Agios Pavlos beach

Agios Pavlos beach (St. Paul’s beach)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Rethymno régió
Koordináták: 35.103128,24.56531

Agios Pavlos kicsiny és csendes üdülőfalujának strandja közepesen kiépített, két oldalról sziklák által védett öböl.


Az Agios Pavlos (St. Paul) strand mögött egy kis parkoló várja az autóval érkezőket, a parton pedig néhány bérelhető napernyő és napágy, valamint egy kisebb büfé jelenti a kiépítettséget. A falucska az egyik legkisebb krétai település, gyakorlatilag mindössze néhány épület található a sziget itteni dombjain: a legközelebbi település a 24 kilométerre fekvő Agia Galini, a nyugat-krétai régióközpontot jelentő Rethymno várostól pedig kb. 55 kilométerre fekszik.

Agios Pavlos beach (St. Paul)

A dél-krétai partszakasz fövenye főként szürkés aprókavicsokkal borított, a vízbe sétálás alkalmával a kisebb-nagyobb sziklákkal, és a felszín alatt megbújó kőpadokkal érdemes csak vigyázni. Még a főszezonban is legtöbbször mérsékelt errefelé a tömeg, mivel csupán néhány kisebb kirándulóhajó áll meg hosszabb-rövidebb időre az öbölben, kirándulók pedig nem járnak errefelé túl gyakran.

Agios Pavlos strand Dél-Kréta

A víz hőmérséklete rendszerint a nyári időszakban igen kellemes, ugyanis a védett öböl a nagyobb hullámzásoktól és az ebből fakadó kisebb lehűlésektől legtöbbször sikerrel védi a partot. A széltől ez a rész jobban védett, mint a többi környékbeli strand, köszönhetően a part mögött emelkedő dombnak.

Agios Pavlos beach, Kréta strandjai

Agios Pavlos strandja (Agios Pavlos beach) búvárkodásra, sznorkelezésre valamivel kevéssé alkalmas mint más dél-krétai strandok, mivel az öböl élővilága az év legnagyobb részében még a vízben heverő sziklák körül is szegényesnek mondható. Az aprócska krétai falu legismertebb része az öt perces sétára található Agios Pavlos homokdűnéi (St. Paul’s Sandhills beach), mely egy méretes, a tengerparton emelkedő domb oldalán található, homokból és kavicsból álló dűneszerű képződmény.

Agios Pavlos strand

Dél-Kréta közeli strandjai még nyugaton a jellegzetes szikláiről ismert Triopetra beach, annak szürkés kavicsos, hosszú folytatása a Ligres beach, a Katsouni beach, a Gialopotamos beach, majd a pálmafáiról is ismert Preveli beach, de utóbbi csak légvonalban van közel, mert közúton már 40 kilométer. Keleten a sziklás-köves Prasonissi beach egy ismertebb szomszéd, amely nem összekeverendő a Rodosz szigetén található Prasonisivel.

Dél-Kréta, Agios Pavlos, Rethymno régió

Agios Pavlosban szállásokból van néhány azoknak, akik egyéni utazók, és szeretnének mindentől távol egy kis nyugalmat.

Agios Pavlos Hotel * (2-3 fős szobák)

Varkotopi Villas (villa)

Agios Pavlos beach információk

Part: Aprókavicsos / köves
Mélyülés: lassan mélyülő / közepes
Víz: Zöld / kék
Kiépítettség: napernyők és napágyak, parkoló, beach bár, mini market
További nevek / írásmódok: Paralia Agios Pavlos, Agios Pavlos bay, St. Paul’s bay, St. Paul’s beach

Agios Pavlos beach
Scroll to Top