Panagia Trimartiri

Szűz Mária templom (Panagia Trimartiri, Presentation of the Virgin Mary Church)

Chania egyik legszebb templomának története a 14. századra nyúlik vissza.


A Szűz Mária templom (Presentation of the Virgin Mary Metropolitan Church), avagy Panagia Trimartiri Chania város egyik legismertebb temploma, mely a velencei kikötőhöz is rendkívül közel található, attól alig 150 méterre egy kis téren.

Panagia Trimarti templom Chania

A történészek szerint a Szűz Mária templom elődjét még az 1300-as években emelhették, és három évszázadon keresztül szolgálta Nyugat-Kréta ezen régiójának hitéletét. Chania városának 1645-ös török megszállása azonban a keresztény templom életében is nagy változásokat hozott: a papokat elűzték, és szappangyárat rendeztek be a falak között.

Egészen a 19. századig, 1868-ig ebben a formában működött tovább, amikor a keresztényeknek sikerült megegyeznie a törökökkel, és felújíthatták az addigra már erősen elhanyagolt, gyárként működő épületet. A velencei stílusban történő újjáépítést követően a szappangyártást végleg megszüntették, és az intézményben ismét a hitéleté vált fontossá: a törökök még a harangtorony építésébe is beleegyeztek.

Szűz Mária templom Chania Panagia Trimartiri, Presentation of Virgin Mary

Bár a második világháborúban találat érte, a sérüléseket az elmúlt évtizedekben kijavították, és ma teljes szépségében fogadja a látogatókat: egy kis téren fekszik Chania óvárosi részén, magas pálmákkal és takaros üzletekkel körbevéve. A Panagia Trimartiri, másik nevén a Szűz Mária templom előtti aprócska, kövekkel kirakott téren a pálmafák árnyékában szobrok is emelkednek, melyek híres krétaiaknak állítanak emléket.

Chania legszebb templomai, látnivalói

A környező kis utcák hamisítatlan óvárosi hangulatot árasztanak, meglátogatásuk Chania környékére tervezett nyaraláskor kifejezetten ajánlott. A legtöbb, a város ezen részén lévő utcában egyirányú a forgalom, így autóval érdemes ezt a részt elkerülni: nagyon szűk utcákra és sűrű gyalogosforgalomra számítani.

A templom koordinátái: 35.515231, 24.017711

Scroll to Top