Kissamos (Kastelli)

Régió: Nyugat-Kréta, Chania körzet
Koordináták: 35.493266, 23.659553

Kissamos Kréta sziget északnyugati részén található, meglehetősen csendes kisváros, kb. 40 kilométeres távolságra Chania városától.


Kissamos (görögül Κίσσαμος) kb. 2500 állandó lakossal rendelkezik, és eredeti nevét, az olaszos hangzású Kastelli-t az egykor a városközpontban álló velencei erődről kapta. Ugyan a teljes erőd ma már nincs meg, de a középkori falak helyenként még most is láthatóak néhány utcában. Nyugat-Krétán Kissamos már a rómaiak korában is virágzó településnek számított, melynek bizonyítékául a régészek számos, az ókorból származó emléket tártak fel. Az ásatásokon korabeli vízvezetékek, padlómozaikok, római fürdők maradványai is előkerültek, ezek egy részét ma a városközpontban található Kissamos Régészeti Múzeumban őrzik.

Kissamos Kréta

A nyári főszezonban is kifejezetten nyugodt, békés légkörű krétai kisvárost a klasszikus tömegturizmus eddig jobbára elkerülte, a figyelem középpontjába Kissamos rendszerint a közelben található nevezetes strandok (Falassarna beach, Balos beach, Elafonissi beach), ill. a Gramvousa félsziget túralehetőségei miatt kerül.

Kissamos látnivalói Krétán
A főút is átmegy Kissamos központján

Kissamos környékén apartmanokból viszonylag sok, míg a sziget északi oldalának bizonyos környékeire határozottan jellemző hosszan elnyúló szállodasorokból érezhetően kevesebb van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyan Kréta sziget ezen részén is vannak hotelek, csak ezek nem hatalmas komplexumok, és nem kilométereken át húzódnak végig a part mögött.

Kréta, Kissamos

A településről természetesen a késő estig nyitva tartó hagyományos krétai tavernák, árukkal jól felszerelt szupermarketek, és a tengerparti kávézók és bárok sem hiányozhatnak. Kissamos vásárlási lehetőségeit tekintve méretes szupermarketekből több is van, ugyanis 2-3 Synka üzlet, Sklavenitis, és több más kis bolt is várja vásárlóit. Ezeknek a logói már messziről is láthatóak az utcákon, csakúgy mint a pékségek ‘Bakery’ feliratai.

A parkolás Kissamosban az utcákon történik ingyenesen, de néhány helyen nagyobb méretű, lebetonozott vagy földes-murvás területet is találunk, ahol szintén parkolhatunk. Autó- és motorkölcsönző több is van a városban, ezeket a megszokott ‘Rent a Car’ táblák jelzik.

Kissamos, Kréta

Kissamos strandjai

Kissamos strandjai között egyaránt megtalálhatóak az aprókaviccsal, homokkal borított tágasabb partszakaszok, és a védettebb, sziklákkal körülvett strandok is. Bár különösebb jellegzetessége nincs, és Kréta anyagilag szerényebb városai közé sorolható, Kissamos azok számára lehet jó kiindulópont lehet Kréta legnyugatabbra fekvő részeinek felfedezésére, akinek fontosak a Görögország legszebb strandjai közé tartozó partszakaszok. Kissamos strandjairól itt olvashatsz további fontos információkat.

Kissamos strandjai, Kréta

A városban nyaranta fesztiválokat is tartanak: ezek közül a legismertebb az augusztusi Gramvousa fesztivál, ahol a hagyományos krétai esküvőket mutatnak be, és a Mezőgazdasági vásár, ahol helybéli termelők és kézművesek mutatják be boraikat, ételeiket, kézzel egyedileg készített dolgokat.

Kissamos látnivalók, információk

A régióban élők főként az idegenforgalomból, mezőgazdaságból, halászatból élnek. Kissamos fő kikötője nem a központban, hanem a városon kívül, annak nyugati oldalán van, ahonnan nyaranta kirándulóhajók is indulnak a közeli strandok meglátogatására. Utóbbi miatt aki a Balosra hajóval szeretne menni, át fog menni Kissamoson.

Kissamos, Nyugat-Kréta
A város tengerpart menti részén tavernákat és kávézókat is találni

A tengerparton Kissamos keleti oldalán van egy kis promenád néhány étteremmel és bárral, a nyugati rész pedig gyakorlatilag a városi homokos strand, ahol napágyak és napernyők borítják a partot. Innen a partról láthatjuk a távolban a város kikötőjét is, ahová a Balos beachre indulnak a kirándulóhajók.

Szállások Kissamosban

A legközelebbi nemzetközi repülőtér Kissamoshoz Chaniában van, kb. 59 kilométerre, ahová Magyarországról és több európai országból is érkeznek repülőgépek. Magyar utazási irodák jellemzően erre a kis krétai településre nem szerveznek utakat, így ide elsősorban egyénileg van mód szállást foglalni. Chania repülőteréről erre a környékre legegyszerűbben és leggyorsabban bérelt autóval lehet eljutni, míg ha valaki helyi tömegközlekedést választaná, akkor a repülőtérről a nagyváros főpályaudvarára beutazva helyi buszjárattal tudunk ide utazni (a sziget ezen részére általában ritkák a járatok, nyári szezonban sincs túl sok).

A szállodákat és apartmanokat, árakat és értékeléseket Kissamosban ide klikkelve találjuk!

Kréta sziget egyik legnyugatabbra eső városában egy nyaralás leginkább azok számára ajánlott, akik szeretnének közel tartózkodni a híres strandokhoz (Balos, Elafonissi, Falassarna), illetve egy nyugodtabbnak számító környéken pihennének. Kissamos városába ezen felül sokan érkeznek úgy is nyaralók, hogy 1-2 éjszakára foglalnak szállást, megnézik a környékbeli látnivalókat és strandokat, majd mennek tovább másfelé.

Kissamos Kréta szálloda apartman szállás
Kissamos kikötője, Balos hajóutak
A kis méretű kikötő, ahonnan Balosra és a Gramvousa szigetre is mennek hajókirándulások
Kissamos
Nyugat-Kréta kisvárosa a távolból, a háttérben hegyekkel
Scroll to Top