Agia Triada kolostor

Agia Triada kolostor (Agia Triada Tzagaroli)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania
Koordináták: 35.560617, 24.134298

A velencei idők egyik legjelentősebb krétai kolostora Chania városának közelében, az Akrotiri-félszigeten fekszik, és ma Kréta sziget egyik legszebb kolostoraként tartjuk számon.


Megközelítés

Az Agia Triada Tzagaroli kolostor (Agia Triada Tzagaroli Monastery, Tzangaroloi Monastery, Holy Trinity Tzagaroli Monastery) a Chania környékén, illetve a Nyugat-Krétán nyaralók számára jön elsősorban számításba, mivel a nagyvárostól nem túl messze, 18 kilométerre található, a festői Rethymno pedig 75 kilométer.

Agia Triada Tzagaroli kolostor, Chania Nyugat-Kréta

Kréta sziget jelentős vallási intézménye az Akrotiri-félsziget szívében épült fel, meglehetősen közel Chania repülőteréhez, alig 4 kilométerre a légikötőtől. Emiatt aki meg szeretné látogatni az Agia Triada Tzagaroli kolostort, vagy a repülőteret vegye célba és kövesse a Chania Airport, illetve a Tzangaroloi Monastery táblákat, vagy egyszerűen írja be a megfelelő koordinátákat.

Agia Triada Tzagaroli kolostor, Nyugat-Kréta Chania (Tzangaroloi Monastery)

Az út végén tágas parkolóban van lehetőség letenni a járműveket, majd a látványos főbejáratnál, mely felett harang is függ, kb. 3 Eurós belépődíjat kell fizetni. Az Agia Triada Tzagaroli kolostorból, annak látványos kertjéből és díszes templomaiból az épületen kívülről nem sokat látni: az építményt körben magas épületek határolják.

Agia Triada Tzagaroli kolostor (Tzangaroloi Monastery) Chania, Nyugat-Kréta legszebb látnivalói

Az Agia Triada kolostor (Agia Triada Tzagaroli, Tzangaroloi Monastery) története

Az 1634-ben emelt Agia Triada Tzagaroli, avagy Tzangaroloi kolostor egy magasan képzett, nem csupán idegen nyelveket jól beszélő, hanem építészetben is jeleskedő szerzetes testvérpárnak köszönheti létrejöttét. Lőrinc és Jeremiás szerzetesek a helyi ortodox közösséget kívánták szolgálni a kolostorral, melynek építésére nagy hatással voltak a velencei stílusjegyek is. Amikor a testvérpár egyik tagja Jeremiás elhunyt, a munkálatokat a testvére nem hagyta abba, hanem a tervek szerint tovább építette és bővítette az intézményt.

Agia Triada Tzagaroli kolostor

Néhány évvel később, 1645-ben azonban Kréta jelentős szelete – köztük Chania környéke is – a török hódítók kezére került. A megszálló Oszmán Birodalom katonái a kolostort is elfoglalták, és a munkálatok hosszú időre megálltak. A törökök az ide vezető, zöldellő, magas fákkal övezett útról a “ciprusok kolostora”, avagy Selvili Manastir nevet adták az épületegyüttesnek.

Nyugat Kréta Chania látnivalói, Agia Triada Tzagaroli kolostor

A régióban 1821-ben a törökök ellen felkelések robbantak ki: ekkor az összes itt élő szerzetest elüldözték, az általuk hátrahagyott ereklyéket, kegytárgyakat pedig felgyújtották. A kolostor maga is lángra kapott, súlyos károk keletkeztek több épületben is. A házak közül azonban volt néhány, mely szerencsére viszonylag épségben élte túl a tűzvészt, ám sok épület felújítása ekkortól évtizedeket váratott magára. Néhány épület ebben a formában látható ma is – van amelyiken több mint száz éve nem volt komolyabb restaurálás.

Agia Triada kolostor Kréta sziget

A főtemplom harangtornya viszont ezen idő alatt, 1864-ben készült el, és látható a mai napig is változatlan formában. A kolostor története során volt kórház, használták raktárépületnek, sőt katonai támaszpont is. A II. világháborúban eleinte a krétaiak bújtattak benne különféle ellátmányokat, ám 1942-ben a német had elfoglalta az épületet, majd a katonák számára szálláshelyként szolgált.

Agia Triada Chania kolostor, Kréta sziget

A háborús idők végén a szerzetesek visszatértek a nyugat-krétai kolostorba, felújították a sérült épületeket, és gazdaságot működtettek, helyben termelt javakkal. A Chania közelében lévő kolostorban élők ma is állítanak elő olíva olajat, mézet és bort, melyet helyben meg is lehet vásárolni.

Agia Triada Tzagaroli kolostor Chania, Nyugat-Kréta látnivalói

Az Agia Triada Tzagaroli kolostor napjainkban

A díszesre faragott főkapun átlépve és a belépődíjat kifizetve az udvar központi részére sétálunk be, mellyel szemben Agia Triada Tzagaroli, avagy a Tzangaroloi kolostor három kupolás, jellegzetes főtemploma magasodik. A tágas kolostorudvar mindkét oldalába zöldellő kerteket telepítettek, káprázatos kis virágzó szigeteket kialakítva.

Agia Triada Tzagaroli (Tzangaroloi)  kolostor Nyugat-Kréta, Chania mellett

A muskátlik, leanderek, bougainvilleák, citromfák és egyéb színpompás mediterrán növények gondozott sora kápráztatja el a látogatókat, akik Nyugat-Kréta egyik legszebb kolostorát meglátogatják Chania közelében.

Nyugat-Kréta legszebb kolostorai, Agia Triada Tzagaroli

A tálakban és cserepekben élő növények és járdaszigetek között élő fák egyaránt szépen gondozottak: az épületek között esővíz felfogására alkalmas csatornahálózat is fut, és az ilyen módon megszerzett csapadékot öntözésre használják.

Agia Triada Tzagaroli Monastery (Nyugat-Kréta kolostor Chania mellett)

Az Agia Triada Tzagaroli kolostor udvarát belülről szinte teljesen körbe lehet sétálni, helyenként padok is segítik a megfáradt látogatókat. A kolostormúzeum a falakon belül működik: fafaragások, vallási tárgyú ikonok, kegytárgyak tekinthetőek meg. Az udvarról több lépcső vezet felfelé, a falakra, melyek közül többre fel is fel lehet sétálni: többek között a bejárat fölé is: a főtemplom innen nyújtja az egyik legszebb látványát.

Agia Triada kolostor Chania Kréta

Helyben a kolostor saját termelésű, messze földön híres borainak, illetve olivaolajának megvásárlására is lehetőség adódik több más kézműves termék mellett.

Az Agia Triada Tzagaroli, avagy Tzangaroloi kolostort méltán tartják Kréta sziget egyik legszebb kolostorának, mely a nyugati oldalon fekszik: a Chania közelébe érkező nyaralók számára kifejezetten ajánlott meglátogatni.

Agia Triada kolostor Chania látnivalói

Az Agia Triada Tzagaroli kolostor (Tzangaroloi) nyitva tartás: 8:00 – napnyugtáig
Egyéb nevek, írásmódok: Holy Trinity (Agia Triada) Tzagaroli Monastery, Agia Triada Tzagaroli Monastery, Tzangaroloi Monastery, Moni Agia Triada Tzangaroloi

Belépő díj: kb. 3 Euro

Agia Triada Chania

Távolságok

Chania: 17 km
Agia Marina, Platanias, Gerani, Maleme: 30-35 km
Rethymno: 71 km
Chora Sfakion: 80 km
Plakias: 100 km
Heraklion: 149 km
Paleochora: 93 km
Stalis, Malia: 180 km
Hersonissos: 172 km
Agios Nikolaos: 209 km
Matala: 143 km
Ierapetra: 243 km

Agia Triada Tzagaroli kolostor, Kréta látnivalói
Scroll to Top