Kastello del Molo

Rocca A Mare erőd (Kastello del Molo, Koules)

Elhelyezkedés: Kelet-Kréta, Heraklion
Koordináták: 35.342978, 25.134423

Kréta sziget fővárosának, Heraklionnak velencei kikötőjében emelkednek a főváros ikonikus erődjének falai.


A Heraklion legjobb látnivalói közé tartozo Rocca A Mare erőd (Rocca A Mare Fortress) több néven is ismert: Kastello del Molo, illetve Koules néven is jegyzik.

A Rocca A Mare erőd (Rocca A Mare fortress) története

A mai főváros környéke már a középkorban is fontos kereskedelmi központnak számított, amit a velenceiek igyekeztek megvédeni a szárazföld és a tenger felől érkező veszedelmektől egyaránt. Akkoriban még nem Heraklion, avagy ahogyan akkor nevezték, Candia volt Kréta fővárosa, ám a kikötőben már volt egy kisebb, katonáknak szánt épület. Az első, viszonylag kezdetleges erődöt ugyanis még az arabok emelték a 10. század környékén, ám a régió földrengései gyakran súlyos károkat okoztak benne, és többször is fel kellett újítani.

Rocca A Mare fortress, Heraklion erőd (Kastello del Molo)

Ezt a támaszpontot egy nagyobb támadás még könnyedén elsodorhatta volna, így a velencei kormányzó Candia kikötőjének, illetve az erődítménynek jelentősebb megerősítése mellett döntött. A Rocca A Mare erőd (Rocca a Mare fortress) építését a régi épület alapjain kezdték meg, és 1523-tól 1540-ig készült. A kikötő közvetlen bejáratánál fekvő vártól hatásos védelmet vártak, ám a tenger hullámainak folyamatos ostromától, és a kalózhajók rajtaütésszerű csapásaitól állandó javításra szorult.

A két szintes Rocca A Mare erőd alsó részén raktárhelyiségeket alakítottak ki az élelemnek és a fegyvereknek, a felső szinten pedig az ágyúkat és a magát a katonaságot helyezték el. Ebben az időben az építményt Kastello del Molo-nak, azaz a hullámtörők kastélyának is kezdték hívni, utalva tenger menti elhelyezkedésére és hullámokkal vívott állandó csatájára.

Bár eleinte a kisebb ostromokban a Rocca A Mare erőd sikerrel védte a várost és hosszú évekig kitartott, az Oszmán birodalom félelmetes tengeri erejét végérvényesen már nem tudta megtörni: a törökök hosszas ágyúzással végül bevették várat, és vele együtt 1669-ben megszállták a környéket. A Candiát 22 évig szinte végig ostrom alatt tartó törökök végül sikerrel űzték el a velenceieket a szigetről, ám csatákban mindkét oldal nagy veszteségeket szenvedett: több mint 100.000 török katona esett el, míg a krétai védők részéről több tízezer áldozatot követelt a háború.

Rocca A Mare Heraklion (Koules, Kastello del Molo)

Az Oszmán Birodalom a Rocca A Mare erőd (Rocca A Mare fortress, Kastello del Molo) elfoglalását követően a saját igényeikhez igazították az építményt: a szobák, termek egy részét börtönné alakították át, és belül ráadásként még egy minarettel is kibővítették. A Koules név már a törököktől származik, akik sok más krétai erőddel szemben Candia erődjét nem hanyagolták el, hanem folyamatosan karbantartották azt.

1897-től, Kréta felszabadítását követően a Rocca a Mare erőd sokáig üresen állt, napjainkra pedig Heraklion egyik fő jelképeként emlegetik.

Rocca A Mare erőd információk

Heraklion egyik legjobb történelmi látnivalójaként a Rocca a Mare erőd (Kastello del Molo) ma is látogatható, a velencei kikötő mólóján áll. Sokáig zárva volt és csak időnként nyitották ki a nyilvánosság számára, azonban a felújítási munkák végeztével 2016-ot követően ismét kinyitották. A megközelítése a kikötőből történik, melynek környékén több fizetős parkolóház is található, ha valaki autóval érkezne. Az erődöt történelmi jelentőségén felül az innen elérhető, velencei kikötőre nyíló kilátás miatt is érdemes meglátogatni.

Nyitva tartás: 8:30 – 15:30, keddenként zárva
Belépőjegy díja: kb. 4 Euro

Egyéb nevek, írásmódok: Rocca a Mare fortress, Rocca del Mare, Kastello del Molo, Castello del Molo, Koules, Kules

Scroll to Top