Katholiko kolostor

Katholiko kolostor (Katholiko Monastery)

Így is ismerheted: Monastery Katholiko, Σπήλαιο Καθολικό

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania, Akrotiri-félsziget
Koordináták: 35.582411, 24.139983 (parkoló)

Kréta szigetének egyik legősibb kolostora, a Katholiko Chania régiójában fekszik, és festői gyalogtúra során közelíthető meg.


A Katholiko kolostor megközelítése

A Katholiko kolostort elérni jóval kalandosabb, mint Nyugat-Kréta olyan ismert és lenyűgöző kolostorait, mint az Agia Triada Tzagarolit, vagy az Arkadi kolostort. Míg előbbiekhez aszfaltozott út visz, a Katholiko kolostor (Katholiko Monastery, Σπήλαιο Καθολικό) kizárólagosan hosszabb gyalogtúrával és lépcsőzéssel érhető el, így ide nem is érkeznek fakultatív programok – kizárólag egyénileg látogatható meg.

Katholiko kolostor, Chania Nyugat-Kréta (Katholiko Monastery)

A gyalogtúra Katholikóhoz a Gouverneto kolostortól (Gouverneto Monastery) indul, mely parkolójának koordinátáját fent is megadtuk. A közlekedési táblák Chania keleti oldalán fekvő Akrotiri-félszigeten nagyjából a repülőtértől már jelzik a Gouverneto kolostort és az Agia Triada Tzagaroli kolostort egyaránt, ugyanis az út egy része közös.

Katholiko kolostor megközelítés, útvonal, túra

Jó hír, hogy aki eléri az Agia Triada Tzagaroli kolostort, annak már nincs sok az útból: az utolsó, autóval is megközelíthető pontig, a Gouverneto kolostor parkolójáig innen mindössze 4 kilométeres a távolság. Ez a szakasz kicsit dombosabb, sziklásabb tájon halad át, de néhány kanyar és a helyenként rosszabb minőségű, de azért még bérautóval is járható aszfaltút után egy parkoló, majd a Gouverneto kolostor kerítése vár az út végén.

Gouverneto és Katholiko kolostor parkoló

Gyalogtúra a Katholiko kolostorhoz

A Gouverneto kolostor parkolójától indul a Katholikóhoz vezető gyalogtúra lényegi része. A kőkerítés kapuján átmenve, majd a Gouverneto kolostor belső főbejárata mellett elhaladva ismét egy kőkerítés állja majd utunk, rajta ajtóval – innentől kitaposott, de sziklás gyalogösvény mutatja az utat lefelé.

Túrázás, gyalogút a Katholiko kolostorhoz

A korlát nélküli köves sétány az innen már jól látható, kéklő tenger felé kanyarog, helyenként lépcsőkkel tarkítva az utat. Az ösvény az Avlaki-szurdok mellett halad, nagyon kevés természetes árnyékkal: fejfedő feltétlenül javasolt! Az túraútvonal lefelé viszonylag széles, eltévedni sem lehet rajta, de az út szurdok felöli oldala mellett már nagyobb mélységek következnek.

Katholiko kolostor gyalogtúra, út

Út közben egy romos templom, a Panagia Arkoudiotissa maradványai is megtekinthetőek, ezekre egyből a gyalogösvény mellett bukkanni. A túra utolsó szakaszán, már 800 méterrel a Gouverneto kolostor kapuját elhagyva jó néhány tucatnyi lépcső következik, melyeken mindenkinek le kell lesétálnia, aki élőben is látni szeretné a Katholiko kolostort, Chania környékének egyik legszebb látnivalóját.

Katholiko kolostor gyalogtúra Nyugat-Kréta, Chania program

A lépcsősor az ide vezető gyalogtúra legmeredekebb szakasza: a lépcsők végén már a Katholiko kolostor (Katholiko Monastery, Σπήλαιο Καθολικό) sziklába vágott falait, és a mellé épített, szurdok felett átívelő hidat láthatjuk.

Katholiko kolostor (Monastery Katholiko)

A kolostor épületei és a környék teljesen elhagyatottak, sok krétai kolostorral ellentétben itt már nem élnek szerzetesek. A túrázók, a krétai történelmi látnivalók iránt érdeklődők, és zarándokok látogatják, de ők sem túl nagy számban: ritka, hogy egy-két tucatnyinál többen lennének egyszerre lent.

Katholiko kolostor túra Kréta sziget

Aki Kréta szigetén járva vállalkozik a hosszas gyalogtúrára és a Katholiko kolostor (Monastery Katholiko) felkeresésére, vadregényes és igazán festői látványban lesz része. A sziklákba vágott, romos épületek és körülöttük a sziklakiszögellésekben zöldellő tűlevelűek és mediterrán cserjék rendkívül egyedi látványt nyújtanak, ezzel Nyugat-Kréta, egyben Chania környékének egyik legérdekesebb látnivalója.

Katholiko kolostor (Monastery Katholiko)

A Katholiko kolostor története

A Chania közelében fekvő, Akrotiri-félszigeten fekvő Katholiko kolostort (Katholiko Monastery) a legendák Kréta szigetének legrégebbi vallási intézményeként emlegetik. Bár az első írásos emlékek csupán a 16. században tettek említést a kolostorról, a helyi szájhagyomány az ezredfordulóra teszi az alapítását. Az igazán egyedülálló látványt nyújtó, elhagyatott Katholiko kolostort a hegyek oldalába vágták, a szerzetesek évszázadokon keresztül éltek benne. Virágzásának a gyakori kalóztámadások és rablóhadjáratok vethettek véget, és a szerzetesek a tengertől távolabb fekvő, nehezebben megközelíthető Gouverneto kolostort választották további élőhelyül.

Katholiko, Kréta, Chania

A Katholiko kolostor (Katholiko Monastery) helyiségeinek nagy részét először barlangként alakította ki a természet, majd a későbbiekben a szerzetesek bővítettek tovább és alakítottak át a saját céljaiknak megfelelően. A sziklatemplom bejáratait külső vakolattal, homlokzatokkal és nyílászárókkal látták el, a belső helyekre padok, polcok és más berendezési tárgyak kerültek.

Katholiko kolostor Kréta barlangtemplom, sziklatemplom

A nyugat-krétai barlangtemplom bejárata elé egy kis harangtornyot is emeltek, ami ma is megtekinthető. Ebben harang ugyan már nincs, de a kolostor egyik szegletében egy vasszerkezeten ma is függ harang.

Monastery Katholiko, Chania

A Katholiko kolostor legismertebb személye az egyiptomi származású Szent János (St. John), aki bár Kréta sziget más részein is megfordult, végül itt telepedett le. A legendák szerint idős korában, amikor már nem volt képes a közeli településekre ellátogatni élelelmért, és ereje fogytán volt, egy környékbeli vadász összetévesztette egy állattal, és véletlenül nyilat eresztett belé. A súlyosan sérült János még vissza tudott kapaszkodni barlangjába, ám az egyik ottani sziklára lerogyva belehalt a sérüléseibe.

Katholiko, sziklatemplom, barlangtemplom Kréta Chania

Katholiko beach (Katholiko bay)

A Katholiko kolostor mellett lévő hídon átkelve a tengerhez is lehet sétálni, ugyanis a szurdok vége a vízhez vezet. A túra utolsó része már a mederben halad, majd a vége egy kis sziklastrand lesz, a Katholiko beach (Katholiko bay). Ez a nyugat-krétai tengerpart egy meglehetősen szűk, mindössze néhány méter széles, fjordszerű strand, fövenye gyakorlatilag nincs, a sziklákról kell lemászni a tengerhez. A Katholiko beach természetesen nincs kiépítve semmilyen formában, viszont aki fürdene itt, a tengeri sünökkel vigyázzon: előfordulhatnak a sziklákhoz tapadva.

Avlaki szurdok, Katholiko Chania

Érdemes meglátogatni a Katholiko kolostort?

A Katholiko kolostor meglátogatása a vélemények szerint elsősorban azoknak ajánlott, akik kedvelik Kréta kopárnak ható tájait is, szeretnek túrázni, és nem rettennek meg némi lépcsőzéstől, vagy árnyék nélküli sétától. Aki inkább a kényelem híve, vagy nem kivitelezhető számára egy hosszabb gyaloglás, azoknak inkább az Agia Triada Tzagaroli, vagy a túra kiindulópontjánál lévő Gouverneto kolostorok megismerése ajánlott.

Katholiko túrázás Nyugat-Krétán

A mi véleményünk szintén az, hogy a nyaraláson az akár fárasztóbb gyalogtúrákat is kedvelők általában nagyra értékelik a Katholiko kolostor romos épületeit, történelmét és környezetének egyediségét, míg aki csak azért küzdi le magát a szurdok oldalában futó ösvényen, hogy itt is legyen egy fotója, azoknak nem feltétlenül fogja megérni a ráfordított időt.

Fontos információ lehet, hogy a kolostor meglátogatása kb. 2-3 órás program, melyből tempótól függően fél óra – háromnegyed óra a kolostorhoz vezető séta.

Katholiko kolostor, Chania legszebb látnivalói Nyugat-Kréta

Egyéb nevek, írásmódok: Katholiko Monastery, Monastery Katholiko, Moni Katholiko, Σπήλαιο Καθολικό

Kellemes túrázást kívánunk Nyugat-Kréta egyik legegyedibb látnivalójához, a Katholiko kolostorhoz!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top