Búvárkodás Krétán

Hol érdemes búvárkodni, sznorkelezni Krétán?

A legnagyobb görög sziget a búvárkodás szerelmeseinek is maradandót nyújt: a Krétára utazóknak számos tengerparton van lehetősége merülni. A Kréta körüli tengerek Görögország legjobb búvárvizei közé tartoznak számítanak, ahol mind sznorkelezés, mind a palackos merülés híve megtalálhatják a legjobb helyeket.


Kréta több városában, északon és délen is működnek regionális búvárközpontok, melyek a búvárvizsgával rendelkező rutinos, és a tapasztalatlanabb búvárkodni vágyóknak egyaránt biztosítanak lehetőséget a merülésre. Ezeken a helyeken teljes körű szolgáltatásokkal állnak a vendégek rendelkezésére: a legtöbb búvárközpont a felszerelések bérbe adása mellett akár nyílt vízi merüléseket is szervez, ahová csónakokkal vagy kis hajókkal viszik ki az ügyfeleiket. A legtöbb búvárközpont április-május környékén nyit, és egészen októberig van lehetőség a szolgáltatásaik igénybe vételére.

Búvárkodás, merülés Krétán

A Kréta sziget mind a négy régiójában, az északi és déli részeken egyaránt fellelhető centrumok legtöbbször a helyi kikötő vagy annak közelében fekszenek, Diving Center, Dive Center, Scuba Diving néven találni őket a különféle hirdetőtáblákon.

Északon a legjobb búvárkodási lehetőségek a sziklás partszakaszoknál, hullámzástól védettebb öblökben vannak. A hosszan elnyúló, lassan mélyülő partszakaszok homokkal borított strandjain kevésbé látványos az élővilág, ezek a partok inkább a fürdésről és a napozásról szólnak. Az igazi búvárparadicsom Kréta déli régióban várja a nyaralókat: a legnagyobb esély halcsapatok megpillantására az itteni sziklastrandokon adódik.

Halak, búvárkodás Krétán és Görögországban

Könnyűbúvárkodáshoz, avagy sznorkelezéshez Krétán sokszor akár egy jó minőségű búvárszemüveg és egy pipa is elegendő, amivel így is sok élmény érheti a tenger alatti világ iránt érdeklődőket. Némi szerencsével kisebb-nagyobb halak, tintahalak, polipok, rákok életének megpillantására nyílik lehetőség, amint mindennapjaikat élik a felszín alatt. A sziget körüli vizek élővilága görög viszonylatban az egyik leggazdagabbnak mondható, az igazán jó merülőhelyek látnivalók terén felülmúlják az Égei-tenger térségének nagy részét.

Sznorkelezés, búvárkodás Krétán, merülőhelyek

A nyílt vízben történő merülésnél már méretesebb, akár egy méternél is nagyobb halak is felbukkanhatnak, sőt álcserepes teknősök (Caretta Caretta) is megmutathatják magukat. A sziget körül több hajó és repülőgép roncsát is körbe lehet úszni, az akár 30-40 méteres látótávolsággal igazán remek élmény a búvárkodás. A tapasztalt krétai búvárok ismerik azokat a helyeket, ahol a legtöbb látnivaló van a víz alatt, és előszeretettel mutatják be az élményekre vágyóknak. A sziklás részeken tengeri barlangok, víz alatti hasadékok felfedezésére is lehetőség van, azonban ezek látogatása csak felügyelettel ajánlott.

Búvárkodás Kréta szigeten, hol érdemes merülni
Scroll to Top