Ferma beach

Ferma beach

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.019599, 25.857445

Az Európa legdélebbi városának számító Ierapetrától alig néhány kilométerre fekvő aprócska település, Ferma strandja.


Kréta délkeleti része érdekes szeletét képezi a legnagyobb görög szigetnek, ugyanis ez az egyik nyaralók által legkevésbé látogatott vidék. Az Ierapetra város környékére épült kistelepülések lakossága az itt különösen fontos mezőgazdaságon kívül ennek ellenére részben a turizmusból is él, ugyanis aki kedveli a csendet, a nyugalmat, és aki szeretné elkerülni Krétán a nyüzsgő idegenforgalmi centrumokat, annak a sziget ezen része kifejezetten megfelelő.

Ferma, Dél-Kréta

Ferma is ezen kis falvak egyike Kelet-Krétán, mely délen, a Líbiai-tenger menti dombokon fekszik. A település zöldellő, fákkal és cserjékkel kifejezetten gazdagon ellátott környezetében néhány apartman, szupermarket és taverna várja a nyaralókat, ám meglehetősen kis számban. Ferma ezért még főszezonban is rendkívül csendes kis falunak minősül Kréta sziget, ami főként a családok és pihenni vágyók választása.

Ennek a nyugodt, és meglehetősen apró méretű dél-krétai falucskának több kis strandja is van, melyek egymástól légvonalban néhány száz méterre helyezkednek el: a Ferma beach név mindegyiket összefogja, egyet kivéve, melyet Kaki Skala beach néven emlegetnek a helyiek. A Fermán átmenő főúton néhol táblák is jelzik a helyüket, ill. a hozzájuk vezető gyalogutakat, mely levezetnek a tengerhez.

Ferma beach, Dél-Kréta

A helyi partok többsége nem kiépített, így napernyőt szükséges lehet magunkkal vinni. Ami szinte közös jellemzője minden tengerpartnak Fermában, az a föveny hasonlósága: a part szinte mindegyiken szürkés-barnás színvilágú és durva homokos, némi aprókaviccsal vegyítve. A vízben kisebb-nagyobb sziklák hevernek, a tengeri élővilág megfigyelése, a búvárkodás és a sznorkelezés is főként ott ajánlott.

Ferma beach (Ferma strand), Kelet-Kréta

Ferma strandjainak eldugottabb szegletében akár a nudizmus is megengedett, bár Kréta sziget déli része egyébként is több nudista strandot találni, vagy a tengerpartok egy-egy szegletét nevezik ki annak. További strandok a falu közelében még a szomszédos, nyugat felé eső Koutsounari (Kutsunari) szürkés aprókavicsos partszakaszai (Koutsounari Long Beach / Megali Paralia beach), illetve Ierapetra város hosszú strandjai. Kelet felé autózva a legközelebbi látványos strand a mindössze 3 kilométerre elterülő Agia Fotia beach, majd azon túl az Achlia beach.

Ferma Dél-Kréta

Ferma szállások, apartmanok

Ferma a dél-krétai nyugalom egyik apró szeglete keleten, a helyi szállások is ennek jegyében kerültek kialakításra. A helyi szállások viszonylag szellősen, nagyobb helyek kihagyásával épültek egymás mellé, a tenger közvetlen közelében és a kicsit távolabbi dombokra egyaránt épülve. Az idén ajánlott utasbiztosításért ide kattints.

Ferma, Porto Belissario Hotel

Ferma strand információk

Part: Aprókavicsos / kavicsos / sziklás
Víz: kék, hullámzás nem túl gyakori
Kiépítettség: változó, a legtöbb helyi strand nem kiépített
Egyéb nevek, írásmódok: Paralia Ferma, Ferma beach, Kaki Skala beach

Ferma strand, Kelet-Kréta
Scroll to Top