El Greco – Kréta híres emberei

El Greco (1541 – 1614), szobrász, festő

A Krétán, Heraklion közelében született művészt a középkori festészet és szobrászat egyik legnagyobb mestereként emlegették. A sziget velencei befolyásoltsága alatt felcseperedő El Greco eredeti neve Domenikos Theotokopulos volt, és már Kréta városaiban is bizánci stílusú ikonokat festett.


Már ifjúkorában Kréta szigetén is nagy hatással voltak rá a velencei művészetek, melyeknek elsajátítására és tökéletesítésére tette fel életét. A kezdeti szárnypróbálgatások után 26 éves korában elutazott korának egyik szellemi fővárosaként is emlegetett Velencébe, ahol végre híres mesterektől tanulhatott, és saját szemével is láthatta a nagy elődök munkáit.

Velencéből 1570-ben elsőként Rómába, majd a 1577-ben az akkori spanyol fővárosba, Toledóba költözött, ahol a drámai színezetű, vallási témájú képei mellett több kortársa arcképeit is megfestette. A manierizmus stílusában készült alkotások jellemzője a markáns kontraszt, színek intenzív használata, valamint az alakok megnyújtása. El Greco a spanyol király megbízásából is dolgozott, műveit templomokban és a királyi palotában állították ki. Képeivel nem minden esetben volt elégedett, volt amit többször is átfestett, vagy utólag javított rajtuk.

El Greco, festő, önarckép, festmény
El Greco egyik leghíresebb festménye és feltételezett önarcképe, melyet 1595 és 1600 között festett. Az olajfestményt a New Yorki Metropolitan Múzeumban őrzik.

Az El Greco nevet, amin ma a világ a művészt ismeri, Spanyolországban kapta: ennek jelentése a származására utalva ‘A Görög’. Magánéletében a művészek bohém életét élte, meglehetősen nagy méretű házat bérelt, és a képekért és szobrokért honoráriumként kapott összegek életstílusának fenntartására mentek el. 72 évesen, 1614. április 7-én hunyt el Toledóban, Spanyolországban.

El Greco - Toledo
El Greco – Toledo látképe (1608)

Munkásságát a 20. századtól kezdődően ismerték el a világszerte, addig leginkább azokban az országokban volt ismert, ahol élt és dolgozott. El Greco műveit ma a világ legismertebb múzeumaiban, templomokban, magángyűjteményekben őrzik, Olaszországtól Spanyolországon át az Egyesült Államokig.

A Krétán született művésznek feltételezett szülőfalujában, Fodele településen egy kis múzeuma is van (El Greco Múzeum), mely 1998 óta várja az érdeklődőket.

Scroll to Top