Elafonissi beach

Elafonissi beach (Elafonisi)

Elhelyezkedés: Nyugat-Kréta, Chania régió
Koordináták: 35.272614, 23.543767 (parkoló)

Elafonissi Kréta szigetének egyik legkülönlegesebb partszakasza: fehér homokkal és rózsaszín koralltöredékkel borított tengerparti fövennyel, kellemesen hőmérsékletű, kristálytiszta tengerrel várja a nyaralókat. Rengetegen csak azért keresik fel Krétát, hogy ezt az egyedülálló lagúnát lássák.

Elafonissi, Kréta

Elafonissi autóval és fakultatív programként

Elafonissi Kréta délnyugati csücskében helyezkedik el, Chania régiójában, minden jelentősebb településtől viszonylag messzire. Meglátogatását (a Balos strandhoz hasonlóan) leginkább akkor érdemes úticélként tervezni, amikor Chania (75 km), vagy Rethymno (135 km) közelében száll meg az utazó, ugyanis Heraklion már 210 kilométeres távolságra esik. Nyugat-Krétán a viszonylag nagy távolságok ellenére a lagúna megközelítése viszonylag egyszerű, mivel végig aszfaltozott út vezet hozzá, melynek a végén tágas, ingyenes parkoló várja a nyaralókat.

Elafonissi beach Kréta térkép

Az Elafonissi beach megközelítése autóval a sziget észak részén megszálló lakók számára (Chania, Agia Marina, Gerani, Platanias, Rethymno, Bali, stb) akkor a legegyszerűbb, ha végigautózunk Kréta ‘autópályáján’, a National Road-nak nevezett főúton Kissamos felé. A National Road átszeli szinte egész Krétát kelet-nyugati irányban, és Kissamostól egészen Sitiáig haladhatunk rajta gyorsan és egyszerűen. Kissamosnál a National Roadról egy nagyobb kereszteződés tér le, útjelző táblákon gyakran már itt is látszik az ‘Elafonisi’ jelzés: innentől az út szűkösebbé és jóval kanyargósabbá válik, ám lehet rajta haladni a strand felé. Út közben olyan érdekességekkel is találkozhatunk, mint a Topolia szurdok (Topolia Gorge), az Agia Sofia barlang (Agia Sofia Cave), vagy az út vége felé a Chrisoskalitissa kolostor (Chrisoskalitissis Monastery).

Elafonissi beach (Elafonisi) Nyugat-Kréta, Görögország

Hajókirándulás Elafonissire Balosszal ellentétben nem indul, a Nyugat-Krétán indított fakultatív programok busszal hozzák ide az érdeklődőket.

Elafonissi, Kréta egyik legszebb strandja

Nyugat-Kréta egyik leghíresebb lagúnája nevét, az Elafonissit (Elafinisi) a part mellett fekvő kis szigetről kapta, melyhez gyalogosan át is lehet sétálni a szárazföldről. A strand különlegességét a rendkívül sekély, a nyílt tengertől homokpadokkal védett part adja, mely Elafonissi a legmélyebb pontján is csupán kb. egy méter mély, vize pedig kellemesen meleg.

Elafonissi lagúna Kréta sziget

Elafonissi teljesen kiépített tengerpart, melyre a főszezonban ide érkező, nagy számú látogató miatt szükség is van: terebélyes parkoló, több beach-bár, bérelhető napernyők és napágyak állnak rendelkezésre. A strandnak két főbb része is van: a lagúna előtti kiépített part, valamint a sekély víz túlpartján a sziget déli fürdőhelyei. Sokan emiatt nem is cövekelnek le a szárazföldi, kiépített, gyakran zsúfolt hatást keltő részen, hanem egyszerűen átsétálnak a lagúnán, és a kis szigeten táboroznak le. Ez a rész nincs kiépítve, így némileg békésebb, csendesebb, és kevesebb a nyaraló.

Elafonissi beach Kréta

Maga a sziget sziget homokdűnékkel és éles sziklákkal tarkított, a Natura 2000 program tagjaként szigorúan védett terület, melyen jobbára csak szúrós növények élnek. Néhány része rendszerint el van kerítve kötélkerítéssel a látogatóktól, hogy ne zavarják az itt élő állatokat és növényeket. Az Elafonissi sziget több mint egy kilométer hosszú, a sziklás felszínén el lehet sétálni egészen a nyugati sarkáig, ahol egy világítótorony és egy aprócska kápolna, Agia Irini tekinthető meg.

Elafonisi sziget

Búvárkodásra Elafonissi kifejezetten alkalmas, és bár a lagúnában csak kisebb halak vannak, a sziget körül érezhetően látványosabb a víz alatti élővilág. Apró érdekesség, hogy míg a szigetet északról hullámok ostromolják, a délen lévő strandon és a lagúna sima víztükrén ez nem érződik, leginkább csak a szél kavarhatja fel a felszínt.

Elafonissi, fakultatív programként is meglátogatható

Elafonissi és a rózsaszín homok legendája

Az egyik legszebb nyugat-krétai strandot nem csupán sekély, üvegszerűen átlátszó vize, lagúnaszerű kialakítása, karibi hangulata miatt látogatják sokan, hanem mert sok helyen elterjedt, hogy az Elafonissi beach rózsaszín homokkal rendelkezik.

Elafonissi rózsaszín homok (korall)

Ez valóban így is van: a strand világos, fehéres homokja mellett helyenként rózsaszínes árnyalatok láthatóak parton, főként a víz szélén: a valahol kifejezetten halvány, máshol erősebb színű rózsaszín homok több helyen is kivehető.

Elafonissi strand, Kréta sziget Görögország

A rózsaszín homok, ami Elafonissi egyik fő különlegessége, az idők folyamán apróra morzsolt, összetört korall és kagylótöredék, melynek láthatósága évszaktól és hullámzástól függően akár napról-napra is változhat. Ennek következtében van, amikor kifejezetten jól látható rózsaszín árnyalat, és van amikor a nyaraló azt mondja, nem látta. Ez megeshet, és néha keresni kell, továbbá legtöbbször nem feltétlenül olyan rikító rózsaszínű, mint amilyet a sajnos gyakran mesterségesen felhúzott színű netes képek miatt várnak sokan, de a part mellett ettől függetlenül sokszor látható.

Elafonissi rózsaszín homok, Kréta szigetén

Ami sokak számára meglepetés lehet, hogy az Elafonissi lagúna területe a szélnek fokozottan kitett terület: a légmozgás időnként érezhetően felerősödhet. Bár a kristálytiszta, üvegszerűen átlátszó vizet még ez sem zavarja fel jelentősen, és a nagyobb hullámzás ritka, arra érdemes számítani, hogy a szélcsend ritka jelenség errefelé.

Elafonissi beach, rózsaszín homok

Elafonissi egyetlen hátránya a szeles mivolta mellett pont a rendkívüli megjelenésében rejlik: mivel ez az egzotikus tengerpart szinte egész Európában páratlan, júniustól szeptember közepéig rengeteg ember keresi fel. Kréta ezen részén egy hasonló karakterű, érdekes strand is meglátogatható a közelben: a Kedrodasos beach légvonalban pár száz méterre, közúton kb 4 kilométerre fekszik Elafonissitől.

Ajánlott utasbiztosítást krétai nyaralásodhoz akár egyéni, akár szervezett út esetében itt találsz, kalkulátorral, ahol közkívánatra azt is leírjuk, idén mit érdemes kötni.

Elafonissi

Szállások a közelben

Nyugat-Kréta egyik legszebb tengerpartjához a legközelebbi szállások a parkoló mögött, attól kb egy kilométerre épültek fel. Ez a néhány kisebb apartmanház a létező legközelebbi szálláshely a lagúnához, lentebb mutatjuk őket. Másik közeli opció a kb. 5 kilométerre fekvő Chrisoskalitissa, mely a híres kolostor környékén fekvő néhány kisebb szállodából és apartmanházból álló apró település, az itt foglalható szállásokat szintén összegyűjtöttük lent. A szállások közül több akár egy-két napra is lefoglalható, ha vannak szabad helyek.

Elafonissi mellett foglalható szállások (1 km-re)

Elafonissi Resort by Kalomirakis (2-3 fő)

Lafo Rooms (2-3 fő)

Elafonisi Paradise (2-4 fő)

Chrisoskalitissa szállásai (Elafonissitől 5 km)

Cretan Fleur Apartments (2-3 fő)

Glykeria Hotel (2-3 fő)

Rooms Kochilas (2-3 fő)

Iliovasilema Apartman (2-4 fő)

Xasteria (2-3 fő)

Nireides Villas (4 fő)

Lehetőség továbbá Kissamos, illetve Falassarna környékén megszállni, amelytől Elafonissi ugyan 40-50 kilométerre fekszik, de onnan kiindulva még Balos és Falassarna is közelben foglal helyet. Ezeket a szállásokat ide kattintva érheted el…

Elafonissi lagúna

Információk

Régió: Nyugat-Kréta, Chania régió
Part: Homok, rózsaszín koralltöredék, kavicsok, sziklák
Mélyülés: a lagúna belső része sekély, a nyílt víz gyorsan mélyül
Hullámzás: nagyobb hullámok ritkák
Szél: gyakran fújhat
Kiépítettség: bérelhető napernyők és napágyak, büfé, beach bár, öltözőfülke, mosdó, parkoló

Elafonissi információk, tudnivalók

Távolságok:

Chania: 74 km
Agia Marina, Gerani, Maleme: 62-68 km
Kissamos: 42 km
Rethymno: 132 km
Palaiochora: 48 km
Plakias: 161 km
Heraklion: 210 km
Chora Sfakion: 142 km
Stalis: 240 km
Matala: 204 km
Ierapetra: 303 km

Balos: 58 km
Falassarna: 51 km
Vai: 360 km
Chrissi sziget: 313 km

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top