és bárjának köszönheti, melyek szinte minden nyaraló tetszését elnyerik.

Rethymno, Kréta

Rethymno történelme

A krétai város az egyik legrégebbi település a szigeten: a mai Rethymno helyén már a mínoszi kultúra idején, több mint háromezer évvel ezelőtt is fejlett város virágzott. A közeli hegyek arany és ezüstbányáit az ókorban alaposan kihasználták, ám miután ezek néhány évszázad alatt kimerültek, Rethymno elvesztette környékbeli vezető szerepét. A római és bizánci korokban jobbára csupán vegetáló város csillaga a velenciek érkeztével, a 12. századtól ragyogott fel ismét, amikor a fontos kereskedelmi útvonaluk védelmeként gyakorlatilag újjáépítették a várost, egy új kikötőt és egy kisebb erődöt is emelve.

Rethymno utazás, nyaralás Nyugat-Kréta

A Velencei Birodalom a növekvő török fenyegetettség miatt folyamatosan erősítette Rethymno városát, azonban ennek ellenére az Oszmán Birodalom hajói az 1571-es ostromkor nagy pusztítást végeztek: az épületeket felgyújtották, és a lakosság egy része elmenekült. Mivel a törökök a harcokat követően nem állomásoztak tovább a környéken, a velenciek és a város lakossága hamar visszatért, hogy újjáépítsék a romokban álló települést.

Rethymno történelme, óváros

A török had ostroma után, a tanulságokat levonva a velenceiek egy korábbinál sokkal komolyabb méretű és megnövelt erősségű erőd építésébe kezdtek a Rethymno melletti dombon. A Kréta sziget addigi legnagyobb középkori szabású építkezésének bizonyuló erőd megépítését csak 1590-ben fejezték be, és végre beköltözhetett a jelentős tűzerővel is megtámogatott velencei helyőrség.

Rethymno legjobb látnivalói

A Fortezza névre keresztelt erőd (Fortezza Venetian Castle) falai azonban hiába voltak rendkívül erősek, a dombtetőn álló erőd látványa pedig elrettentő, a török haderő néhány évtizeddel később ismét megjelent a tengeren. Bár a vár védői sokáig kitartottak, a törökök egészen távoli térségekből is összevonták haderejüket, és Rethymno ostromára szólították a csapataikat: a félelmetes erejű, tengerről történő ágyúzás lassan felőrölte a krétai város védelmét.

1646-ban az erőd és a település egyaránt elestek, a törökök pedig megszállták a régiót, majd fokozatosan terjeszkedve egész Krétát. Az Oszmán Birodalom uralma ekkortól a szigeten majdnem 300 éven keresztül, egészen 1897-ig tartott. Az évszázadok alatt a törökök Rethymnóban teljesen berendezkedtek, mecseteket és minareteket emeltek, a Fortezza erődöt pedig átalakították, és többek között még börtönként is használták.

Rethymno történelem, velencei kor Krétán

A törökök kiűzése Krétán több lépcsőben történt, a legnagyobb lökést a Rethymno közelében álló, ma is meglátogatható Arkadi kolostorban (Arkadi Monastery) történtek adták: 1866-ban több száz krétai halt hősi halált a törökök támadásakor. Kifejezetten érdemes elolvasni az Arkadi kolostor történetét (itt), melyre Görögországban az önfeláldozás egyik legnagyobb hatású jelképeként emlékeznek ma is. A kolostor nem csupán történelmileg fontos, hanem vélemények szerint Kréta egyik legszebb kolostora is egyben, melyet mi is csak megerősíteni tudunk.

Rethymno városa végül 1913-ban, Kréta sziget Görögországhoz csatlakozásakor lett hivatalosan is görög város. Az első, és főként a második világháború évei alatt Rethymno súlyos károkat szenvedett, ám az 1960-as évek újjépítése után hamar felvirágzott. A sziget idegenforgalma már a korai években felfedezte magának a rendkívül gazdag történelemmel és látnivalóval rendelkező települést, és a 80-as évekre már a Nyugat-Krétán nyaralók egyik kedvenc városává vált Chania térsége mellett.

Rethymno információk Kréta sziget

Az évtizedek során több tucatnyi szállodakomplexumot építettek a Rethymno környékére, ezek egy része már nem a város határán belül, hanem a közeli elővárosokban, többek között Adelianos Kampos, Pigianos Kampos, Sfakaki és Skaleta közelében épült fel. Ettől függetlenül kifejezetten sok hotel és rengeteg apartman van a városközpontban, illetve a centrumhoz közel is, melyek egy városlátogatáshoz és klasszikus nyaraláshoz is tökéletes alkalmasak.

Rethymno szállásai Kréta

Rethymno látnivalói

Mit érdemes megnézni Rethymnoban, és mit nem szabad kihagyni? Ha röviden szeretnénk erre válaszolni, csak annyit mondanánk, hogy mindent nézzünk meg, ami belefér az időnkbe! De mivel egy nyaralás ideje általában sajnos limitált, itt a város általános leírásánál és bemutatásánál csak a legfontosabbakra szorítkozunk, ám a krétai látnivalóknál bővebben is kitérünk Rethymno legjobb látnivalóira, hogy a vélemények szerint mik a legszebb nevezetességek egy városnézés során.

Rethimno (Rethymno) Kréta világítótorony

Rethymno városában évtizedek óta a nyaralók kedvence a 16. század stílusjegyeit a mai napig magán hordó, bizánci és velencei időkből származó óváros, mely fölé ma is a masszív középkori erőd, a Fortezza (avagy Venetian Fortezza Castle) emelkedik. Az óváros régies épületei között dekoratív terek bújnak meg, őket labirintusszerű, zegzugos, zöldellő virágokkal és növényekkel borított utcák és szűk sikátorok kötik össze.

Rethymno látnivalói, óváros Krétán

A házak falán évszázados faragványok, míves oszlopfők, fából készült erkélyek meredeznek büszkén, alattuk helyenként csodálatos szökőkutak, köztük a Rimondi szökőkút (Rimondi Venetian Fountain) hozzák vissza a velencei idők hangulatát.

Az óváros látványos utcái Rethymno számtalan tradícionális éttermének, kávézójának és bárjának helyet adnak, közöttük ajándéküzletek tucatjai várják a vendégeket késő estig. Az óvárosban szinte nincs két egyforma utca, mindegyiknek megvan a maga hangulata és története, ráadásul Rethymno óvárosát bejárni sem egyszerű: meglehetősen nagy területen fekszik.

Parkolni Rethymno óvárosa körül ingyen nem mindig egyszerű nyári főszezonban, mivel nagyon kedvelt és sokak által látogatott városnegyed. A frekventált, könnyen megközelíthető parkolóhelyek legtöbbje fizetős, ilyenekből van a kikötőnél és az erőd mellett is.

Rethymno óváros

A városrészben sétálva egymást érik a török és velencei kori motívumok és épületek, igazán egyedülálló hangulatot adva Kréta, és egyben Görögország eme kivételes városának. Az óváros egyik külső pontján tágas piactérre is bukkanni, ahol van amit fix áron, van amit némi alkudozással szerezhetünk meg.

Rethymno, Retimno Kréta

Rethymno híres velencei kikötője is az óvárosban fekszik, a Fortezzához közel. Ugyan a középkorból származó kikötő mérete viszonylag kicsi (Chania velencei kikötője nagyobb), ám az összkép roppant hangulatos: a világítótorony és a régies épületek látványa a középkorba repíti vissza a Krétán nyaralókat. A városban Régészeti Múzeum (Archaeological Museum of Rethymno) is működik, mely elsősorban Nyugat-Kréta és a szűkebb régió törtelmét mutatja be szobrok, mozaikok, számtalan tárgyi emlék segítségével az ókortól a középkorig.

Kréta Rethymno látnivalói

A város velencei kikötő az óváros méretéhez képest nem túl nagy, ám roppant hangulatos látvány

A modern Rethymno

Az óváros falain kívül egy igazi, modern krétai várost találunk, ahol gyakorlatilag minden szolgáltató megtalálható, ami egy több tízezres lakosú európai városban. Az egyirányú utcákban is bővelkedő, dimbes-dombos területen fekvő város közlekedése a nyári főszezonban kifejezetten zsúfolttá is válhat, ugyanis esténként a környékről ezrek érkeznek, hogy élvezzék Rethymno egyedülálló hangulatát.

Rethymno város Nyugat-Kréta

Az egyik legérdekesebb nyugat-krétai városban kórház, számos bank, kisebb és méretes szupermarketek (Synka, Sklavenitis, stb), elektronikai üzletek, és számtalan turisztikai szolgáltató működik, teljesen kiszolgálva a régió lakosságát mind a nyüzsgő nyári, mind az álmosnak korántsem nevezhető téli hónapokban. A külföldről érkező és a belföldi nyaralókat autókölcsönzők, turisztikai irodák, kozmetikai szolgáltatók egész sora szolgálja ki, így Rethymnóban szinte minden beszerezhető és megvásárolható, amire csak szükségünk lehet.

Rethymno információk

Rethymno modern kikötője az óváros közelében fekszik, a velencei kikötő közvetlen szomszédságában: kirándulóhajók, kisebb-nagyobb csónakok, vitorlások helye, továbbá nagyobb kompokat is fogadni képes. Utóbbi azért is fontos, mert Krétát Rethymno városából komp köti össze többek között Santorini, Mykonos, Naxos, Paros és Ios szigetekkel.

Rethymno kikötő

Rethymno strandja (Rethymno beach)

Rethymno fő strandja, melyet gyakran Rethymno beach (Παραλία Ρεθύμνης) néven emlegetünk, egy hosszan elnyúló, aranyhomokos, bérelhető napernyőkkel és napágyakkal sűrűn borított szakasz. A központi strand a krétai kisváros nyugati oldalán fekszik: megtalálni rendkívül egyszerű, mivel gyakorlatilag már az óvároshoz közel, a kikötő mellett kezdődik, mögötte pedig a part mentén út is vezet kilométereken keresztül. A strand a városhatáron kívül is folytatódik, ezek a tengerparti szakaszok gyakran méretes szállodákhoz tartoznak.

Rethymno strandja (Rethymno beach)

A tengerparton májustól szeptemberig ezrek élvezik a forró krétai napsütést és Rethymno lassan mélyülő, homokos strandját, a Rethymno beachet. Hullámzás a part északi fekvése miatt időnként jelen van, de ha csendes és sima a víztükör, a tengerpart kisgyerekes családoknak is tökéletesen megfelelő, ahol a gyerekeknek lehet homokvárat építeni, vagy csak pancsolni a vízben.

Rethymno strand

Miért érdemes meglátogatni Rethymo városát Krétán?

A sziget egyik legnagyobb méretű településének számító Rethymno Kréta legszebb városai közé tartozik, ahol mély történelmi hátterű, rendkívül látványos óvárost tekinthetünk meg. A velencei kikötő jóval kisebb a szintén nyugaton fekvő nagyváros, Chania velencei kikötőjéhez képest, de Rethymno óvárosi része viszont ezzel szemben sokak véleménye szerint érezhetően látványosabb, mint Chania óvárosi negyede.

Rethymno Kréta sziget

Nyugat-Kréta eme régiója rendkívül gazdag különféle történelmi és természeti látnivalókban, a déli rész pedig különösen kedvelt az egyedi strandokért rajongók körében. A közelben található a sziget egyik legszebb kolostora, az Arkadi kolostor, de a színsávjairól ismert Kournas-tó (Kournas Lake) sem fekszik messzire.

Rethymno éjszakai élete jelentősnek mondható, a fő sétálóutcák az óvárosban az esti órákban gyakran tele vannak, rengeteg a helyi és a nyaraló egyaránt.

Ajánlott apartmanok, szállodák Rethymnóban

A magyar utazási irodák közül több is kínál szervezett utat Rethymno régióba és a környékre, utazási iroda partnerünk aktuális ajánlatait Nyugat-Krétára itt találjuk.

Ha egyénileg utaznánk repülővel Krétára, azon belül Rethymnóba vagy környékére, akkor mind a belvárosban, mint a település külterületén meglehetősen sok szálloda és apartman fogad. Ha fontos, hogy tengerpart közelében legyen a szállás, akkor Rethymno nyugati oldalát, illetve a központtól 3-6 kilométerre elterülő külvárost, az Adelianos Kampos részt érdemes megcélozni.

Kattintsunk ide Rethymno apartmanjaihoz is szállodáihoz! A véleményeket, árakat, szállásértékeléseket mindig érdemes megnézni és elolvasni foglalás előtt.

A város elhelyezkedése miatt mind Heraklion, mind Chania nemzetközi repülőteréről megközelíthető: előbbi nagyjából 80, utóbbi kb. 70 kilométerre fekszik.

Rethymno szállás, szálloda, apartman

Városnézéshez a belvároshoz közeli apartmanok és szállodák, míg klasszikus tengerparti nyaraláshoz a központtól messzebb lévő, a tengerpart közelében fekvő szálláshelyek ajánlottak.

Rethymno szállások apartmanok, szállodák vélemények
Rethymno nyaralás, Nyugat-Kréta

Egy kis érdekesség: Rethymno az egyik legtöbb különféle írásmóddal rendelkező krétai város. A magyar nyelven Réthimno néven is ismert település Rethymnon, Retimno, Rithymno, Retimo írásmóddal is látható térképeken, illetv az online és a hagyományos papír útikönyvekben.

Kellemes nyaralást, érezd magad jól Kréta szigetének lenyűgöző kisvárosában, Rethymnóban!

Scroll to Top