Ha-szurdok (Ha Gorge)

Régió: Kelet-Kréta, Lassithi régió
Koordináták: 35.086876, 25.832364

Kelet-Kréta talán leglátványosabb, ám legveszélyesebbnek is tartott szurdokvölgye a Ha szurdok, melynek jellegzetes bejárata a sziget legszűkebb pontján áthaladó főútról is jól látható.


A Ha-szurdok (Ha Gorge) keletkezése a geológusok szerint valószínűleg egy hatalmas földrengésnek volt köszönhető, mely egyszerűen kettéhasította a hegyet. A krétai viszonylatokban rövidnek számító, bő másfél kilométer hosszú hasadékvölgy függőleges falai több mint 300 méter magasra nyúlnak a legmélyebb pontról, ám ehhez mindössze 1-6 méteres belső szélesség párosul. Télen és tavasszal az esőzéseknek köszönhetően több tucatnyi kisebb-nagyobb vízesés is kialakulhat a Ha-szurdok különböző szintkülönbségű falai között, melyek lassan még tovább erodálják a völgyet.

Ha szurdok, Ha Gorge

Bár a Ha-szurdok (Ha Gorge) megközelítése viszonylag könnyű, a szurdokba belépés már annál nehezebb: 3 méter magas, szinte függőleges sziklán kell átmászni a belépéshez, ráaadásul több alkalommal is mindössze 30-40 cm szélességűre zsugorodó réseken át. Veszélyessége miatt a Ha-szurdok bejárása még a tapasztaltabb alpinistáknak sem javasolt Kréta szigetén, ugyanis a kötélen, karabineren kívül több speciális hegymászó segédeszközre is állandóan szükség van, és az omlásveszély is gyakori.

Ha szurdok (Ha Gorge)

A Ha-szurdok érintetlen élővilága a nehéz elérhetőség miatt kifejezetten gazdag: több védett madárfaj is fészkel a falak között, sasokat és keselyűket is gyakran látni körözni a környékén, akik a sziklákon fészkelnek.

A jellegzetes, V alakra emlékeztető Ha-szurdok bejárata remekül kivehető a Kréta sziget legszűkebb pontján átvezető útról is, mely Pachia Ammos és Ierapetra települések között halad.

Ha szurdok, Ha Gorge

Egyéb nevek, írásmódok: Ha Gorge, Faraggi Ha

NÉPSZERŰ: Ne felejtsd el utazásod előtt megnézni és megkötni a 2022-es krétai, illetve görögországi nyaralásokhoz ajánlott utasbiztosítást!

Kréta ajánlat, mit érdemes

Kattints ide, hogy milyen utasbiztosítást érdemes kötni idén, és miért! A sokak által kedvelt, népszerű hasznos információ mellett utasbiztosítást kalkulátort is találsz, ahol egy perc alatt meg is tudod kötni a számodra legideálisabb csomagot.

Scroll to Top