Falassarna beach

Falassarna (Falasarna) beach

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.493862, 23.585880

Kréta nyugati oldalán több, szinte a trópusokat idéző látványvilágú strand is található, Falassarna az egyik legkedveltebb közülük.


Falassarna beach megközelítése

Falassarna Kréta szigetének nyugati oldalán fekszik: Kissamos várostól kb. 15, Chaniától 50, Rethymnótól 110 kilométerre helyezkedik el. Aránylag egyszerűen megközelíthető és elérhető tengerpartról van szó, hiszen végig aszfaltozott út vezet ide, és a National Roadról csupán Kissamosban kell letérni, ami után már csak bő 10 kilométeres kanyargás következik. Az út vége felé néhány igazán jó kilátópont is nyílik remek panorámával Falassarnára, amiket elhagyva hamarosan több lejárat is leágazik a partra, illetve a háttérben lévő, zömében ingyenes parkolókhoz.

Falassarna beach, Nyugat-Kréta
Úton Falassarnára

Falassarna, sokak titkos kedvence Nyugat-Krétán

Falassarna gyönyörű környezetben fekszik Nyugat-Krétán: homokdűnékkel tarkított partszakasza, és zöldes-türkizes árnyalatokba hajló, átlátszó vize egzotikusabb tengerpartokra hajaz. A strand nyugat felé, a nyílt tenger irányába tekint, és apró érdekesség, hogy a legközelebbi föld Falassarnával szemközt az aprócska Málta, bő 800 kilométerre tőle.

Falassarna, Nyugat-Kréta
Falassarna beach, Nyugat-Kréta

Teljesen kiépített krétai strand, ám szépségét ez sem csorbítja túlzottan, ugyanis a parkolók és bárok, tavernák egészen hátul vannak. Napernyők és napágyak is bérelhetőek a strand nagy részén, melyeket néhány Euróért vehet igénybe az ide látogató. Mivel a tengerpart meglehetősen hosszú és széles, viszonylag sokan elférnek itt egymás zavarása nélkül: egyre növekvő népszerűsége ellenére Falassarna még ma is csendes és nyugodt, sokan emiatt is kedvelik annyira.

Kréta, Falassarna beach
A tenger itt szinte mindig hullámzik

Kréta két leghíresebb nyugati strandja, Balos beach és Elafonissi rózsaszín homokos strandja miatt Falassarna némileg elsikkad azok árnyékában, pedig a maga nemében remek strand, meglehetősen látványos és számos jó tulajdonsága van.

Falassarna strand
Ilyen az igazi aranyhomok, avagy ‘golden sand’

Falassarna fövenyét világos színű, finom szemcsézetű homok borítja, amit még az itt gyakran hullámzó, zöldeskék színekben játszó tenger sem kavar fel zavaróan. A partot több helyen sziklák keretezik, néhol egész kis öblöket létrehozva: a sziklák körül Falassarna egyik különlegessége is megfigyelhető, a rózsaszín homok, mely nem csupán Elafonissi vagy Balos privilégiuma Krétán!

Rózsaszín homok Krétán, Falassarna beach
Bizony, itt helyenként a homokföveny is rózsaszín

Családok, kisgyerekek számára a környék nyugodtsága, Falassarna kristálytiszta vize, lassan mélyülő aranyhomokos partja, és a helyi szolgáltatások miatt szélcsendes időben különösen ajánlott krétai strand. A homok a forróbb napokon eléggé felmelegedhet, így ha messzebb indulunk, nem érdemes azt mezítláb megtenni.

Falassarna, Nyugat-Kréta
Falassarna beach

Ami feltétlenül említést érdemlő, hogy a környék – hasonlóan Kréta több nyugati strandjához – gyakran szeles: az errefelé gyakran előforduló északi és nyugati szél a homokot felkapva akár még apróbb forgószeleket is előidézhet. Érdekes látvány, sőt ilyenkor a homokot a szél a nyaralókhoz is hozzávághatja, néha meglepő vehemenciával.

Hullámzás és egy kis szél a krétai Falassarnán

Több másik krétai strandhoz hasonlóan Falassarna területe is a Natura 2000 természetvédelmi program tagja, és eképpen védett övezet. Mivel Kréta nyugati oldalának egyik legszebb naplementéje is itt figyelhető meg, sok idelátogató egészen napnyugtáig kitart.

Taverna Falassarnában
Falassarna mögött tavernák, beach bárok

Falassarna környékének egyik látnivalója az ősi Falassarna (Ancient Falassarna), melyre a strand északi oldalának dombján bukkantak a régészek. A tengerpart mögött sok helyen lehet látni fóliasátrakat, üvegházakat, méretes olajfa ligeteket, ugyanis a környék fontos mezőgazdasági régió is. Ezek nyaralói szempontból nem különösebben zavaróak, mivel a fenti kilátópont kivételével nem is nagyon látszanak.

Falassarna kilátás, panoráma, Nyugat-Kréta kilátó
A háttérben a sziget lakosai számára oly fontos mezőgazdaság is szerepet kap

Ajánlott szállások Falassarnában és környékén

Falassarna Kréta nyugodt nyaralóhelyeinek egyike, ahol a remek helyi strand mellé néhány közeli apartmanban is lehet nyaralni. A szűkebb régióban aprócska szupermarketek is működnek, a helyi tavernákban és kávézókban pedig az étkezés megoldott. A legnagyobb település a közelben a kb. 15 kilométerre fekvő Kissamos (Kastelli), ahol már mindenféle üzletből, szolgáltatóból széles választék akad. Lássuk, melyek Falassarna ajánlott apartmanjai és szállodái az egyénileg Krétára utazók szerint! Utasbiztosításokról, melyet az elmúlt évek tapasztalata alapján idén ajánlunk, itt találsz információt.

Szállás Falassarnán, apartmanok és hotelek
A strand mögött apartmanok és néhány kisebb szálloda is található
Falassarna, Kréta sziget

Falassarna beach információk

Régió: Nyugat-Kréta, Kissamos közelében
Part: Homokos / aprókavicsos / kavicsos
Víz: Kék / zöld / türkiz

Falassarna, Kréta
Homokdűnék Falassarnánál

Távolságok

Kissamos: 14 km
Chania: 52 km
Agia Marina, Platanias, Maleme, Gerani: 38 – 45 km
Rethymno: 110 km
Plakias: 139 km
Heraklion: 188 km
Chora Sfakion: 120 km
Paleochora: 59 km
Stalis, Malia, Hersonissos: 210-220 km
Matala: 181 km
Ierapetra: 281 km

Balos: 21 km
Elafonissi: 51 km
Vai: 338 km
Chrissi sziget: 291 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top