A chaniai vásárcsarnok

A chaniai vásárcsarnok (Old Chania Market, Agora)

A Chania óvárosához viszonylag közel, attól néhány száz méterre délre található méretes üzletközpont a város egyik legnagyobb piachelyisége.


A Chania város piacaként is funkcionáló, egykori velencei falak alapjaira húzott épület helyén egykor több kisebb üzlet is volt, melyek fontos részét képezték a nyugat-krétai kereskedelmének. Hentesek, halászok, pékek béreltek helyiségeket és árulták portékáikat, és a város népe gyakran megfordult ezeken az akkor még külterületinek számító utcákon.

Chania piactér és vásárcsarnok (Old Chania Market, Agora)

Chania óvárosának közeli piacterét (Old Chania Market) később hivatalosan is piacnak nyilvánították, hogy minél több áru gazdát cserélhessen, ám a kis üzlethelyiségeket hamar kinőtték az eladók. A 1900-as évek elején a város vezetése elhatározta, hogy új, nagyobb és rendezettebb keretek közé helyezi az áruforgalmat, és 1911-ben neki is láttak az építkezésnek.

Az 1913-as megnyitón maga Eleftherios Venizelos mondott beszédet, Görögország krétai származású miniszterelnöke. A nép hamar megszerette és birtokba vette a méretes épületet, ami csordulásig megtelt árusokkal, és évtizedekig Chania legfontosabb fedett piachelyiségének számított. Az egymás melletti üzletekben szinte mindent árulnak: zöldségek, gyümölcsök, édességek, italok, pékáruk sora várja a vásárlókat.

Chania piac és vásárcsarnok (Old Chania Market)

Chania piacát, a nagy vásárcsarnokot 2022 év elején bezárták, ugyanis az épületre komplex felújítás vár: a munkálatok előreláthatóan két évig tartanak majd. A piac Old Chania Market, illetve a helyiek körében Agora néven is ismert. Az épület közelében található Chania város egyik legnagyobb parkja is (Chania Municipial Garden), mely egy fákkal, sok zöldterülettel, szobrokkal, sétányokkal rendezett terület, ahol még pávák, ludak, kacsák is élnek.

Chania piac (vásárcsarnok) koordináták: 35.514039, 24.020282

A vásárcsarnok jelenleg korszerűsítés miatt zárva tart, várható nyitása 2023 december.

Scroll to Top