Mochlos (Mohlos)

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi
Koordináták: 35.181395, 25.906819

A Mirabello-öböl északkeleti részén fekvő, aprócska halászfalu. A Kelet-Krétán található település környékén 1908-ban mínoszi korból származó emlékekre bukkantak, így az ásatásoknak köszönhetően Mochlos fontos régészeti terület is.


A mindössze száz állandó lakossal rendelkező, álmos krétai falu nyaranta felélénkül kissé, ugyanis sokan kanyarodnak le az északi főútról, és ugranak be Mochlosba egy frissítőre. A helyi tavernák és kávézók mellett két-három ajándékbolt, egy-két kisebb szupermarket, és néhány apartman is található. Mochlos elhelyezkedése és mérete miatt elsősorban a nyugalmat kedvelők szállnak meg, esténként az élet kimerül az éttermek vendégeinek nyüzsgésében.

Mochlos Kelet-Kréta

Mochlos egyik érdekessége és látnivalója a házaktól bő 200 méterre, a tengerből kiemelkedő Agios Nikolaos sziget, mely évszázadokkal ezelőtt még összeköttetésben állt a szárazfölddel. Egykor ókori hajók természetes kikötőjeként szolgált, sőt a régészek közelben feltárt mínoszi romokat is itt fedezték fel – ezeket a sziget déli részén lehet megtekinteni. A szárazföldről akár szabad szemmel is látható ősi Mochlos (Ancient Mochlos) épületmaradványait főként a háromezer éves házak alapjait és falait jelentik. Bár a tengerből kiemelkedő földdarab a szárazföldtől nincs túl messze, a szigetet úszva nem ajánlott megközelíteni: az állandóan változó, szeszélyes helyi tengeráramlatok miatt bizonyos évszakokban a part és a sziget között veszélyes is lehet a fürdőzés. Ennek ellenére a kis sziget mégis bejárható, ugyanis van olyan helyi vállalkozó, aki hajóval átviszi az érdeklődőket néhány Euróért cserébe. A Mochlos felőli oldalon egy kis kápolna is épült, mely a tenger felől vigyázza a települést.

Mochlos, Kréta

Mochlos falu mai, modern kikötője a település nyugati oldalán található, ám kis mérete miatt percek alatt körbejárható, és csupán néhány csónak van kikötve.

Mochlos kikötője

Mochlos strandjai, Kréta keleti részének itteni látnivalói

A környék jóval inkább érdekes természeti környezetéről, és az itt uralkodó egyedi hangulatról híres, mintsem strandjairól. A környéken főként köves, sziklás partok vannak, az egyedüli homokkal borított föveny a part menti tavernáknál található. Búvárkodásra viszont pont ezek a tulajdonságok teszik kiválóvá, így többen is hódolnak ennek a szenvedélynek a közeli vizekben, amennyiben a tenger hullámzása ezt megengedi. A legjobb közeli strandok a 16-17 kilométerre fekvő Istro strandjai, és a közéjük tartozó Voulisma beach.

Mochlos strand Kelet-Krétán

Mochlos környékének látnivalói közé tartozik a néhány kilométerre elterülő, 360 millió éves kőzetekből álló Richtis szurdok (Richtis Gorge), a hasadékban található Richtis vízesés (Richtis Waterfalls), illetve a lachanai kőhíd (Lachanas bridge), melyek Kelet-Kréta ezen részének túrázásra érdemes pontjai.

Mivel helyi buszjárat nem visz a településre, így Mochlos-t csak autóval (taxival), esetleg robogóval közelíthető meg.

Távolságok

Heraklion: 104 km
Agios Nikolaos: 42 km
Sitia: 33 km
Ierapetra: 36 km
Chania: 242 km
Rethymno: 181 km
Hersonissos: 81 km
Stalis, Malia: 73 km

Scroll to Top