Rethymno óvárosáról

Rethymno óvárosa (Rethymno Old Town)

Rethymno óvárosa a reneszánsz középkor egyik legjobb állapotban megmaradt városrésze egész Európában.


Kréta szigetének építészetére az elmúlt évezredben a Velencei Birdalom építészete hagyta a legnagyobb nyomot, akik a hosszú időn keresztül a sziget urai voltak. Még a velenceiektől a hatalmat átvevő törökök sem adtak olyan markáns építészeti jelleget Kréta több nagyvárosának, akik leginkább csak a velencei építményeket alakították át a saját céljaiknak megfelelően.

Rethymno óváros látnivalók és információk (Rethymno old town)

A velenceiek már a 13. század elejétől, 1205-től egészen 1669-ig (egyes erődjeikben 1715-ig) jelen voltak Krétán, akik a szigetet Candia Királysága néven (Regno Di Candia, Kingdom of Candia) néven gyarmatuknak tekintették. A Velencei Birodalom Candia Királyság gyarmata, azaz Kréta sziget az uralmuk hosszú évszázadai alatt a legtöbb téren rengeteget fejlődött, mivel a velenceiek egyik fő kereskedelmi bázisaként kiemelt prioritást élvezett az Éget-tenger régiójában.

Rethymno óváros, Kréta sziget

A Velencei Birodalom évszázadai során az építészet, a művészetek és az irodalom valósággal szárnyra kaptak Kréta szigetén, és a mai napig számos, abból az időszakból származó történelmi emléket őriz az utókor. A velencei építészet leglátványosabb építészeti emlékei elsősorban Chania, Rethymno és helyenként Kréta fővárosában, Heraklionban tekinthetőek meg, bizonyos városrészeket a mai napig beleng a velencei idők szelleme. Ugyan Candia Királyságának évei alatt a velenceieket a helyi krétai lakosok egy része elnyomónak tekintette, és időnként lázadások is fellobbantak, ám a velencei uralmat követő török idők alatt már sokan belátták, hogy az Itáliából származó helytartók alatt mennyivel jobban élt a sziget.

Rethymno Kréta információk óváros

Rethymno óvárosa, Kréta sziget egyik legszebb történelmi negyede

Rethymno óvárosa (Rethymno Old Town) szinte páratlan történelmi látnivaló és óvárosi rész nem csupán Krétán, de a mediterrán szigetvilágot is tekintve, Görögországban véleményünk szerint csak Rodosz óvárosa látványosabb nála. Rethymno óvárosának meglehetősen nagy területén a velencei uralom jellegzetes épületei, lakóházai közül számos szinte változatlan formában tekinthető meg napjainkban is.

Rethymno óváros, mit érdemes megnézni

A Velencei Birodalom építészei által tervezett szűk utcákon díszes kapubejárók, boltívek, domborművek fedezhetőek fel, a falakból kőből kifaragott erkélyek emelkednek ki. Rethymno óvárosának több pontján a velencei építészeten felül a későbbi, 250 éven át tartó török hódoltság nyomai is jól látszanak, a meglévő épületek mellé mecsetek és keleti stílusban emelt házak is épültek. A törökök ráadásul előszeretettel alkalmaztak fát építkezéseiknél a külső tereken is, ami főként a sok fából készült erkélynél látható.

Rethymno, Nyugat-Kréta (Rethymno old town, óváros)

Az Oszmán Birodalom építészei több régi, velencei épületet is átalakítottak a céljaiknak megfelelően – ilyen alkalmakkor azonban a díszeket és művészi faragásokat vagy eltávolították a házfalakról, vagy befedték azokat. Rethymno óvárosában – csakúgy mint Kréta sziget számos más pontján – a török uralom végén azonban a több mint kétszáz évig elnyomott helyiek számos török jelképtől megszabadultak, és a felértékelődött velencei idők épületeit több ízben is megpróbálták helyreállítani.

Rethymno óváros legjobb látnivalói Nyugat-Kréta

Rethymno óvárosa Nyugat-Krétán, illetve a mai szemmel már aprónak tűnő velencei kikötő legtöbb épülete a szigetet időnként megrázó földrengéseket, illetve és a II. világháború pusztítását is túlélte, köszönhetően gondos és időtálló, sok esetben rendkívül masszív alapjuknak és tervezésüknek.

Rethymno óváros (Rethimnon) Nyugat-Kréta legjobb látnivalói (Rethymno old town)

Rethymno óvárosának legjobb látnivalói

Az óváros kacskaringós utcáin sétálva a Rethymno városába látogató a középkori eredetű, régies lakóházakon kívül több híres, nagy múlttal rendelkező építménnyel is találkozik: ilyen pl. a nemesek találkozóhelye, a Loggia, a 400 éves Rimondi szökőkút (Rimondi Venetian Fountain), a Guora kapu (Porta Guora), a Nerantze (Neratze Mosque) és Kara Mousha mecsetek, vagy a hatalmas velencei erőd, a Fortezza (Venetian Fortezza Castle).

Rethymno óváros legjobb látnivalói Nyugat-Krétán, velencei és török kor

Rethymno Régészeti Múzeuma (Archeological Museum of Rethymno) is itt működik, mely ugyan Kréta szigetének kisebb múzeumai közé tartozik, ám az ókori és középkori idők szobraiból, vázáiból, a feltárt régészeti emlékekből érdekes kis állandó kiállítást nyújt a történelem iránt érdeklődőknek. Az óvárosi séta során több kisebb-nagyobb templom és kápolna is megtekinthető, mint az Angyalok Boldogasszonyának temploma (Church of Our Lady of the Angels), vagy a Négy Mártír temploma (Church Of Four Martyrs).

Rethymno óváros (Rethymno Régészeti Múzeum, Archeological Museum of Rethymno) Nyugat-Kréta múzeumok

Az óváros szűk utcáin ma rengeteg kisebb-nagyobb üzlet, kávézó és étterem található, gyakorlatilag szinte mindent megtalálni Rethymno ezen városrészében. Az egyszerűbb gyorsbüféktől a kifejezetten elegáns éttermekig és bárokig rendkívül széles a választék, mind nap közben, mind az éjszakai órákban várják a vendégeiket. Rethymno óvárosában az egyszerű kis szupermarketek, a gyakran művészileg kialakított kávézók és a számtalan ruha- és ajándéküzlet békésen megférnek egymással, többségük a régi házak földszintjén működik. A zegzugos, gyakran sikátorszerű kis utcákban sokaknak támad bazárszerű érzése, ráadásul nyaranta az óváros rendkívül nyüzsgő, főként az esti órákban.

Rethymno old town, Kréta sziget

Az autóval behajtás a szűk, döntően egyirányú utcák miatt kevésbé javasolt, ám az óváros körül több parkolót is találni, ahol biztonsággal le lehet tenni a járműveket. Rethymno fő buszpályaudvara sem fekszik túl messze az óvárostól, mivel az a Fortezzától néhány száz méterre délnyugatra esik.

Rethymno Fortezza, óváros (Nyugat-Kréta)

Rethymno velencei kikötője tradícionális tavernáknak ad otthont, benne a város ikonikus világítótornyával (Faros, Rethymno Lighthouse), melyhez akár ki is lehet sétálni egy mólón. A kikötő méretileg eltörpül ugyan Chania velencei kikötőjétől, de színes házaival, zöldellő vizével felettébb bájos jelenség. És míg Rethymno velencei kikötője jóval kisebb mint a chaniai, az óvárosi rész maga látványosabb, és bejárása meglehetősen hosszadalmas, akár napokat is felölelő kellemes elfoglaltság: mind nappal, mind este kifejezetten ajánlott program!

Rethymno óváros (Rethymnon, Retimno) látnivalók, esti hangulat

Kellemes sétát és felfedezést kívánunk Rethymno óvárosában, Nyugat-Krétán!

Egyéb nevek, írásmódok: Rethymno Old Town, Old Town of Rethymno

Kréta szállások
Apartman és hotelek véleményei, árak, értékelések
Scroll to Top