Gortüsz (Gortys Archeological Site, Gortyna)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion
Koordináták: 35.061511, 24.947874

A Kréta egyik leglaposabb területének szegletében, a Messzarai-síkságon fekvő Gortüsz (Gortys, Gortyna) a sziget egyik leggazdagabb települése volt kétezer évvel ezelőtt.


Gortüsz (Gortys Archeological Site) Kelet-Krétán fekszik, Heraklion régiójában, a fővárostól kb. 47 kilométerre délre. Viszonylag közel esik hozzá Matala 25 kilométeres távolságával, továbbá a Fesztosz (Phaistos) mínoszi palotája is mindössze 16 kilométeres autózás.

Gortys történelme

Bár a történészek szerint a Gortüsz (Gortys, avagy Gortyna) városát a mínosziak alapították, fénykorát csak a nagy krétai királyságok virágzása után élte. Tekintélyét ugyanis ez a település akkor alapozta meg igazán, amikor a város katonái győzedelmeskedtek a közeli Fesztosz (Phaistos) felett, és ezzel a régió egyeduralkodó városává válhatott. A régészek szerintakkoriban volt olyan időszak is, amikor több mint 300.000 ember élt Gortüsz (Gortys) környékén, és ezzel néhány évszázadig Kréta legnagyobb településének számított.

Gortys (Gortüsz) Kelet-Kréta látnivalói

A római hódoltság idején, a kereszténység elterjedése után a krétai városok közül Gortys lakosai elsőként vették fel az új hitet, és ezzel biztosították be régiós hatalmukat még hosszú évszázadokon át. A város központja az akropolisz volt, melynek romjai még mai is megtekinthetőek a másik jelentős emlék, a Gortys színháza mellett. A település centrumában hivatali és vallási épületek emelkedtek, a polgári lakóépületek a külsőbb részeken kerültek felépítésre.

Gortüsz (Gortys) krétai települése egészen a 8. század végéig volt a hatalom központja a szigeten, amikor egy 796-ben váratlanul bekövetkező földrengés szinte a teljes várost romba döntötte. A gortüszi civilizációnak végső hanyatlása az araboknak volt köszönhető, akik néhány évtizeddel később elözönlötték a szigetet, és a többi krétai város mellett legyőzték Gortyst is. Az arabok Kréta szigetének központját ezután áthelyezték a mai Heraklion (Iraklio) környékére, és a Messzarai-síkság térsége hosszú időre szinte teljesen elnéptelenedett.

Gortys napjainkban, avagy miért érdemes meglátogatni

Gortüsz (Gortys) régészeti feltárása a 19. század végén kezdődött, és az első nagyobb régészeti munkák közé sorolták Krétán. Az ásatások kezdetekor még Knosszosz (Knossos) és a többi mínoszi város is csupán legenda volt, azokat évtizedekkel később fedezték csak fel. A több évtizeden át tartó kutatások még a mai napig sem fejeződtek be teljesen: a föld alatt még napjainkban is vannak feltáratlan épületek, és a környék még számtalan érdekes történelmi emléket rejthet.

Az ásatási területen az egyik legjobb állapotban megmaradt épületmaradvány a Szent Titusz bizánci templom (Church of Saint Titus), melynek falai és boltíves teteje még ma is egyben csodálható meg. A krétai templom a régészek szerint két évszázadot élt meg: a 6. században építhették, majd az épületet a Gortüszt is elpusztító földrengés rongálta meg. A régióban talált szobrok, pénzérmék, és a kisebb emléktárgyak zöme ma a sziget legnagyobb régészeti múzeumában, a Heraklioni Régészeti Múzeumban (Heraklion Archeological Museum) vannak kiállítva.

Az egyik legérdekesebb lelet a gortüszi kőtábla (Law Code of Gortyn), mely kőbe vésve, 12 oszlopban tartalmazza a város korabeli jogrendjét. A kőtábla segítségével a történészek átfogó képet kaphattak a korabeli törvénykezésről, mely nem csupán a város, hanem Kréta sziget egészére vonatkozott.

A település romjai Agioi Deka településtől mindössze egy kilométerre nyugatra fekszenek, Kréta déli részén: mivel Gortüsz Fesztosz mínoszi palotájától sincs messze, a történelem rajongóinak érdemes lehet összekötni a két ókori műemlék meglátogatását a legnagyobb görög szigeten. Érdemes tudni, hogy Gortüsz (Gortys, Gortyna) romjainak környékén több történelmi látnivaló is megtekinthető, ugyanis néhány száz méterre a régészeti helytől Apollo temploma (Temple of Apollon) és Pretorium (Pretorium Archeological Site) is meglátogatható, számos további ókori épület romjával.

Egyéb nevek, írásmódok: Archeological Site of Gortyna, Gortys, Gortyna, Ancient Gortyna,

Scroll to Top