Repülőjáratok Krétára

Repülőjáratok Krétára 2023

Milyen légitársaságok repülnek Magyarországról Krétára? Mit érdemes tudni a krétai repülőjáratokról? Milyen légitársasággal érdemes vagy ajánlott utazni?

Fontos repülési információk Krétára utazóknak.


Kréta szigete legkönnyebben és legegyszerűbben repülővel érhető el, ugyanis még légvonalban is bő 1200 kilométerre fekszik Magyarország déli határától. A legnagyobb görög sziget meglehetősen népszerű a magyar nyaralók körében is, így Budapest repülőteréről, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről is rendszeresen indítanak járatokat a légitársaságok. Lássuk, mit érdemes tudni 2023-ban a krétai repülőjáratokról!

Charterek, közvetlen nyaralójáratok 2023-ban

Eleinte főként chartergépek, azaz az utazási irodák által bérelt közvetlen repülőjáratok indultak Krétára, melyek a sziget fővárosának, Heraklionnak repülőterén landoltak (Nikos Kazantzakis International Airport, Heraklion Airport).

A magyar utazási irodák utasai döntően ma is charterjáratokkal, közvetlen nyaralójáratokkal repülnek Krétára, ám már nem csak a főváros repülőtere, hanem a nyugaton fekvő Chania város repülőtere is landolási helyszínné vált. A Krétára repülővel érkezés helyszíne a nyaralójáratoknál 2023-ban jellemzően a szálláshely elhelyezkedésétől függ, ezzel különbséget téve nyugat-krétai és kelet-krétai nyaralás között.

Kréta repülés, charter információk, nyaralójáratok, repülő fapados

Repülés Nyugat-Krétára utazási irodával

Azon Krétára repülő utasok, akik Chania régiójában nyaralnak utazási irodával, többek között Agia Marina, Platanias, Gerani, Maleme, Agia Apostoli településeken, természetesen Chania repülőterére (Ioannis Daskalogiannis International Airport / Chania Airport) érkeznek, mely a várostól alig tíz kilométerre fekszik.

A szintén Nyugat-Krétán fekvő Rethymno régióban az utazási irodával szervezetten nyaralók jellemzően Chania repülőterén landolnak, és csak ritkán Heraklionban – így a legtöbbeket, aki ebben a hangulatos városban, vagy pl. a Rethymno környékén lévő Bali faluban foglalják le szállásukat, azt Chania repülőteréről viszik a transzferbuszok a kiválasztott hotelhez vagy apartmanhoz.

Nyugat-Kréta repülővel, charter, Smartwings, Ryanair Wizzair járatok Chania

Nyaralás repülővel Kelet-Krétán

A kelet-krétai nyaralást repülővel választókat, tehát aki Heraklion térségét, illetve Gouves, Kokkini Hani, Analipsi, Stalis, Hersonissos, Malia vagy Sissi települések mellett teszik le a voksukat, a főváros repülőterén teszi le a repülőjárat. Azon nyaralókat, akik a keleti Lassithi régióban Ierapetra, Makry Gialos, Ferma vidékén foglalják le a szállásukat Dél-Krétára, szintén Heraklion repülőterén várja a transzferbusz.

Kelet-Kréta repülővel, wizzair fapados járat Heraklion

Az eltérő landolási helyszínek Kréta szigetének nagy távolságaiból fakadnak: elég annyit írnunk, hogy Chania és Heraklion nemzetközi repülőtereinek közúti távolsága egymástól 150 kilométer!

A Budapestről felszálló közvetlen krétai nyaralójáratok, charterek fő üzemeltetője Smartwings, mely Chania és Heraklion repülőtereire egyaránt repül.

Időnként az utazási irodák megbízásából más társaságok, pl. a RyanAir vagy WizzAir járatai is működhetnek charterjáratként, legtöbbször hasonló utazási feltételeket és poggyász szabályzatokat biztosítva, mint a Smartwings. Az utazási irodák minden esetben tájékoztatják a Kréta szigetre induló utasaikat az aktuális repülőgépre vonatkozó feltételekről, hogy milyen méretű, és mennyi poggyász vihető fel a járatra. A charter járatok általában júniusban kezdik működésüket, majd általában egészen szeptember végéig szállítják utasaikat a legnagyobb görög szigetre.

Fapados repülőjáratok Krétára 2023-ban

Kréta nem csak charter nyaralójáratokkal, hanem fapados repülőgépekkel is elérhető, aki egyénileg szeretné meglátogatni Görögország legnagyobb szigetét 2023-ban. A fapados repülőjáratok általában hamarabb indulnak, mint a nyári charterek, és több közülük már tavasszal, áprilisban és májusban is repül Budapestről. A fapados járatokkal mind egy rövidebb városlátogatás, mind hosszabb nyaralás kivitelezhető Kréta szigetén, ugyanis az aktuális menetrendek szerint nem csak heti turnusban váltják egymást a járatok.

Kréta fapados repülőjárat Wizzair Ryanair Chania (CHQ), Heraklion (HER)

WizzAir járatok Krétára 2023-ban

A WizzAir 2023-ban az előző évhez hasonlóan Kréta két repülőterét is úticélként érinti, ugyanis a légitársaság mind Chania (CHQ), mint Heraklion (HER) repülőterein landol.

Chania heti két alkalommal, míg Heraklion heti három alkalommal érhető el a WizzAir krétai járataival 2023-ban, melyek júniustól szeptember közepéig, illetve végéig közlekednek menetrendszerűen.

  • A WizzAir krétai menetrendje Heraklionba 2023-ban: kedd, csütörtök, szombat
  • A WizzAir krétai menetrendje Chania városba 2023-ban: csütörtök és vasárnap

Ryanair járatok Krétára 2023-ban

A másik fapados repülőtársaság, a Ryanair is repüli Krétát: a járatok Chania városának repülőterén landolnak, júniustól hetente háromszor, egészen szeptember végéig 2023-ban.

  • A Ryanair krétai menetrendje Chania városába 2023-ban: hétfő, péntek, vasárnap
RyanAir Kréta sziget fapados repülő

Ha repülőjáratot keresünk Krétára, a sziget nemzetközi repülőtereinek kódja az utazás tervezéséhez: Heraklion IATA kódja HER, míg Chania IATA kódja CHQ. Kréta sziget repülőtereiről további érdekességeket és információkat itt olvashatsz.

Mennyi a repülési idő Krétára Budapestről?

A repülési idő átlagos időtartama Budapest (BUD) és Chania (CHQ) között 2 óra 20 perc, ami Budapest (BUD) és Heraklion (HER) között is rendszerint ugyanennyi idő, bármelyik repülőtársaság is repüljön. A repülési idő Krétára az aktuális időjárási körülményektől, illetve a járatok, charterek menetrendjétől, esetleges csúszásától függően változhat.

Kréta repülőjáratok, Nyugat-Kréta és Kelet-Kréta repülővel információk

Gyakori kérdés a krétai repülőjáratok kapcsán, hogy a menetrendekben látott repülési idő nagyban eltér egymástól attól függően, hogy Magyarországról vagy Krétáról indul a gép. Ez fontos és sokak érdeklődésére számot tartó repülési információ, melynek oka mégsem bonyolult: az országok időzónabeli eltérése miatt lehetséges!

Görögország egy órával későbbi időzónában fekszik, mint Magyarország, de az indulási és az érkezési idő mindig az adott ország helyi időzónája szerint van megadva. A repülési, illetve a levegőben töltött idő ettől függetlenül pontosan ugyanannyi: nagyjából két és fél óra Kréta és Budapest között.

Kellemes repülést kívánunk Kréta szigetére!

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top